Kevin Hearne: Praštěný

Poslední druid Atticus O’Sullivan stojí před jednou z nejtěžších zkoušek svého dlouhého života, ocitl se v čele výpravy do mytického Ásgardu, domova severských bohů, která má za cíl odstranit toho největšího hajzla ohánějícího se kladivem, co kdy žil – Thóra.

Hearne_PrastenyPraštěný navazuje v okamžiku, kde předchozí díl Proklatý končil. Atticus plní slib daný čarodějnici Lakše a za pomoci Ratatoska, přerostlé veverky žijící v korunách světového stromu Yggdrasilu, nachází skrytou cestu do sídla norského panteonu, aby odtud mohl odnést Idunnino jablko věčného mládí. Cesta se nakonec ukáže mít dalekosáhlejší následky, než Atticus předpokládal, zvlášť s přihlédnutím k tomu, že Lakšin téměř nesplnitelný úkol nebyl tím jediným, k čemu se zavázal, a do Ásgardu se bude muset vypravit ještě jednou, tentokrát jako doprovod upíra Leifa Helgarsona při jeho sebevražedné misi proti Thórovi. Sečteno a podtrženo, Atticus se raději rozhodne vyřídit v domovském Tempe všechny závazky a preventivně si přípravit ústupový plán pro případ, že si proti sobě poštve ještě víc nakrknutých, pekelně nebezpečných stvoření.

Arizona se zvolna mění v pořádně horké místo pro život, stahují se sem upíři připravení převzít Leifovo rozsáhlé teritoriium a nechovají se přitom vůbec přátelsky. Jednoduše „ideální“ čas pro výlet, z něhož se Atticus, Leif a místní alfa tempské smečky Gunnar Magnusson, který má své vlastní důvody pro nenávist k bohovi hromů a blesků, ani nemusí vrátit živí, vždyť Thórovým osudem je zemřít při Ragnaröku v souboji s nestvůrným hadem Jörmunganderem, nikdy dřív.

Pravdou zůstává, že opakovaná varování a předpovědi blízké smrti (ze strany bohyně Morrígan, koho jiného) i férový rozhovor nad pivem s nikým menším než Ježíšem na téma „dalekosáhlé důsledky mých činů a spousta budoucího utrpení, které jimi způsobím“ Attikovi na klidu nepřidávají. Nic na světě ho ale nepřiměje porušit jednou daný slib, a tak situaci v Tempe nechává na bedrech Hallbjörnu Haukovi, svému právníkovi, příteli a druhému v hierarchii místních vlkodlaků, a se společníky vyráží na pouť ke břehu jezera ztraceného kdesi v mrazivém Rusku, kde se schází zvláštní skupina osamělých dobrodruhů spojených hlubokou nenávistí k Thórovi. Nad ohněm se pak po nějaký čas nesou vyprávění slovanského boha Peruna, legendárního šamana a čaroděje starých Finů Väinämöinena, nesmrtelného čínského alchymisty Zhang Guo Laa i vlkodlaka s upírem, dokud není celá společnost připravena přemístit se k cíli své cesty a utkat se tím, komu přísahali pomstu za každou cenu.

Na rozdíl od předchozích dílů Prohnaný a Proklatý hraje Praštěný na o poznání vážnější notu. Zásluhou útržků vzpomínek z Attikova předchozího života můžeme konečně lépe pochopit, co znamená potulovat se kolem už hodně dlouhou dobu. Jak si přitom uchovat lidskost a nezměnit se v arogantního a krutého hulváta pohrávajícího si s okolím jenom z nudy a pro potěšení, patří k hlavním myšlenkám knihy. Ta se jako tradičně hemží nejrůznějšími malými i velkými postavami z legend a mýtů. Ústřední roli přitom hraje norská mytologie, ale setkáváme se i s motivy z Finska, zažijeme akční dálniční honičku s římským bohem vína podbarvenou citacemi ze Shakespeara a návštívíme i Čechy, kde ve staré Praze narazíme na upíra Zdeňka, Leifova stvořitele. To vše z pohledu Attika a za přispění jeho typického smyslu pro humor.

Závěrečný velký souboj bohů a hrdinů se pyšní až epickým nádechem, celkové tempo vyprávění ovšem zpomalují vkládané příběhy, kvůli kterým nemusí být úplně snadné se do knihy začíst, připočteme-li navíc fakt, že velká část oblíbených postav včetně vlkodava Oberona a Granuaile po většinu doby z děje úplně mizí. Praštěný se tím  vymyká zavedenému stylu série, ale celkově jde opět o zábavnou a chytrou městskou fantasy napěchovanou dobrými nápady, přesně jak jsme od arizonského rodáka Kevina Hearneho zvyklí.

Třetí díl Kronik železného druida přichází s temnější atmosférou a mnohem pesimističtějšími vyhlídkami do budoucna, kdy následky Attikových činů těžce dolehnou na jeho ramena. O jak moc vážné problémy půjde, naznačí hned úvod dalšího dílu s názvem Napálený, kde znovu nebude nouze ani o mytické bytosti, tentokrát převážně z navažského folkloru.

Vydal: Laser-books, 2013.

Koupit knihu