Zdeněk Žemlička: Vlčice a královna noci

Vlčice Kroana se dočkala už osmého příběhu, který se odehrává někde v barbarském teritoriu mezi Labem, Vltavou a Moravou, v dobách vlády krále Marobuda a expanze římského císařství. Územím postupují karavany obchodníků a mezi obyčejnými lidmi žijí nadpřirozené bruxy, vlkodlaci či mory. O hrdinská dobrodružství a válečné šarvátky tu není nouze.

Vládce dětí noci Khan zatím úspěšně uniká kletbě sedminásobné smrti, kterou na něho uvrhla mocná bruxa Akivasha, pramáti jeho rodu, protože zabil jejího bývalého milence. Na hradišti v Brdských vrších žijí pospolu lidé a kikimory, také přezdívané vapeři (či bruxy), které jsou aktivnější v noci, občas sají krev a za dne nemají ten nejlepší zrak.

Markomanskému králi Marobudovi přestává sloužit zdraví a Khan, kterému mnozí předpovídají vladařskou budoucnost, se vydává jednat do římského tábora, ale předtím vyhledá kvádské spojence Vannia a Alexu. Šokovaně zjišťuje, že bruxa Akivasha je blíž, než čekal, a pokud její kletba nefunguje, pramáti jeho rodu si najde jinou cestu, jak mu znepříjemnit život. Vlkodlačice Siarka, dcera Kroany, mezitím stopuje lesy i bažinami násilníka a vraha žen.

Vlčice od Zdeňka Žemličky vyšla v roce 2005 a sledovala dětství, dospívání a cestu za pomstou. Později následovaly knihy rozdělené na dvě části Vlčice a mandragora, Vlčice a děti noci, Vlčice a staré plemeno. Stejně jako první kniha, i osmá má pouze jeden svazek.

Vlčice a královna noci se převážně drží dvou linií. První se věnuje vlkodlačici Siarce a jejímu lovu na úskočného vraha a násilníka. Druhá sleduje Khana, jeho ženy a diplomatickou misi, na kterou se vydali. Celý příběh se odehrává na území dnešních Čech a Moravy. Svá teritoria zde mají Kvádové, Markomani a svůj vliv touží uplatnit i Germáni pod vedením Vibiliuse. Ani římské legie nezůstávají stranou. To vše je propletené nadpřirozenými stvořeními typičtějšími pro zdejší region.

Zdeněk Žemlička do románu opět ve velké míře zapojuje cherubíny, tzv. Urozené, což má za následek množství biblických odkazů, které by mohly příběh obohatit, ale bohužel zároveň značně zpomalují děj. Na čtenáře se sype velké množství různých překombinovaných motivů a známá klišé, kde hrdinové i jejich protivníci jsou s každým novým dílem mocnější a mocnější.

Slabinou knihy Vlčice a královna noci zůstává závěr. To, co mohlo být krásným zakončením celé knihy a vcelku epickým momentem, končí zvláštním bilancováním, kdy se nejeden čtenář musí zeptat, jestli je to pouze proroctví, nebo tím chce autor říct, že po téhle knize nemá zájem přidat další dobrodružství? Ostatně celý příběh už dávno není jenom o Kroaně, ta stále víc ustupuje do pozadí.  Na „proroctví“ navazují poslední dvě kapitoly, posunuté v čase o pár let dopředu, kde nechybí svižná akce, která by se však hodila spíš jako úvod knihy nové než zakončení té stávající.

Vlčice a královna noci nabízí zajímavý příběh z neprobádaných časů, ale pouze pro ty, kdo už znají předchozí díly. 

Ukázka

Vydala: Epocha, 2022
Vazba: brožovaná
Počet stran: 376
Cena: 339 Kč