Tereza Kadečková a Tereza Matoušková (eds.): Jiný kraj

Fantastika je mnohdy překvapivě konzervativní a drží se osvědčených témat. Jenže jsou i jiné kraje, kde se řeší i odlišné problémy než kudy dopravit oblíbený šperk do sopky. Moderní fantastika vypráví sice také o neskutečných bytostech, ale i ty se musí potýkat se současnými tématy.

Jiný kraj je povídková antologie, která upoutá už krásně barevnou obálkou, kde se potápí mořská víla. V knize naleznete jedenáct povídek od stejného počtu autorů. Až na výjimky to jsou již zkušení spisovatelé, kteří si v rámci fantastiky udělali dobré jméno. Ještě před samotnými příběhy vás čeká předmluva Jana Křečka. Je to velmi zajímavé čtení a dobré uvítání do knihy.

Jak bylo napsáno výše, antologie se zabývá současnými tématy. Například editorka Tereza Matoušková vypráví ve Snu o poupatech a trní o ženském vězení a klášteře, který je celý zarostlý trnitými šlahouny. Situaci má vyřešit povolaný nekromant Toreus. V čem se zde projevuje současné téma? Jeden z mužů v příběhu zneužívá svého postavení, aby využil dívku ke svému potěšení.

Druhá z editorek antologie Tereza Kadečková v povídce Dar boha vyhnanců skutečně popustila uzdu své fantazie a ve svérázném příběhu o kočkodítěti se zaobírá tématy, jako je právo na sebeurčení či změna pohlaví. Především je to ale nesmírně nápaditý a barvitý příběh, který vám nabízí hodně tajemství, které budete chtít rozlousknout. Tigra, zmíněné kočičí dítě, se vydává zachránit své město před tajemnými zrůdami. Povídka má spád, skvělé nápady a dobré postavy. Je škoda, že příběh není více rozveden. Svět, ve kterém se odehrává, by si zasloužil větší prostor, protože čtenáře přímo ponouká ke zvědavosti.

Nesmírně zajímavý je příběh s názvem Křídla od Veroniky Saláškové. Je dlouhou dobu takřka bez čehokoliv fantastického. Jenže klame tělem. Je o rodičích, kteří nemohou mít děti (neplodnost je velmi citlivé téma), a tak se rozhodnou navštívit institut na umělé oplodnění. Dítě se jim skutečně narodí, ovšem je jim velmi brzo odcizeno. Skvěle vystavěný příběh nadchne již od začátku, ale jeho zvrat v druhé polovině vás dostane.

V povídce Sami na cestě vypráví Jan Hlávka o tradičním tématu – puberťáci mají problémy se svými rodiči. Necítí se pochopeni. Jirka ho nalezne až u tajemné dívky na hřbitově. To není zrovna typické místo na seznamování. I když povídka není nikterak překvapivá, je dobře napsaná a její příběh vám utkví v paměti.

Jednou z nejlepších povídek sbírky je pro mě osobně Sloňa od Terezy Janišové. Je o tlusté holce – a už se dopouštím tak trochu body shamingu – která se stará o instagramový účet známé influencerky, jež je oblíbená, dokonalá a prostě cool. Soňa by chtěla být jako ona. Hubená, krásná… získat zájem jejího přítele. Příběh je poměrně humorný, i když autorka vypráví o vážném tématu: přijmutí sama sebe, mít se rád takový, jaký jsem. Povídka obsahuje jeden fantastický prvek, který nebudu prozrazovat, ale zvrat ukáže Soně to, že by svým tělem rozhodně neměla pohrdat.

Humorná je i poslední povídka antologie Trable s kuřaty od Lukáše Vavrečky. Samotný název už trochu prozrazuje téma. Jde zde o veganství a problém s konzumací masa. Vážně obludný a vlastně obyčejný příběh kluka, který se chce poprvé pomilovat se svou přítelkyní, se zvrhne do nechutnosti. Rozhodně si k povídce nedávejte nic od KFC, mohlo by vás to šeredně mrzet.

I další povídky se povedly. Příběhy apelují na ochranu životního prostředí, poukazují na strach lidí z čehokoliv „odlišného“, vypráví o rodinných problémech i lidských nedorozuměních.

Některým příběhům chyběla údernější pointa nebo jim scházela možnost více daný příběh rozvést. Některé povídky mě bavily víc a některé méně. Nicméně jsem si téměř jistý, že každý čtenář bude mít jiné favority.

Co se všem autorům bez rozdílu povedlo skvěle, je implementace dnešních témat tak, aby nepůsobily podbízivě, příliš násilně roubované nebo že jsou zde z povinnosti. Dokonce i když jste doposud nad knihami s podobnou tematikou ohrnovali nos nebo se báli přehnané hyperkorektnosti, mohl by vás Jiný kraj zaujmout. Není tu žádný roztomiloučký jednorožec zvracející duhu (škoda), ale naopak mnohdy poměrně drsné povídky o postavách s temnými osudy.

Seznam povídek:
Jela Abasová – Kéž by se netočila
Jan Hlávka – Sami na cestě
Tereza Janišová – Sloňa
Tereza Kadečková – Dar boha vyhnanců
Vilma Kadlečková – Čas květů
Přemysl Krejčík – Dcery Neptuna, synové Amfitríty
Petra Machová – Rohy
Tereza Matoušková – Sen o poupatech a trní
Veronika Salášková – Křídla
Lukáš Vavrečka – Trable s kuřaty
Barbora Vrobelová – Kra

Vydal: Golden Dog, 2023
Obálka: Alena Kubíková
Vazba: brožovaná
Počet stran: 312
Cena: 399 Kč