Laura Thalassa: Vládce hvězdné oblohy

Nakladatelství Mystery Press vydalo v loňském roce knihu Vládce hvězdné oblohy, příběhy ze života Desmonda Flynna, oblíbené postavy ze série Handlíř od Laury Thalassy.

Knihu autorka rozdělila na tři části podle období Desmondova života. První část pojednává o Desmondově dětství na Arestysu a o jeho rozvíjející se magii, následně se čtenář dočítá o smrti jeho matky a časech strávených na Barbosu a u bratrstva Andělů malé smrti. Dále se Desmond dozvídá o části své budoucnosti a vydává se zničit svého otce. Laura Thalassa představuje čtenáři Desův život v útržcích s různými časovými prodlevami, přesto se jí povedlo utvořit celistvý obraz. Úžasně zvládla čtenáři představit, jaký byl, je a bude Desmond Flynn, čím si prošel vnitřně i navenek a jak ho dané skutečnosti utvářely.

Druhá část se zaměřuje na počátky vztahu Dese a Callypso. Autorka vybírá spíše důležité momenty pro Desmonda a vývoj jeho citů ke Callie. V závěrečné části se věnuje jejich návratu k sobě po odloučení, akorát ji pojala ze širší časové perspektivy, takže se čtenář dočká opravdu jen těch nejzásadnějších momentů jejich vztahu.

Temnou fantasy Vládce hvězdné oblohy Laura Thalassa zpracovala spíše jako poctu Desmondovi a jeho láskyplnosti, takže až na jednu výjimku si čtenář žhavější scény užije pouze v sérii Handlíř. Kvůli užšímu zaměření autorka neposkytla ani moc nových informací či scén, které by měly návaznost na zápletku v sérii.

Ačkoliv je kniha rozdělená přibližně rovnoměrně mezi Desovu minulost a jeho vztah s Callie, má čtenář i tak pocit, že druhá a třetí část uteče hrozně rychle, zčásti i díky kratšímu rozpětí jednotlivých příběhů. Rozsahem se logicky nedočká veškerých scén, které by chtěl znát z Desmondova pohledu, ale uspokojí ho i jen ty vybrané. Nicméně se autorce povedlo zachovat integritu Desovy postavy natolik, že i když se čtenář zpětně ohlédne na sérii Handlíř, některé Desovo chování dostane jiný ráz či určité momenty zahřejí u srdce a obohatí tak čtenáře. Opravdu mě mrzí, že kniha končí před událostmi v Temné harmonii, nicméně v originále vyšla o rok dříve než závěrečný díl série.

V románu se vyskytne jen málo vedlejších postav ze série o Handlíři, i tak se ale čtenáři dostane několik důležitých scén s Malachiášem. Většina příběhů se odehrává v Jinosvětě a hlavně ve druhé části v našem světě.

Laura Thalassa vyprávění napsala z pohledu Desmonda v první osobě. Atmosféra první části je vážnější, kdežto druhá a třetí část má odlehčený zamilovaný náboj a vyskytují se tu i vtipné momenty. Tempo příběhu svižně plyne a stránky snadno ubíhají.

Pokud jste fanoušky série Handlíř, máte rádi Desmonda s Callie a chcete si prodloužit pobyt s nimi, tato kniha nesmí ujít vaší pozornosti.

Vydalo: Mystery Press, 2023
Překlad: Alžběta Lexová
Vazba: brožovaná
Počet stran: 232
Cena: 249 Kč