Alejandro Jodorowsky & Jérémy: Rytíři z Heliopole 1: Dílo v černé, dílo v bílé

Když ji vezmete do ruky, cítíte její váhu a uznale pokýváte hlavou, že je to pořádná kniha. Má o něco větší rozměry než A4 a pevnou vazbu. Už ilustrace na obalu budí nejen zvědavost, ale i úctu. Tohle bude vaší knihovně slušet. Jakmile komiks Rytíři z Heliopole: Dílo v černé, dílo v bílé otevřete, zážitek pokračuje.

První díl série vypráví o tajné sektě, která disponuje elixírem dlouhověkosti a umožňuje žít tři staletí. Delší život nechtějí ale jen tak pro nic za nic, nesou totiž jistou odpovědnost za chod lidstva.

Příběh se odehrává v době francouzské revoluce a sleduje osud Ludvíka XVII., který je v komiksu vylíčen jako člověk vyvolený k velkým věcem. Díky alchymistovi Fulcanellimu se dostává k zmíněné sektě a podstoupí přijímací rituál, při kterém musí zemřít. Prostor je však věnován i otci Ludvíka XVII. a tomu, jak byl vlastně počat. Čtenáři se mohou těšit i na další historické osobnosti, které budou hrát menší či naopak zcela zásadní role v celé sérii.

Rytíři z Heliopole jsou fantasy, ale autor hodně čerpá z historie, a to mnohdy velice přesně, včetně doložených vlastností reálných osobností. V komiksu je prostor pro tajemno, velké souboje i mistrné dialogy. A také pro jisté bizarnosti, které však dodávají příběhu větší zajímavost a energii.

Komiks svou robustností budí respekt a příběhem baví. Vizuální stránka, tedy samotná kresba je bez nadsázky famózní. To, co stvořil kreslíř Jérémy, je umění. Nádherné scenérie, mimika postav, nápadité barvy a osobitá atmosféra činí z tohoto komiksu pastvu pro oči.

Malou výtkou mám k tomu, že o Jérémym nejsou v knize žádné informace či alespoň jeho medailonek. To se týká i autora scénáře, ale tím je velice známý filmař a komiksový tvůrce Alejandro Jodorowsky. Výčet jeho děl je dlouhý, ale komiksovému fandovi je známý především díky universu Incal – tedy světu, kam patří Metabaron.

Rytíři z Heliopole: Dílo v černé, dílo v bílé je vymazlený komiks. Vizuální stránka díla je dechberoucí a samotný příběh je nesmírně zajímavý. Jelikož jde pouze o první díl, závěr knihy není tak uspokojující. Nejraději byste ihned sáhli po dílu dalším, ale ten zatím není. V každém případě se tento mix fantastiky a alternativní historie hodně povedl a po Metabaronovi tu máme další mistrovský komiks se jmenovkou pana Jodorowského.

Ukázka

Vydal: CREW, 2020
Překlad: Richard Podaný
Vazba: vázaná
Tisk: barevný
120 stran / 449 Kč