Tereza Kadečková si s vámi pohraje Ve větvích Yggdrasilu

Dobrodružný příběh Terezy Kadečkové plný severských bohů vám nedá vydechnout.

Tereza Kadečková je nejen autorkou dvou originálních knih o dracích, ale také fanynkou severské mytologie. Jak sama říká v doslovu své nejnovější knihy. „Miluju mytologii. Jako spisovatel si ji upravuji po svém, a ani mě to  netrápí, protože už to udělali tvůrci přede mnou.“ Pojďme se tedy vydat na pouť do koruny stále zeleného jasanu, který prorůstá všemi devíti světy a jehož větve sahají až ke střeše Valhally, a zjistit, jak severskou mytologii uchopila ona.

Agáta je na první pohled obyčejná mladá žena, která se konečně přehoupla ze stavu bezdomovkyně do polohy slušně vydělávající taxikářky. Život se s ní opravdu nemazlí. Jednoho večera totiž omylem srazí severského boha a tím odstartuje pěkně šílenou jízdu.

Loki provedl zase nějakou lumpárnu a je na útěku z Valhally. Agátě záhy dojde, že se dostala do průšvihu, neboť Všeotec Odin vyslal za zrádným bohem valkýru Reginleif a ta jde po Lokim jak slepice po flusu. Honička přes půlku světa se nekoná, Reginleif totiž Lokiho dopadne po pár stránkách, a jak jí Odin přikázal, ihned ho deportuje před jeho trůn. Agátě, která je dopravena na Ásgard s Lokim, se rázem změní celý život.

„Připomeň mi, abych se k vašim bohům nepřibližovala.“ (str. 36)

Základní premisa je tedy poměrně jednoduchá a vypadá jako ze scénáře marvelovského univerza. Autorka se naštěstí s hrdiny nepárá. Ani s božskými, ani lidskými. Na rozdíl od slepého osudu jim ale dá ještě jednu šanci. Agága a Reginleif se vydají na cestu, na jejímž konci snad napraví nejen Lokiho, ale také své přešlapy a chyby.

Tereza Kadečková ve vyprávění využívá perfektní znalost severské mytologie. Jenže znalost mýtů je jedna věc, a vyprávět je nově a zajímavě je věc druhá. Naštěstí se autorka nespokojila jen s převyprávěním známých příběhů o Lokim a Thórovi, ale vydala se trnitou a strastiplnou cestou tvůrce příběhu. Samozřejmě se v něm setkáte se skoro všemi bohy a bohyněmi severského panteonu a užijete si odkazy na nejznámější legendy. Zároveň si vás však příběh získá lidskostí prodchnutými hrdiny (protože severští bohové nejsou žádní svatoušci), ale i vyprávěním o rodícím se přátelství a boji jedince s osudem.

Román Ve větvích Yggdrasilu se čte skvěle a čtenář nemá problém Agátě a Reginleif fandit. Protože tenhle příběh je především o hledání svého místa ve světě a boji s osudem, v němž se mistrně mísí dobrodružný příběh s lesbickou romancí a výše zmíněnými severskými mýty. Jako bonus pak autorka přihodila vtipnou povídku Píseň o Thrimovi, ale to už je jen taková pěkná třešnička na vymazleném dortu.

Vydal: Golden Dog, 2023
Obálka: Michal Sirotek
Počet stran: 252
Vazba: brožovaná
Cena: 299 Kč