Kevin Hearne

Kevin Hearne, jehož debutový román Prohnaný u nás nedávno vydalo nakladatelství Laser-books, se narodil 9. prosince 1970 v arizonském Flagstaffu. Na stejném místě také vyrůstal a přirozeně do tohoto horkého státu na jihozápadě USA proslulého přírodními krásami, rozlehlými národními parky a indiánskými rezervacemi zasadil i velkou část svých příběhů o posledním druidovi, který si nechává říkat Atticus O“Sullivan.

Hearneho dětství ve slunečné Arizoně bylo poměrně klidné, od malička na něj měly velký vliv superhrdinské komiksy, které sbírá dodnes, a také sci-fi literatura a filmy (v sedmi letech navštívil premiéru prvních Star Wars). Na střední se k jeho zájmům přidala rocková muzika (Van Halen) a zarytý nerd byl na světě.

Zvrat v jeho životě nastal na vysoké škole, kdy se začal zajímat o psaní. Přispíval sloupky a komiksovými stripy do univerzitních novin a díky Keseyho románu Přelet nad kukaččím hnízdem se rozhodl stát spisovatelem. Vystudoval angličtinu, kterou také téměř dvacet let učil na střední škole. Dnes žije v arizonském Tempe s rodinou a dvěma psy, z nichž ani jeden není irský vlkodav.

Na spisovatelský úspěch si Kevin Hearne musel počkat dlouhých devatenáct let. Od první, podle vlastních slov, naprosto strašné a nepublikovatelné novely, přes pokus o hrdinskou fantasy a nápad s webovým komiksem, kde by hlavní postavu představoval druid obdařený schopností komunikovat se zvířaty, Hearne dospěl až k napsání prvního románu o Attikovi a jeho vlkodavovi Oberonovi.

Psaní Hounded (česky Prohnaný; Laser-books; 2012) mu zabralo jedenáct měsíců a ukázalo se, že městská fantasy bude pro něj trefa do černého. Vydavatelé s ním ovšem nadšení zdaleka nesdíleli a vytrvale dál rukopis odmítali. Štěstí se na něj usmálo až se ziskem spolehlivého literárního agenta, jenž knihu na podzim 2009 konečně protlačil, a ona se mohla po dalším více než roce a půl konečně ocitnout na pultech knihkupectví. Následoval poměrně velký úspěch, rychlé vydání dalších dvou dílů a jedenáctá pozice v žebříčku bestsellerů New York Times pro díl čtvrtý.

Série o osudech Attika O“Sullivana, který se pravidelně vypořádává s naštvanými bohy několika panteonů, pomstychtivými čarodějkami, vlkodlaky a upíry, dnes vychází v jedenácti zemích. V originále jsou vydané prozatím čtyři díly (Hounded, Hexed, Hammered a Tricked), pátý díl Trapped se chystá na letošní podzim. Autorova smlouva hovoří o šesti knihách, ale podle vlastních slov by jich rád uskutečnil devět.

U nás v Čechách se série ujmulo nakladatelství Laser-books, a i když prozatím vyšel pouze první díl, už na listopad se chystá pokračování.

Kde Kevina Hearneho zastihnout
Jakékoliv zvědavé otázky by měly být zodpovězeny na:
twitter
goodreads
oficiální stránky

Tvorba:
Kroniky železného druida
1. Prohnaný (Hounded, 2011)
2. Proklatý (Hexed, 2011)
3. Praštěný (Hammered, 2011)
4. Napálený (Tricked, 2012)
5. Nahraný (Trapped, 2012)
6. Uštvaný (Hunted, 2013)
7. Zničený (Shattered, 2014)
8. Staked (2016)
9. Scourged (2017)

Gaiin štít (Laser, 2015) – sbírka povídek
Inkoust a pečeť (Laser, 2021) – příběh ze světa KŽD

Sedm kenningů
1. Útok obrů (2017, česky vydalo Argo, 2019)
2. Kletba krkavců (2020, č. Argo, 2021)
3. A Curse of Krakens (2021)

Zdroje:
– kevinhearne.com
– wikipedia.org
– goodreads.com