Zdeněk Žemlička: Vlčice

První vydání Vlčice, prvního dílu série románů od Zdeňka Žemličky, zaznamenalo v roce 2005 značný úspěch, a proto není divu, že byl tento titul po letech znovu oprášen a zařazen mezi ostatní skvosty, které v edici Pevnost vyšly.

Zemlicka_VlciceŘíše Marobuda začíná právě nabývat na síle a věhlasu, když pyšný král Markomanů při procházce po svém hradišti spatří krásnou ženu. Rozhodne se, že tato neznámá musí být jeho. Nevědomky tak ale předem zpečetí pád všeho, o co usiluje. Toho dne se uvede do pohybu věštba, kterou Marobud již nemůže zastavit, přestože se o to snaží. Krásná neznámá je Brenna, dávná královna Bójů a vlkodlačice, jež žije spokojeně se svým milovaným manželem a dcerou. Chtíčem poháněný král však poblázněně nařídí zabití celé rodiny. Jako zázrakem celou hrůzu přežije mladá Kroana.

Vlčice se po tragédii zapřisáhne rodiče pomstít a právě pomsta ji nejvíc žene kupředu. V lese se schová k poustevnicky žijícímu Kristomovi, shodou okolností velmi zručnému bójskému válečníkovi, který ji cvičí. Neodvratně se ale Kristom Kroaně oddálí, když pozná její pravou podstatu. Vlkodlačice se vydává dál za svou pomstou, teď už jako vycvičená mladá bojovnice.

Na knize rozhodně zaujme její spád. Všechno se bouřlivě a nezastavitelně řítí dál, aniž by měl čtenář pocit, že by byl hnán dopředu násilím. I když se kniha zdá dlouhá, při čtení tak nepůsobí a hned po dočtení se zvědavost dožaduje dalšího dílu.

Co se týče popisů, brutální činy autor důvěrně a graficky znázornil do posledního detailu, a hlavně proto se kniha nehodí pro každého. Stříkající krev se v románu vyskytuje často, hlavní hrdinkou je přeci jenom vášnivá vlkodlačice.

Vlčice Kroana prochází velikým vývojem a lze se s ní lehce ztotožnit a prožívat její strasti i slasti. Kroana se nejednou za svou pouť zklame, nejenom milostně, ale i v lidech. Několikrát je nucena učinit rozhodnutí, která ji hluboce duševně zasáhnou.

Za zmínku rozhodně stojí i úloha okolní krajiny. Scény se většinou odehrávají na různých místech v Čechách, nebo v přilehlých územích. Říčky, paloučky, les, ale i starověká hradiště jsou bravurně popsány.

Reálná historická složka příběhu je skvěle promyšlená, je v souladu s fakty, ale zároveň nezasahuje agresivně do příběhu. Čtenář se nemusí prokousávat mnoha stránkami nudných informací, Zdeněk Žemlička je zakomponoval přímo do akce.

Vlčice mě nadchla, i když občas mi drobné potíže činily potoky krve, kterých je v knize opravdu hodně. Děj vtáhne a nepustí od začátku až do konce.

Ukázka
Vydal: Epocha; 2015
Koupit knihu