Knižní tipy na dárky nejen k Vánocům

Rok 2020 vejde do dějin nejen kvůli krásnému a magickému číslu, ale protože je kvůli virové pandemii naprosto divný. Přesto si všichni chceme užít Vánoce a obdarovat své nejbližší – vášnivé čtenáře nejlépe knihou. Které z těch letos vydaných vám doporučují naši redaktoři?

Kometa

Chaos jako vystřižený z apokalyptického světa a blíží se divoké vánoční svátky. S všemi koledami a pohádkami, které nemohou chybět. A proto je ideální čas obdarovat své kamarády grafickým románem Nesnáším Pohádkov, jehož scenárista Skottie Young si masakrování sladkých pohádek užívá. Už dokonce stihly vyjít dvě komiksové knihy: A jestli neumřela, vyšiluje dodnes a Kulma drát. Hlavní hrdinkou je zelenovlasá holčička, která se propadla do světa pohádek a už tam trčí pár dekád s minimální šancí na návrat. Má svého věrného mušího společníka a velmi velkou sekeru, kterou se nebojí použít. Pohádkov je určený dospělému čtenářstvu, které jeho ironii a politicky nekorektní humor ocení, protože smíchu není nikdy dost a víc pohádek najednou než o Vánocích také ne.

Supermartonátor

Tenhle podivný rok přinesl spoustu myšlenek o životě. Právě o něm je nesmírně zajímavý román Žít navěky od Dary Hornové. Vypráví o ženě, která nemůže zemřít. Zažila starověk, středověk i současnost. Prožila spoustu zklamání a musela pohřbít spoustu svých dětí. Všechny přežila. Zní to jako depresivní kniha, ale spíš nabízí zajímavé myšlenky a rozhodně není nudná.

Pokud máte rádi fantasy, rozhodně doporučuji něco z našich luhů a hájů – a to doslova. Petr Jaroněk má na kontě již dvě skvělé knihy z českého prostředí: Ospalá slovanská díra a Běsi z temného hvozdu. Krátké, ale nebídnou intenzivní zážitek.

Jestli chcete něco skutečně netradičního a správným způsobem šíleného, pak je tu Jeff VanderMeer a jeho krimi/fantasy/horor Finch. Tohle vám zamotá hlavu. Budete ale okouzleni tou fantazií. Rozhodně neuděláte špatně, pokud koupíte Metabarona od Alejandra Jodorowského, akční komiks z vesmíru s naprosto parádní kresbou. Akorát upozorňuju, že to není četba pro děti školou povinné.

Jste fanoušci seriálu Červený trpaslík? Pak na nic nečekejte a objednejte si omnibus Červený trpaslík od nakladatelství Argo. Čtyři romány vám příběhy, které znáte z televize, ukážou zas v trochu jiném světle.

Lumos

Letos u mě jednoznačně vítězí komiks Belzebubové. Jednotlivé stripy sledují metalovou rodinu s velkou láskou k satanismu. Těšit se můžete na výlety do podsvětí, vyvolávání démonů, výrazný oční make-up a hlavně skvělý humor. Třešničkou na dortu je luxusní zpracování a překlad. Skvělý dárek nejen pro milovníky metalu.

Z beletrie doporučuji Nezdárného syna, pokračování young adult románu Nedej se od Rainbow Rowell. Americká spisovatelka převedla ohraný příběh o vyvoleném hrdinovi a magické škole do vtipného a čtivého vyprávění s prvky LGBT. Vhodné především pro čtenáře, kteří neberou fantasy svět až tak moc vážně.

Daletth

Letošek stál za starou bačkoru, ale nakonec se urodilo docela dost knih, které můžete svým blízkým – nebo sobě – darovat pod nazdobený jehličnan v obýváku…

Mezi ně patří například úctyhodná bichle Převorství u pomerančovníku nebo Kamenné nebe (finální díl trilogie Zlomená země). K tomu bych se nebála přihodit Dračí město od Robin Hobb, Trochu zlé krve od Joea Abercrombieho a cokoliv od Adriana Tchaikovského – tomu se u nás letos dařilo a vyšly mu hned tři knihy: Psí vojáci, Děti zmaru a Klec duší.

Toužíte-li po příbězích, z nichž dýchá mráz nebo pohádky, poohlédněte se po Kosti Mraza nebo V zajetí zimy. Vaše ratolesti by mohli potěšit Černí husaři a probuzený démon, Rozvratník (závěr série Divotvůrce) nebo pohádková fantasy Pekelný plášť.

A pokud dáváte přednost komiksům, pak jsou tu výstavní kousky jako Harleen, Lady Mechanika 4 či Vodní had.

Sevia

Letos musím zmínit především Devátý spolek. Leigh Bardugo v něm naprosto skvěle vystihla prostředí prestižní Yaleovy univerzity a moc se mi líbil její nápad dodat zdejším tradičním studentským tajným spolkům mnohem magičtější základy. Kniha má trochu pomalejší úvod, ale jakmile se příběh naplno rozjede, není možné se od něj odtrhnout. Pro autorku jde určitě o povedený přechod do vod temnější a dospělejší fantasy.

Z nových young adult titulů mě nejvíc zaujaly hned dvě portálové fantasy, a to January a Deset tisíc dveří od Alix E. Harrow a Každé srdce je bránou od Seanan McGuire. Obě jsou skvěle napsané a přinášejí netradiční variaci na klasický příběh dívky, jež se propadne do jiných světů.

Na závěr bych ještě ráda zabrousila ke komiksům a doporučila Nimonu od Noelle Stevenson. Má zajímavou kresbu, originální humor a výborným způsobem přetváří různá zaběhnutá klišé fantasy žánru. Rozhodně ideální čtení na odreagování.

Kristina

Kdo je na horory, určitě uvítá osmdesátkový horor Miroslava Pecha Dítě tmy, drsný thriller Martina Štefka Mrtvé ženy nebo skutečně hezkou knihu o nehezké smrti od Jiřího Sivoka s názvem Smrt bývá nehezká.

Ze zahraniční tvorby by mohl hodně potěšit nový výbor díla H. P. Lovecrafta v pěkné knize s názvem Barva z kosmu, která zaujme jak skalní fanoušky, tak i čtenáře kultem Cthulhu dosud nepolíbené.

Pokud sháníte vyloženě krásnou fantasy knihu, musím doporučit román Ilusie – Probuzení Louhi, kterému nechybí mapy ani ilustrace, a hlavně skvělí hrdinové a zbrusu nové dobrodružství z neokoukaného severského světa.

Suzanne

Tematicky vám doporučím knihu V zajetí zimy od Naomi Novikové. Příběh je volně inspirován pohádkou O Rampelníkovi i několika dalšími pohádkovými příběhy a slovanským folklorem. Naomi Noviková píše velmi poeticky, umně splétá jednotlivé dějové linky, které se proplétají v předivu komplikované tapiserie, buduje magickou, až mírně snovou nadpřirozenou atmosféru a v ostrém kontrastu přidává realistický pohled na obtížné postavení žen v dobách dávno minulých. V zajetí zimy je tak ve své podstatě knihou o ženské síle a odvaze. Doporučuji všem čtenářům, kteří ocení poetický styl, originální nápady, magickou atmosféru, skvěle propracovaný příběh a silné ženské hrdinky.

A pokud chcete sázku na jistotu, tak vyšly závěrečné díly oblíbených sérií: Kamenné nebe, třetí svazek Zlomené země od N. K. Jemisinové, Probuzení, závěrečný díl série Hřbitovní královna od Amandy Stevensové, Supernova, závěr Renegátů od Marissy Meyerové nebo Zima čarodějnice, poslední díl Trilogie zimní noci od Katherine Ardenové. Takže pokud ten, koho chcete obdarovat, četl předchozí díly, je volba jasná. Pokud ne, tak mu rovnou můžete koupit celou sérii, obdarovaný určitě nebude zklamaný. Za každou z těchto sérií totiž ručím :)

Renča

Jako každý rok touhle dobou mě ještě čeká u postele několik letošních knih k přečtení, doporučím tedy jen dvě knihy od českých autorek, které mě letos nejvíc zaujaly a také příjemně překvapily, protože kvalitou překonaly jejich předchozí díla. Jednak je to Kristýna Sněgoňová a její Město v oblacích, zdařile napsané a napínavé dystopické postapo sci-fi s barvitě vykreslenými hrdiny a nápaditou zápletkou. Doporučuju spíše pro dospělé.

A dále je to česká urban fantasy (vzhledem k věku hrdinky občas označována i jako young adult) Pán čarodějů od Petry Slovákové. Autorka v knize o velký kus překonala svou loňskou knihu Střípky času a napsala akční fantasy příběh, který vás strhne nejen skvěle budovaným napětím a nebezpečnými akcemi, ale i netradiční romancí ústřední dvojice. Doporučuju pro 15+ a spíše pro ženy a dívky.

Sonia Shadow

Můj letošní tip pod stromeček je svérázný, drsnější román Vlk!: Grimm City 1 od Jakuba Ćwieka. Ať už si chcete přečíst něco nového s příchutí noir, nebo zkusit přimět muže ve svém okolí k četbě, Vlk! se na to bude hodit. Pokud si chcete být jisti, že toto podivné prostředí zvládnete, zkuste si přečíst ukázku.

Pavel

Pro toho, kdo by si chtěl užít návštěvu strašidelného domu, a to bez nutnosti za tímto zážitkem někam jezdit, by měla být jasnou volbou kniha Dům u hřbitova. Pomalu budovaná atmosféra napětí se k tomuto duchařskému tématu dokonale hodí. Nechybí všudypřítomné odkazy na klasické i méně známé horory, no za mě prostě lahůdka.

Jiří Sivok se mě potěšil novelou Smrt bývá nehezká. Nechodil dlouho kolem horké kaše a do poměrně útlé knížky narouboval hnus, brutalitu a děs psychedelických vizí v množství více než velkém. V jeho podání říct o smrti, že je nehezká, je opravdu až zbytečně diplomaticky řečeno.

Spojení hororu a poezie? Proč ne? Neříkám to jen proto, že jsem jedním z dvaceti autorů, kteří přispěli do sbírky temné poezie Co číhá v temnotách. Sbírka si rozhodně zaslouží pozornost milovníků hororu i poezie. Jsem vděčný, že jsem k ní byl přizván a mohl do ní přispět pěti básněmi.

Takže milí čtenáři, jestli chcete, aby takovéto knihy vycházely i v budoucnu, kupujte je, čtěte je a hlavně si je užívejte. Český horor má stále co říct a za tím světovým až tak moc nezaostává.