Jacek Rembiś, Jonas Scharf, Adam Gorham: Zaklínač – Zrnko pravdy & Menší zlo

Některé návraty jsou nepříjemné, jiné naopak potěší. Podívat se na známý příběh jinýma očima může být osvěžující. Co třeba těma komiksovýma?

Zaklínač od Andrzeje Sapkowského je fantasy klasika, která se v průběhu let dostala do celého světa. Daří se rovněž její komiksové odnoži. Dosud však vycházely buď nové příběhy, anebo volné adaptace některých částí knih (například „Liščí děti“ z Bouřkové sezóny). Nyní je tu však komiks, který převádí do grafické podoby dvě klasické povídky. A jsou to opravdu jedny z těch nejoblíbenějších zaklínačských příběhů.

První je Zrnko pravdy, kdy Geralt z Rivie najde mrtvolu v lese a také modrou růži. Je jasné, že mrtvola se tam neobjevila jen tak. Brzy nalezne veliké tajemné sídlo, které je poněkud schované. Setká se v něm s netvorem, který byl kdysi člověkem – pánem sídla. Netvor mu povypráví o svém prokletí.

Komiks má výhodu v parádní předloze, která je poměrně dost temnou pohádkou, kde není nic jednoznačné ani černobílé. Komiksová adaptace příběhu se od originálu nijak neodchýlila. Kresba Jonase Scharfa perfektně sedí k celkové potemnělé atmosféře. Povedly se rovněž barvy, protože jsou pestré, aniž by narušily náladu dané scény. Zrnko pravdy je tak i pastvou pro oko.

Druhá povídka Menší zlo je na tom podobně. Příběh je opět zachován dle předlohy. Geralt je postaven před dilema. Má pomoci čaroději s mladou dívkou, která se ho chystá zabít? Nebo naopak pomoci jí, protože čaroděj rozhodně nemá čisté svědomí? Co je dobro a co zlo? Dá se vůbec zvolit ono „menší zlo“?

Je potřeba říci, že větší emocionální dopad na čtenáře má originální psaná verze, nicméně i ta komiksová člověka zasáhne. Tedy pokud dosud Menší zlo nečetl.

Druhou povídku kreslil Adam Gorham a tolik mi nesedl jako Scharf. Gorham se sice snaží být pestrý, nicméně některé panely pěkné nejsou. Kresba není tak vyrovnaná a graficky mi zkrátka připadá povedenější Zrnko pravdy. To je samozřejmě zcela subjektivní a dojem každého čtenáře může být zcela odlišný. Kdyby komiks kreslil jeden ilustrátor, srovnávat by mě nenapadlo.

O adaptaci příběhů se postaral Jacek Rembiś a zaslouží velkou pochvalu. Sapkowského povídky se mu povedlo převést do komiksu skutečně výborně. Vizuálně je celá kniha rovněž na vynikající úrovni. Pro čtenáře, kteří znají předlohu, nebude komiks nijak překvapivý a větší zážitek si tedy odnesou ti, kdo se dosud s originálem neseznámili. Přesto platí, že pokud máte Geralta z Rivie opravdu rádi, tento komiks vám udělá radost. Tvůrci odvedli moc dobrou práci.

Vydala: CREW, 2024
Scénář: Andrzej Sapkowski, Jacek Rembiś
Kresba: Jonas Scharf, Adam Gorham
Obálka: Kai Carpenter
Překlad: Kristina Komárková
Vazba: brožovaná
Tisk: barevný
112 stran / 349 Kč