Nejlepší knihy roku 2015

Už tradičně vybírali naši literární redaktoři mezi letošními knihami z žánru SFFH ty, co je nejvíc zaujaly, co se jim nejvíc líbily. Někteří z nás neměli moc z čeho vybírat, protože je letos tolik knih nezaujalo, jiní naopak měli problém svůj výběr zúžit na desítku titulů.

Suzanne

Přiznám se, že jsem při vytváření seznamu deseti nejlepších knih z řad fantastiky za rok 2015 podváděla. Za rok přečtu hodně knih, zdaleka ne všechno ovšem patří mezi fantasy. Když už je to fantasy, tak dost často kniha vyšla v předchozích letech. Novinky se mi do rukou nedostávají v tak hojném počtu, takže řadu knih z roku 2015 jsem ještě nestihla přečíst. A novinky, co jsem přečíst stihla, byly ve většině případů těžce průměrné, takže mezi deseti nejlepšími knihami nemají co dělat. Co z toho plyne? Že jsem měla pekelný problém vytvořit TOP 10 nejlepších fantasy knih za rok 2015. Nakonec jsem požádala o pomoc sestru, která čte jenom fantasy. Uspořádaly jsme čarodějnický (ehm, sesterský) sněm, daly hlavy dohromady a sestavily následující seznam toho nejlepšího z fantasy za rok 2015. (A i tak nám to dalo slušně zabrat :)

Shannon_Vidorad

 

Samantha Shannon: Vidořád (Kostičas 2)
Anthohy Ryan: Pán věže (Stín krkavce 2)
Peter V. Brett: Trůn lebek (Démonský cyklus 4)
J. K. Rowling: Harry Potter a kámen mudrců (ilustrované vydání)
Ilona Andrews: Magie ničivá (Kate Daniels 7)
Robert Jackson Bennett: Město schodů
Patricia Briggs: Mihotavé stíny
Kerstin Gier: Druhá stříbrná kniha snů (Silber 2)
William Ritter: Jackaby
Richelle Mead: Rubínový kruh (Pokrevní pouta 6)

 

 

Kometa

To už je zase konec roku? A jenom deset žánrových knih? Vždyť těch dobrých se letos urodilo bohatě. Kdo je má všechny stihnout přečíst…

Arthur_Nebezpecne-hry

 

1. Keri Arthur: Nebezpečné hry
2. Ilona Andrews: Magie ničivá
3. Nalini Singh: Ledové pohlazení
4. Darynda Jones: Třetí hrob přímo před nosem
5. L. J. Smith: Zakázaná hra – Lovec
6. Chloe Neill: Dvojí kousnutí
7. Brian K. Vaughan, Fiona Staples: Sága
8. Hanina Veselá: Drak bere vše
9. Rick Riordan: Bohové Olympu – Krev polobohů
10. Daniela Mičanová: Žena s dranžírákem

 

 

Cukýna

Jelikož se mi zatím mé oblíbené série nezvládly znelíbit, pokračuji ve svém ne příliš překvapivém fantasy výběru pro rok 2015. A jako každým rokem, i tentokrát jsem musela proškrtávat a chvíli dumat, kterou z knih ve výběru nechat, a která půjde z kola ven. Vzhledem k proslulosti série Bratrstvo černé dýky nebo autorů jako Larry Correia či L. K. Hamiltonová jsem se rozhodla dát šanci i méně známým sériím.

 

Jones_Treti-hrob

 

Chloe Neill: Dvojí kousnutí
Ilona Andrews: Magie ničivá
Patricia Briggs: Smrtící žár
Darynda Jones: Třetí hrob přímo před nosem
Nalini Singh: Okovy minulosti
Kelley Armstrong: Prozření
Richelle Mead: Rubínový kruh
Sylvain Reynard: Temná Raven
Jennifer L. Armentrout – Tajemné touhy
Jim Butcher: Harry Dresden 9 – Bílá noc

 

 

Sevia

Rok 2015 byl pro mě ve znamení komiksů, proto jsem toho z urban fantasy trestuhodně tolik nepřečetla. Ale za několika oblíbenými autory (Ben Aaronovitch, Kevin Hearne) si pořád stojím a jejich knihy si moc užívám. Kromě nich bych už kvůli chystanému seriálu připomněla Lucifera, z YA žánru vyzdvihla Holly Black a samozřejmě zmínila dětskou knížku Neila Gaimana, kde jsou naprosto skvělí upíři. Zbytek seznamu potom tvoří anglické tituly a mezi nimi opět dvě už docela dlouho běžící urban fantasy série, jedna povedená YA hororová antologie a dva doopravdy skvělé (a taky pořádně děsivé) komiksy. Za sebe si rozhodně nemůžu stěžovat, že bych se letos u čtení nudila, jen tak dál.

Aaronovitch_Reky-Londyna

 

Ben Aaronovitch – Řeky Londýna
Kevin Hearne – Gaiin štít
Mike Carey – Lucifer 8: Vlk pod stromem
Holly Black – Nejtemnější část lesa
Neil Gaiman – Naštěstí (ne)máme mléko

Suzanne Johnson – Pirate’s Alley
Rob Thurman – Nevermore
April Genevieve Tucholke (ed.) – Slasher Girls & Monster Boys
Scott Snyder – Wytches 1
Joshua Williamson – Nailbiter 3

 

 

Finka

Briggs_Smrtici-zarMůj seznam top knih za rok 2015 je hodně krátký –  vlastně je identický s Knižními tipy pod stromeček. Jednoznačně nejlepší byla sbírka fantastických až fantasmagorických povídek Petra Heteši. Stavy nestavy, bytosti nebytosti znamenají pro mě to nejlepší, co autor doposud napsal. Na druhém místě, ale pouze díky mému oblíbenému světu Patricie Brrigs, je Smrtící žár, čtvrtý díl série Alfa a Omega. K tomu není co dodávat, kdo zná, ví. A pro toho, kdo ne, stačí jen říci, že tato urban fantasy je plná vlkodlaků, indiánů a koní. Toho posledního je tam až moc. I tak zůstává kniha velice čtivou, stejně jako všechna spisovatelčina předešlá díla.

 

Petr Heteša: Stavy nestavy, bytosti nebytosti
Patricia Briggs: Smrtící žár

 

 

Renča

Letos jsem přečetla relativně průměrné knihy, nebo přiměřeně dobré, které ale nijak nepřekvapily a nepředčily očekávání(třeba knihy P. Briggs nebo P. Heteši). Jenom tři knihy jsem letos ohodnotila 5 hvězdičkami, což je Magie ničivá, Nekonečné moře a Kavárna šílenců. Z těch několika čtyřhvězdičkových bych vyzdvihla Prokletého milence a Pána hrůzovlády. Obě knihy v rámci svých sérií patří k tomu nejlepšímu.

Andrews_Magie-niciva

 

1. Ilona Andrews: Magie ničivá
2. Laurell K. Hamilton: Kavárna šílenců
3. Rick Yancey: Nekonečné moře
4. J. R. Ward: Prokletý milenec
5. Laurell K. Hamilton: S kůží na trh
6. Rachel Caine: Pán hrůzovlády
7. Petr Heteša: Tekuté krystaly
8. Patricia Briggs: Smrtící žár

 

 

Czistoslava

Každý rok si říkám, že bych si měla zavést čtenářský notýsek, kam bych si zapsala, jaké knihy jsem přečetla. Samozřejmě k tomu opět nedošlo a lovila jsem z paměti i našeho webu, které tituly mi prošly před očima. Jako loni, tak i letos to bylo hodně o starších knihách, nebo připomenutí si těch, co už jsem někdy četla, nebo jsem zabrousila do detektivního žánru. Některé knihy mi teprve přinesl Ježíšek a čekají na mě, až se jich chopím (např. autoři Ilona Andrews, Jim Butcher). Z těch letošních jsem přečetla a seřadila čtyři. Pátý titul mi do žebříčku doplnila dcera za mladé čtenářky.

LKH_Anita4-Kavarna-silencu

 

1. Patricia Briggs: Mihotavé stíny
2. Patricia Briggs: Smrtící žár
3. Laurell K. Hamiltonová: Kavárna šílenců
4. Laurell K. Hamiltonová: Dotek bouře
5. Petra Neomillnerová: Amélie a duchové