Nejlepší knihy roku 2020

Za námi je nejspíše rok, na který nikdo nezapomene (o čemž svědčí i nezávisle na sobě napsané komentáře jednotlivých redaktorů). Na jednu stranu byla období zavřených knihkupectví a knihoven, na druhou stranu možná někteří z vás měli víc volného času na čtení a rádi unikli z reálného světa do toho fiktivního. Jako každý rok pro vás máme přehled těch nejlepších letošních knih podle našich literárních recenzentů. Četli jste něco z toho nebo byste doporučili něco jiného?

Suzanne

Problém s TOP 10 je ten, že se dává logicky dohromady koncem roku. Jenže já nečtu jen fantasy nebo novinky a spousta pecek vychází až v říjnu (aby šly na předvánoční trh), což většinou znamená, že mám doma hned několik knih, o kterých si myslím, že by do tohoto seznamu mohly patřit, ale dostanu se k nim nejdřív v lednu nebo v únoru. Nebo v létě :) Protože mám málo času a moc knih.
Sestavit letos seznam deseti nejlepších knih byl problém. Kvůli pandemii koronaviru měl být rok 2020 na čtení ideální, já si místo toho procházela prakticky každý měsíc čtecí krizí a vlastně jsem si to čtení neužívala tak, jak jsem zvyklá. Nicméně jsem nakonec dala dohromady aspoň TOP 7, protože přeci jenom se i v tomhle zvláštním roce našly skvělé knihy, které mě přinutily zapomenout na to, co všechno se kolem nás děje.

Naomi Noviková: V zajetí zimy
Leigh Bardugo: Devátý spolek (Alex Sternová 1)
Marissa Meyerová: Supernova (Renegáti 3)
Amanda Stevensová: Probuzení (Hřbitovní královna 6)
Katherine Ardenová: Zima čarodějnice (Trilogie zimní noci 3)
Sarah J. Maasová: Rod země a krve (Půlměsíční město 1)
Patricia Briggs: Kouřový démon (Mercy Thompsonová 12)

Supermartonátor

Letošní rok je specifický a jiný než ty předešlé snad úplně ve všem. Ze zpráv se zdá, jako by se svět už opravdu hroutil, a to i když pominu trable s koronavirem. Je to jeden velký blázinec a člověk se až nestačí divit, co se děje. Naštěstí pro nás čtenáře je tu náš bezpečný a útulný svět knih. Na něj samozřejmě také situace dolehla, naštěstí však vyšla spousta knih a některé z nich jsou opravdu vynikající.

1. Robert Jackson Bennett: Čaropisci
2. James L. Cambias: Jejich moře
3. Robert Kirkman, Charlie Adlard: Odpočívej v pokoji
4. Jeff VanderMeer: Finch
5. Alejandro Jodorowsky: Rytíři z Heliopole 1
6. Petr Jaroněk: Běsi z temného hvozdu
7. Dara Horn: Žít navěky
8. Joe Hill: Na plný plyn
9. Robert Silverberg: Dolů k Zemi (nové vydání)
10. Doug Naylor, Rob Grant: Červený trpaslík (omnibus)
11. Josh Malerman: Inspekce

 

Daletth

Co si budeme povídat, letošek byl celý tak nějak vzhůru nohama. Navzdory všem protivenstvím se ale nakonec urodila slušná řádka pěkných knih. Jenže… možná je na vině moje současné rozpoložení, ale nemůžu se zbavit pocitu, že se mi sice spousta knih líbila, ale na to, abych je mohla s klidným svědomím zařadit do své TOPky, jim zkrátka něco chybělo. (Nemluvě o tom, že jsem pár titulů, které jsem do své finální desítky tipovala, již tradičně nestihla přečíst…) Takže ani letos nebude moje desítka úplně kompletní. První dvě příčky jsou bezkonkurenčně jasné, zbytek knih vnímám zhruba na stejné úrovni.

N. K. Jemisinová: Kamenné nebe
Erin Morgensternová: Noční cirkus
Adrian Tchaikovsky: Děti zmaru
Robin Hobb: Dračí město
Erin Morgensternová: Bezhvězdné moře
Leigh Bardugo: Devátý spolek
Adrian Tchaikovsky: Klec duší

A za komiksy to bude letos hodně krátké:
Stjepan Šejić: Harleen
Joe Benitez: Lady Mechanika 4

Sevia

Letošní výběr deseti nejlepších knih se mi sestavoval až překvapivě snadno. Co si budeme povídat, 2020 nebyl právě jednoduchý rok, útěk ke čtení byl proto pro mě často vítaným únikem od reality. Výrazným způsobem jsem se vrátila k urban fantasy a (možná trochu paradoxně) objevila subžánr hororu, který mě moc baví a vyhovuje. Přes výše řečené jsem ale ani tentokrát nestihla přečíst zdaleka všechny nově vydané knížky, co mě zaujaly. Chystám se proto určitě ještě na The City We Became od N. K. Jemisin nebo na Cemetery Boys od Aidena Thomase.

1. Jim Butcher: Peace Talks (The Dresden Files 16)
2. Luke Arnold: The Last Smile in Sunder City (The Fetch Phillips Archives 1)
3. Ben Aaronovitch: False Value (Rivers of London 8)
4. Caleb Roehrig: The Fell of Dark
5. T. J. Klune: The House in the Cerulean Sea
6. V. E. Schwab: The Invisible Life of Addie LaRue
7. Jonathan Sims: Thirteen Storeys
8. Silvia Moreno-Garcia: Mexican Gothic
9. Holly Black: How the King of Elfhame Learned to Hate Stories (The Folk of the Air 3,5)
10. Susanna Clarke: Piranesi

Kometa

Letošní rok 2020 byl neskutečně divný. Vyrazit do knihkupectví nebo knihovny se ukázalo jako nemožný úkol, protože velmi často bylo zavřeno. A mně se vůbec nechtělo pouštět se do nových knih a spousta osvědčených stálic se naopak nových dílů vůbec nedočkala. Velice komfortní byl návrat k mnohokrát čteným příběhům, nejlépe z postapokalyptického světa, který zároveň není pesimistický, ale dokáže dodat naději. Na top desítku letos opět nedotáhnu, ale dobré odreagování od starostí všedního dne mi poskytl následující výběr.

1) Bill Willingham: Mýty 17: Kdo seje vítr
2) Marie V. Snyderová: Studie jedu
3) Bill Willingham: Mýty 16: Supertým
4) Larry Correia, B. T. Schmidt: Lovci monster – Z archivu
5) František Kotleta: Underground
6) Chloe Neill: Krvavé hry

 

Czistoslava

Rok od roku přečtu čím dál méně novinek, hodně se vracím ke starším titulům, zvláště k nedopsaným sériím, kterým vyšlo pokračování. Protože si už nepamatuji všechny souvislosti, s oblibou to vezmu znovu od začátku a skončím u novinky. Často také narazím na knihy staršího data, které mi nějakým nedopatřením unikly. Co mě zaujalo z letošních novinek?

1. Sebastien de Castell: Rozvratník
Moc pěkná fantasy série pro mládež, kterou si užijí i dospěláci. Zajímavé pojetí magie, pestré vyobrazení povah lidí, národů a kultur. Sérii jsem objevila náhodou a zhltla ji během pár dní na posezení.

2. Patricia Briggs: Kouřový démon
Série o Mercy by mi hodně chyběla a tenhle díl mi přišel lepší nežli minulý. Letos jsem ji od začátku číst nemusela, zvládla jsem to minulý rok.

3. Holly Black: Královna ničeho
Třetí a závěrečná kniha série z říše Pod Kopcem, kam se nachomýtly lidské dívky. Pletichy a úklady, věštby a válčení jsou tu na denním pořádku.

4. Kristýna Sněgoňová: Město v oblacích
Sci-fi drsňárna z našeho postapo světa z pera české autorky.

Renča

Už se opakuju – opět jsem nestihla přečíst vše, co jsem chtěla. Na druhou stranu jsem měla v roce 2020 docela štěstí a vybírala si knihy, které se mi líbily, žádná nebyla totálním krokem vedle. Do mé pětice nejlepších se dostaly knihy tří českých autorek a myslím, že letos všechny tři překonaly svá předešlá díla, takže se těším na jejich další počiny. (Kdybyste se náhodou chtěli zeptat, jestli jsem četla novou Anitu – Sucker Punch – jo, četla, do Top 5, ani Top 10 by se ale nedostala, bohužel.)

Kristýna Sněgoňová: Město v oblacích
Petra Slováková: Pán čarodějů
Zuzana Hartmanová: Před bouří
Blake Crouch: Zhroucený čas
Patricia Briggs: Kouřový démon