H. P. Lovecraft: Barva z kosmu

Nakladatelství Carcosa se specializuje především na horor. Jako první knihu vydalo povídkovou sbírku Zjevení Cthulhu (2018) od H. P. Lovecrafta a za zmínku stojí i příběh, ve kterém Lovecraft dokonce vystupuje jako hlavní postava, Tramvaj č. 1852 od Edwarda Leeho. Nedávno vyšla další Lovecraftova sbírka povídek Barva z kosmu.

Barva z kosmu má velice působivou obálku, která se ke stejnojmenné povídce výborně hodí, uvnitř však není žádná další ilustrace, což je ohromná škoda. Kvůli tomu působí kniha po vizuální stránce maličko stroze, a to zejména v porovnání s konkurencí. Například s graficky krásně vyvedenými sbírkami Lovecraftových „ghostwriterských“ povídek z Arga či s před časem vydávanými Spisy u nakladatelství Plus, ke kterým dělal ilustrace František Štorm.

Důležitý je vždy obsah a ten může nabídnout sbírka Barva z kosmu skutečně bohatý. Naleznete v ní totiž hned devět Lovecraftových klasik.

Hned úvodní Rytina v domě sice nepatří k těm nejznámějším autorovým dílům, ale patří jednak k těm nejstarším (1920) a také se v ní čtenář poprvé setká s místy jako údolí Miskatonic či město Arkham, do nichž autor později velice rád zasadil své příběhy. Povídka je ukázkou klasického pojetí raných Lovecraftových textů vyprávějících o cestovateli, který se schová před bouří v opuštěném domě. Dům však má svého obyvatele – tajemného starce, jenž vlastní poměrně netypickou knihovnu a celou řadu podivných artefaktů.

Naproti tomu Hudba Ericha Zanna z roku 1922 se řadí mezi ty známější ikonické povídky z pera mistra kosmického hororu. Tato „hudební“ povídka pojednává o tajemství geniálního houslisty Ericha Zanna, z jehož bytu se po večerech ozývají skutečně nepozemské zvuky.

Krysy ve zdech patří k těm nejvíce znepokojivým příběhům od HPL. Šramocení ve zdech, tajemno, hrdina, který pravdu objevuje postupně a na samotném konci je konfrontován s něčím hrozným. Závěr povídky je víceméně předvídatelný, ale Lovecraftovi se zde povedlo vytvořit skutečně sugestivní atmosféru. Ponurost a temnota.

Prvním vrcholem sbírky je titulní věc. Barva z kosmu byla nedávno také zfilmována (Barva z vesmíru s Nicolasem Cagem) a jedná se o skutečně barevnou povídku. Na Zemi dopadne meteorit a do okolní země se začne šířit cosi podivného. Nákaza či jed. Barvy, které mohou vypadat zdánlivě hezky, ale přitom přinášejí zhoubu. To, co s sebou přinesl meteorit, totiž mění faunu a flóru, a to dost děsivě. Tento příběh jako by byl samotnou definicí kosmického hororu. Hrůza, která přichází z cizího světa.

Kdo šeptá ve tmě nebo snad Šepot v temnotách? Je to vlastně jedno, v každém případě tato temná povídka je v různých vydáních různě pojmenovaná. Je to jeden z těch příběhů, který jasně říká, jaký autor byl Lovecraft. Rád vyprávěl příběhy o strachu z neznámého.

Druhým vrcholem sbírky je slavný příběh Stín nad Innsmouthem (1936). Jedná se spíše o novelu, protože text je z těch nejdelších. H. P. Lovecraft vypráví příběh chlapíka, který se dostane do města Innsmouth, v němž lidé jsou poněkud „jiní“. Nejde jen o jejich zjev. Ačkoliv i ten je velice odpudivý a nesoucí v sobě cosi nelidského. Lidé ve městě se však chovají nepřátelsky. Hlavní hrdina příběhu to pocítí na vlastní kůži.

Barva z kosmu je reprezentativní sbírkou Lovecraftovy tvorby. Devět povídek, devět zastávek ve dvacátých a třicátých letech dvacátého století. Především pro čtenáře, kteří se dosud s Lovecraftovými povídkami nesetkali, to může být velice zajímavé uvítání do světa kosmického hororu.

Obsah:
Rytina v domě
Hudba Ericha Zanna
Pickmanův model
Kdo šeptá ve tmě
Barva z kosmu
Krysy ve zdech
Stín nad Innsmouthem
Věc na prahu
Číhající děs

Vydala: Carcosa, 2020
Překlad: Milan Žáček
Obálka: Rafal Badan
Vazba: brožovaná
320 stran / 299 Kč