Daniela Mičanová: Žena s dranžírákem

Třicet osvědčených rodinných receptů. Třicet čtivých povídek. Kuchařka pro náruživého čtenáře. Daniela Mičanová nepíše pouze o upírech, je také Ženou s dranžírákem

Micanova_DranzirakAsi nikoho nepřekvapí, že spousta autorů má kromě psaní i jiné milované koníčky. V případě Daniely Mičanové se jedná o vaření. Rozhodla se oba zájmy spojit a vytvořit knihu, v níž čtenáři objeví hromadu chutných domácích osvědčených receptů a množství povídek, kde tato jídla hrají velice důležitou a nezastupitelnou roli.

Ve třiceti povídkách předvedla Daniela Mičanová svůj spisovatelský um. Naservírovala čtenářům pestrou škálu příběhů ‒ od hororu přes současnou i historickou fantasy až k příhodě skoro z běžného života ‒ vyprávěných v první i ve třetí osobě. Občas autorka přepracovala známé klišé a vytvořila z něho chutný skvost. Ať už se jedná o Fantoma opery, Čachtickou paní, líbání zvířátek za účelem jejich proměny v pohledného mládence nebo dívku zrozenou z ovoce.

Mezi povídkami rozhodně vyniká Májinka má mimíska, která se tváří jako výňatek z internetového fóra pro matky i se všemi jeho děsivými nectnostmi a úžasnou pointou na závěr. Vyloženě morbidně působí Jak šlo ztracené vejce na vandr a rozhodně není pro slabší žaludky a vegetariány. Ve stylu divadelní hry vznikla návštěva u rodiny Addamsových Jak podusit jaka. Mezi nezapomenutelné patří i Artemia Salina.

Samotné recepty se dělí na šest částí. Snídaně, polévky, hlavní a slavnostní jídlo, moučníky a chuťovky. Nejedná se o žádnou náročnou exotiku ani divoké experimenty. Daniela Mičanová naopak vybrala vymazlené rodinné skvosty, které zvládne každá mírně pokročilá kuchařka, která nespálí vodu a pozná rozdíl mezi plynovou, elektrickou (i jiným) troubou. Na zahřátí v současném období se výtečně hodí její dýňová polévka, ale pozor na kari a chilli papričku, aby z toho nebylo rovnou přehřátí. Výborné jsou i švestkové knedlíky z bramborového těsta, ale autorka zapomněla dodat varování pro hltaly: Pozor na pecky.

Asi největším nedostatkem Ženy s dranžírákem je absence barevných fotografií jednotlivých pokrmů. Pro čtenáře s bujnou fantazií budou jednotlivé povídky luxusní náhradou, ale někteří lidé velkou obrazotvorností neoplývají a jistě by obrázky ocenili. Jinak se nedá popřát nic jiného, než ať vám dobře chutná.

Na závěr ještě jedno veliké varování! Je nezbytně nutné si před vařením přečíst jednotlivé povídky a pak se teprve vrhnout mezi hrnce, pokličky, nože, ledničku a sporák. Může se totiž stát, že navaříte, pochutnáte si a pak se zděšením zjistíte, co po konzumaci potkalo postavu (např. Jura Čagana ve Svátku všech svatých).

Vydala: Epocha, 2015