Tereza Kadečková: Chapadla Černé hvězdy

Autorka fantastiky Tereza Kadečková přitvrdila a s fascinující obrazotvorností a nekompromisní drsností se v novém románu pouští do temných vod neblahé lidské budoucnosti.

Tereze Kadečkové sice vycházejí knihy poměrně krátce, ale má za sebou už tři: O dracích a lidech (2020), O dracích a sedmi (2022) a Ve větvích Yggdrasilu (2023, vše Golden Dog). Nebojí se kombinovat nejrůznější ožehavá témata a hrdiny i čtenáře pěkně potrápit. Dalo by se říci, že nastavuje zrcadlo společnosti a lidským povahám.

V nejnovějším románu přišla s novými přísadami, díky nimž se noří ještě hlouběji. Chapadla Černé hvězdy zaujmou hned od prvních vět působivě vytvořeným světem, ve kterém má hlavní slovo voda. Vzápětí čtenář zjistí, že tomu není tak docela… To by nebyla Kadečková, kdyby se oněch proměnných nevynořilo více.

Najednou plula mimo město a potkávala podivné humanoidní bytosti ležící na dně. Neforemné hroudy se zbytky končetin a obličejů, které splývaly s okolím. V očích rozrostlých příliš daleko od sebe viděla bolest a lásku k Černé hvězdě. (str. 32)

Dechberoucí a děsivé popisy zatopeného světa i zbytků suchozemské civilizace zprostředkovává skrze uvěřitelné hrdinky. Aphelion a Perigelion jsou dvojčata, ale málokteré sestry by si mohly být více vzdálené. Svým přístupem k novému světu po příchodu Černé hvězdy, povoláním, ale i vzhledem. Symbióza s vodou má své následky. Mnohé jsou nezvratné. V takovém světě je velmi těžké činit jakákoli rozhodnutí. Obstojí rodinné pouto? Nebo touha po sebezdokonalování? Apokalypsa dala vyniknout také umělé inteligenci a robotstvu. Ze zbytků souše, z moře, ale i z každého pracovního místa či rodinného kruhu se stává bojiště, kde jediný krok stranou může znamenat definitivní prohru.

Ve snu se k ní šoural muž. Zkroucený, údy ztuhlé v posmrtné křeči. Úpěl, lapal po dechu. Ústa se mu otevírala a zavírala, ze rtů odkapávala krev smíchaná s hnisem. Boláky na černém těle s každým pohybem praskaly. Perihelion se připravila na nejhorší. (str. 115)

V románu Chapadla Černé hvězdy autorka načrtla několik možných budoucností lidstva – a těžko se divit – ani jednu lákavou, takže se jí lehce podařilo skloubit je dohromady. Příběh neztrácí tempo a dokáže udržet čtenářovu pozornost. Napětí se stupňuje, občas je odlehčeno kousavým humorem. Popisy zmutovaných bytostí vyvolávají nefalšovaný odpor a kromě vlivu Lovecrafta je tu cítit i inspirace Barkerem a celou řadou dalších hororových tvůrců.

Největší trumf však v rukou drží samotná autorka. Díky své neotřelé fantazii a odvaze vytvořila dílo, které utkví v čtenářově paměti zřejmě na hodně dlouho.

Vydal: Golden Dog; 2024
Obálka: Pavel Pavelka, Michal Březina
Vazba: brožovaná
Počet stran: 224
Cena: 299 Kč