Bartosz Sztybor, Amad Mir: Zaklínač 5 – Blednoucí vzpomínky

Každý si neseme břemeno minulosti. Můžeme vzpomínat. Jenže jsou věci, na které bychom raději zapomněli. Z nich se pak mohou stát blednoucí vzpomínky, které však mohou být nebezpečné.

Nejnovější komiks ze světa Zaklínače Blednoucí vzpomínky je na rozdíl od toho minulého (Z masa a kostí) pořádně temný, depresivní a svým způsobem nepříjemný. Geralt se potuluje krajinou a dopadá na něj skutečnost, že netvorů už příliš není. Spřátelí se s místním rybářem, ale zaklínač obdrží pozvání do města Badreine, kde má smečka mlhavců ohrožovat místní děti. Geralt je lovec nestvůr, ne rybář, a tak nového přítele opustí, aby se vydal řešit mlhavce. I tohle rozhodnutí bude mít následky.

Badreine je divné město, kterému vládne nesmírně oblíbená starostka, lidé ji zbožňují a jediným kalem je právě přítomnost záhadných netvorů. Geraltovi připadají zvláštní jak mlhavci, tak vyprávění lidí, něco mu na tom nesedí. Začíná tak v podstatě detektivní vyšetřování, které je pro tento komiks signifikantní. Tato část příběhu je velice zábavná a zajímavá.

Celým komiksem se také vine skutečnost, že kam Geralt vstoupí, tam ho lidé nemají rádi. To se projevuje jejich agresivitou, a tak se Geralt musí bránit. Což přináší i tragédie.

Blednoucí vzpomínky jsou poměrně přemýšlivým dílem a samotný důvod toho, proč se ve městě objevují mlhavci, čtenáře možná donutí se zamyslet. Nad minulostí, nad tím, jak se s ní vyrovnat a jak jít dál.

O scénář se tentokrát postaral Bartosz Sztybor a o kresbu Amad Mir. Obálku a předěly kapitol vytvořil Evan Cagle. V komiksu čtenář nalezne i alternativní obálky od Jeremyho Wilsona.

Komiks má opět odlišné autory a zejména kresba je zase jiného střihu. Díl je to temný, tak i většina komiksu je poměrně tmavá. Pracuje se s tmavou zelenou a modrou. Kresba není tolik detailní či realistická, ale ke komiksu se hodí a působí dobře. Celkově je vizuál výborný, a to včetně uměleckého stylu, který použil Cagle pro obálku.

Blednoucí vzpomínky jsou velice povedený komiks, který zhltnete za jeden večer, a možná ve vás bude ještě nějakou dobu doznívat. Má hloubku, je depresivní a nenechá vás chladnými. Ani pátý komiks ze série nezklamal, naopak překvapil svou temnotou, ale také detektivní linkou. Na tento díl vám rozhodně vzpomínky zůstanou.

Vydalo: CREW, 2021
Scénář: Bartosz Sztybor
Kresba: Amad Mir
Obálka: Evan Cagle
Překlad: Martina D. Antonín
Vazba: brožovaná
Tisk: barevný
108 stran / 329 Kč