Nové knihy za březen 2020

Nebyl by to březen bez záplavy knižních novinek, a to navzdory zavřeným knihkupectvím. V Albatrosmedia představili první díly nových fantasy sérií pro mládež (Bouřná vrána, Krásky, Lunasterové), v Epoše novinky Oskara Fuchse a Františka Kotlety, dočkali jsme si i hororů Bestie či Stalpi, komiksů BelzebubovéCatwoman či Baltimore.

Petr Jaroněk: Běsi z temného hvozdu

Slunečního světla ubývá. Bohové opustili zemi a ztemnělou krajinou se plíží běsové. Vprostřed hvozdů se v osamocených chýších a osadách skrývají poslední lidé. Před spáry démonů je chrání chatrné hradby nebo bariéry z kouzel. Kruté časy zde přečkává i lovec Mladen a dívka Dobrava, kterou vychoval starý čaroděj. Oba mladí lidé ještě netuší, že je jim předurčeno se setkat. V zemi, kde je člověk ohroženým druhem, budou muset přežít – a vydobýt si místo na světě nejen pro sebe. Dočkají se pomoci, nebo zůstanou ve své válce osamoceni?
Příběh Běsi z temného hvozdu se vrací desítky let před události v Ospalé slovanské díře. Kruh se uzavírá.
Vydalo: Argo, 2020
Vazba: brožovaná
196 stran / 248 Kč

Robert E. Howard: Conan z Cimmerie II

Barbar Conan je zpět! Po velkém úspěchu prvních tří komiksových adaptací slavných povídek R. E. Howarda z francouzské provenience vychází druhý svazek Conana z Cimmerie. Nová kniha přinese adaptaci dalších tří povídek patřících k tomu vůbec nejlepšímu, co žánr fantasy může nabídnout. Tentokrát se můžete těšit na povídky Dcera pána mrazu (Robin Recht), Stíny měsíční záře (Virginie Augustin) a Šarlatová citadela (Luc Brunschwig a Etienne Le Roux). Stejně jako první knihu vydáváme i druhý svazek se třemi variantami obálek.
Vydalo: Argo, 2020
Překlad: Richard Podaný
Ilustrace: Robin Recht, Virginie Augustin, Luc Brunschwig, Etienne Le Roux
Vazba: vázaná
224 stran / 598 Kč

Kalyn Josephsonová: Bouřná vrána

V tropickém království Rhodaire jsou vrány, vládnoucí magií živlů, běžnou součástí každodenního života… dokud k nim nevtrhne Illuciánská armáda a všechno nezničí.
Princezna Anthia se od té chvíle utápí v depresích a jediné, nač dokáže myslet, je obrovská ztráta a prázdnota v jejím srdci. Její sestra Caliza má mezitím plné ruce práce s troskami království, jenž po smrti matky skončilo na jejích bedrech.
Ale když je Caliza přinucena souhlasit se sňatkem mezi její sestrou a illuciánským korunním princem, Thiu to konečně přiměje vylézt z postele. A poté co v ruinách hnízdiště nalezne poslední nepoškozené vejce, vymyslí dívky nebezpečný plán – nechat tajně vylíhnout vejce a získat zpátky, co jim nepřátelé vzali.
Vydalo: CooBoo, 2020
Překlad: Hana Netušilová, Kristýna Vyhlídková
Vazba: vázaná
336 stran / 329 Kč
Ukázka

Oskar Fuchs: Leichenberg

Občanská válka skončila. Mnozí se vracejí domů. Mezi nimi i Gabriel Leichenberg. Pytlák, pašerák a poslední, kdo přežil z nechvalně známé XIII. pěší – trestní jednotky nasazované do těch nejtěžších bojů a složené z toho nejhoršího, co bylo k mání – vrahů, sadistů, dezertérů, zlodějů a jiných kriminálních živlů . Má v plánu se pomstít za události, které proběhly za války v jeho rodném městě. Ovšem v cestě mu stojí nejen divoké ozbrojené bandy rabující pohraničí, jeho bývalí protivníci, kteří zatím získali moc, ale i vojensko-politická sekce (VPS), která s ním má vlastní úmysly.
Vydal: Epocha, 2020
Obálka: Žaneta Kortusová
Vazba: brožovaná
336 stran / 259 Kč
Ukázka

Dhonielle Claytonová: Krásky

V honosném světě Orleans je krása nade vše. Lidé se zde rodí šedí a pouze Krásky mohou, díky svému talentu, změnit barvu jejich kůže, očí či vlasů, tvarovat křivky boků nebo rtů. Po jejich doteku touží každý, ale jen ti, kteří zaplatí, si mohou jejich služby dovolit. Camellia je Kráska, ale to jí nestačí. Chce být nejlepší Kráskou v zemi. Tou, kterou si vybere samotná královna, aby sloužila její rodině a žila spolu s ní na královském dvoře. Pozlacené zdi paláce však skrývají tajemství. Camellia a její sestry brzy zjistí, že jejich schopnosti lze zneužít pro velmi temné a zvrácené účely. Nechá se Camellia přesvědčit, aby porušila tabu, riskovala život a použila svoji moc způsobem, o jehož existenci neměla potuchy? Pomůže umírající princezně, a navždy tím změní svět?
Vydal: Fragment, 2020
Překlad: Zuzana Švábová
Vazba: brožovaná
448 stran / 369 Kč
Ukázka

Stefan Spjut: Stalpi

Když věříte na trolly, jste prostě jenom zvláštní, ale když víte, že existují, je to jako prokletí.
U severní hranice Švédska odchytí lesníci neobvykle velkého vlka. Rozhodnou se ho převézt zpět do Finska, avšak do cíle nikdy nedorazí. Jednoho z nich tato událost natolik poznamená, že zapudí vlastní rodinu.
Susso a Diana si byly tak blízké, jako by byly jednou bytostí, ale pak se vzájemně odcizily. Diana se odstěhovala a stala se lékařkou, Susso zůstala ve vesnici a nestala se ničím — až na to, že je lovkyní trollů. Když Diana přijede do rodné vesnice navštívit Susso, netuší, že se vrhá do něčeho, co bude mít nedozírné důsledky.
Deset let se Sussina matka Gudrun obávala, že skončí zdánlivý klid, v němž poslední roky žila. A ten okamžik právě nastal. Z psychiatrické léčebny utekl Lennart Brösth a Gudrun nepochybuje o tom, že nezapomněl, kdo zavinil zánik jeho sekty.
Vydal: Host, 2020
Překlad: Azita Haidarová, Linda Kaprová
Vazba: vázaná
359 stran / 349 Kč
Ukázka

Mark E. Pocha: Bestie

Po stopách bestiálního vraha. Vraždy. Vždy to začíná vraždami. A někdy to jimi i končí…
Podunajská nížina na jihu Slovenska bývala klidným místem pro život, dokud v rychlíku na trati Košice – Bratislava průvodčí neobjevil zohavená těla dvou mrtvých studentek. Bezradná policie nemá jedinou stopu a nemá ani tušení, že pachatelem není obyčejný vrah…
Narazila totiž na Bestii. Bestii v lidské kůži.
Mezitím se skupinka gymnazistů z okresního města Komárno potýká se svými každodenními starostmi, školou a zlomenými srdci… O několik stovek kilometrů dál se válečný veterán zotavuje z mozkové příhody a balí přitom zdravotní sestřičky…
Jejich osudy se brzy protnou. A bude to bolet. Protože Bestie kuje pikle. A ve sklepě ukrývá hrůzné tajemství.
Bestie je příběh volně inspirovaný skutečným vrahem z období socialistického Československa. Za své děsivé činy byl Štefan Svitek odsouzen k trestu smrti a nakonec byl i popraven (byť podle některých hlasů unikl a dodnes se úspěšně skrývá před rukou zákona…). Kniha se zabývá zkoumáním lidské mysli a v literární podobě pátrá po příčinách, kvůli nimž může z běžného tichého dítěte vyrůst lidská bestie.
Vydal: Carcosa, 2020
Překlad: Milan Žáček
Vazba: brožovaná
272 stran / 279 Kč
Ukázka/recenze

Natalja Ščerba: Lunasterové – Skok nad hvězdami

Vítejte ve světě Lunasterů. Podobá se tomu našemu, v mnoha ohledech je ale velmi odlišný. Mimo obyčejných beztvářných ho obývají okřídlení Lunojasní, jejichž síla je spojená s Měsícem, a Asterové – hvězdní skokani, kteří umí vyhledávat zvláštní znaky a najít podle nich cesty do jiných světů. Mezi Lunojasnými a Astery panuje dlouholetá rivalita, ale jejich osudy jsou zároveň vzájemně provázané… Do chvíle, než se ve městečku objevila zvláštní dívka Celestina, zabíjel Tim čas potyčkami se svým největším soupeřem Alexem, běháním po nočních ulicích a běháním po střechách, odkud pozoroval krásné a vzdálené hvězdy. V její přítomnosti však najednou hvězdy začaly být na dosah a Měsíc se začal ukazovat v novém, tajemném světle. Setkání mladé Astry Celestiny, Lunojase Alexe a zdánlivě obyčejného beztvářného Tima bylo náhodné, zato osudové. Co spojuje jejich původně tak vzdálené životy? Jakou bariéru bude muset Tim překonat? Co bylo předpovězeno Alexovi ve starodávné věštbě a proč se Celestině tak často zdá zvláštní sen o dvanácti princeznách?
Vydal: Fragment, 2020
Překlad: Martina Pálušová
Vazba: vázaná
392 stran / 369 Kč

Philip Reeve: Potemnělá pláň (Kroniky hladových měst 4)

Poslední díl série se odehrává v daleké postapokalyptické budoucnosti, půl roku po Pekelných vynálezech. Wren Natsworthyová cestuje ve vzducholodi Jenny Hanniverová po Ptačích stezkách s otcem Tomem, který stále truchlí po odchodu Wreniny matky Hester. Tomovo staré zraněního ohrožuje na životě a lékaři mu nedávají mnoho času. Wren je spokojená s mírumilovným kupeckým životem letkyně, jen se jí stýská po Theovi, který se vrátil ke své rodině. Brzy je však zdánlivý klid u konce. Křehký mír mezi Zelenou bouří, antimobilisty a mobilními městy je narušen a mezi znepřátelenými stranami se znovu rozhoří nenávist. Tom a Wren se vracejí zpět do Londýna, o němž se doslechli, že se po útoku Medúzy znovu staví na nohy. Hester se v doprovodu Stopaře Krutihlava mezitím živí jako žoldák. K tomu všemu se objevuje opravená Stopařka Fangová, která má ve své rozpolcené mysli klíč ke strašlivé zbrani. Osudy všech hlavních hrdinů se znovu protnou, než se ukáže, kdo se stane vítězem dlouhých válek, a zda nastane mír.
Vydala: Mladá Fronta, 2020
Překlad: Ola Bártová
Vazba: vázaná
528 stran / 399 Kč

Jostein Gaarder: Tajemství karet

Kultovní román Tajemství karet přichází v novém vydání s ilustracemi oceňované výtvarnice Renáty Fučíkové. Populární norský spisovatel Jostein Gaarder vypráví příběh plný fantazie, dobrodružství a napětí, ale – jak je jeho dobrým zvykem – také poučení a úžasu nad světem. Hlavním hrdinou je dvanáctiletý Hans Thomas, který se se svým otcem vydává na road trip napříč Evropou. Brzy poté, co nastoupí do auta a vydají se na cestu, zkříží chlapci cestu kolibří knížka. Hans Thomas se pak v každé volné chvíli ponořuje do čtení. A my s ním.
Vydal: Albatros, 2020
Překlad: Jarka Vrbová
Ilustrace: Renáta Fučíková
Vazba: vázaná
248 stran / 349 Kč

Sarah Perryová: Melmoth

Již po staletí putuje tajemná postava v rozevlátém tmavém šatu po celém světě, vyhledává ty, kdo se provinili činem či pouhou zbabělostí, a láká je do své společnosti. Třetí román Sary Perryové se odehrává v Praze, městě přetékajícím historií i tajemnými stíny, jež jsou pro cizince jak nesrozumitelné, tak děsivé. Anglická překladatelka Helen tu žije už léta poté, co prchla z Anglie, aby unikla trýznivým výčitkám svědomí. Když se však v Klementinu objeví písemnosti odkazující k dávné legendě prostupující dějinami i konkrétními lidskými životy, její pracně vybudovaná křehká existence se začne rozpadat…
Vydal: Argo, 2020
Překlad: Rani Tolimat
Vazba: vázaná
280 stran / 298 Kč
Ukázka

Rick Riordan: Hrobka nemrtvých (Apollónův pád 4)

Utrpení olympského boha Apollóna, zakletého v těle smrtelníka Lestera Papadopoulose, nekončí!
Na tábor římských polobohů v Sanfranciském zálivu se chystají zaútočit všehoschopní římští imperátoři. Díky obří armádě, ochočeným nestvůrám a ničivým zbraním mohou tábor Jupiter vymazat z povrchu zemského. Navíc mají mocného spojence – ani živého, ani mrtvého, ale o to nebezpečnějšího. Pokud má tábor tuhle blížící se apokalypsu přežít, bude potřebovat Apollónovu pomoc.
Přičte mu nejvyšší vládce nebes Zeus jeho statečné skutky k dobru? Odpustí mu konečně jeho selhání a vrátí mu jeho božskou existenci?
Vydal: Fragment, 2020
Překlad: Dana Chodilová
Vazba: vázaná
416 stran / 399 Kč
Ukázka

Alice Broadway: Jizva (INK 3)

Tajemství kůže Leoře ukázalo, že všechno není tak, jak se na první pohled zdá. Jiskra ji naučila, že každá mince má dvě strany. Ale teď už má Leora životních lekcí dost – chce napsat vlastní příběh. Ve výbušném finále této jedinečné románové řady se Leora bude muset poprat se svou minulostí i budoucností – a přijít na to, že to nejspíš nebude jednoduché.
Vydal: Moba, 2020
Překlad: Martina Buchlová
Vazba: flexi
232 stran / 299 Kč

František Kotleta: Underground

Praha City je šťastné město. Pět milionů obyvatel zde přežívá díky výdobytkům moderních technologií, zatímco zbytek Evropy se propadl do chaosu. Nikdo nepochybuje, že je to pravda, píší to přece City News!
Jenže Petr Vachten ty sračky nečte. Přišel o nohu ve válce s Poláky a když hořela Ostrava, psali v CN, že jeho divize táhne na Krakov. Ale ta válka už nikoho nezajímá. Stejně jako Ostrava. Protože Praha City je šťastné město. Jen se v něm nějak snadno ztrácí lidé, kteří si to nemyslí. Třeba ženy z kultu digitálních čarodějek.
František Kotleta v podobě, v jaké ho neznáte, v románu temném a divokém jako podzemí nejšťastnějšího města na světě.
Vydal: Epocha, 2020
Obálka: Adéla Miklíková
Vazba: brožovaná
312 stran / 299 Kč
Ukázka

Mark Lawrence: Šedá sestra

Sladká Milost není běžný klášter. Mladé dívky se tu už po staletí kromě víry učí i mnoha dalším dovednostem spojeným s magií a bojem. Novicka Nona Šedá právě postoupila do Okultní třídy a začíná se seznamovat s tajemstvími vesmíru, jenže brzy zjistí, že čím víc člověk ví, tím těžší je správně se rozhodnout. I ona sama musí volit, čemu zasvětí svůj život – jestli modlitbám a službě Předkovi, nebo násilné cestě čepele a pěsti.
Jenže aby si vůbec mohla vybrat, musí se vypořádat s pletichami rádoby císařovny, která ovládá téměř všemocnou Inkvizici, stejně jako s nájemnými vrahy a mocným pomstychtivým lordem, kterému zabila syna.
A tak, zatímco svět kolem ní umírá a ledový příkrov se pomalu svírá i nad posledními zbytky obyvatelné země, Nona čelí nástrahám systému, který se zavázala bránit a který se teď obrátil proti ní. Jestli má přežít, bude si muset najít vlastní cestu ve světě plném zrady i oddanosti, plném ambicí i skutečného přátelství.
Vydal: Talpress, 2020
Vazba: brožovaná
584 stran / 399 Kč

JP Ahonen: Belzebubové

Ďábelský komiksový fenomén se jako bouře žene planetou a rozsévá kolem sebe děs i vtip. Vypráví o rodince se zálibou v temné hudbě a okultních vědách. Táta Sløth, mamka Lucyfera, dospívající Lilith a benjamínek Leviatan se vyžívají v té nejroztomilejší morbidnosti, servírují humor černý jak šálek satanissima a ve své nekontrolované zábavě se nezaleknou ani velmistra Lovecrafta. Kolik kovových hrotů se vejde do jednoho člověka? Dá se na ultrazvuku poznat, jestli se vám narodí Antikrist? A na jakých hranicích budete podezřelí, když nepovezete narkotika?
Sami se přesvědčíte, proč se o tomhle komiksu mluví jako o setkání Calvina a Hobbese s Voláním Cthulhu.
Vydal: Paseka, 2020
Překlad: Naďa Špetláková
Vazba: vázaná
128 stran / 299 Kč

Lauren Myracleová, Isaac Goodhart: Catwoman – Ve svitu měsíce

Selina Kyleová je tvrdší, než sama tuší. Patnáct let snášela řetěz špatných známostí své matky. Když se Dernell, matčin současný vyvolený, ukáže krutější než všichni ostatní, Selina přehodnotí svůj vztah k domovu. Žádným způsobem nedokáže sdílet střechu nad hlavou s Dernellem. A protože Dernell se nikam nechystá, musí jít Selina. Jedna z nejprodávanějších autorek podle New York Times Lauren Myracleová (ttyl) a kreslíř Isaac Goodhart přinášejí příběh o tom, jak přežít ve světě, který tě vypudil z domova, a jak najít spojence v nejméně očekávaných chvílích.
Vydala: CREW, 2020
Překlad: Filip Škába
Vazba: vázaná
Typ komiksu: barevný
204 stran / 329 Kč
Recenze

Skottie Young: Nesnáším Pohádkov 1 – A jestli neumřela, vyšiluje dodnes

Seznamte se s Gerdou, dospělou ženou v těle šestileté holčičky, která trčí v kouzelném světě Pohádkově, odkud se už třicet let nemůže dostat zpátky domů. Sama, jen s mouchou Láďou a válečnou sekerou, musí obstát proti slimáčím lordům, houbovým mužíkům, zombie faunům, barbarům, své Nemesis královně Mrakétě a spoustě dalších šíleností!
Vydala: CREW, 2020
Překlad: Michael Talián
Vazba: brožovaná
Typ komiksu: barevný
136 stran / 349 Kč

Mike Mignola a Christopher Golden: Baltimore 6: Kult Rudého krále

Mytický Rudý král – pouhá legenda, anebo nejnebezpečnější protivník, jakého kdy lidská rasa poznala?
Honba za zničením Rudého krále vede Lorda Baltimora přes mrazivé Baltské moře až do severního Ruska. V ulicích Petrohradu na něj však číhá černá magie a ze stínů vystupují netvoři. Baltimore, tentokrát po boku nových spojenců, stojí proti ještě hrozivějším nepřátelům a odhaluje pravdu o pradávném zlu, jež hrozí zničit celý svět. Osud ho však vede do stále temnějších míst, na nichž by mohl lehce ztratit nejen cestu zpět, ale také ty, kteří jsou mu nejdražší.
Vydal: Comics Centrum, 2020
Překlad: Alexandra Niklíčková
Vazba: vázaná
144 stran / 599 Kč

Cullen Bunn a Tyler Crook: Pochmurný kraj 5: Znjetvořec

Znjetvořec je tajemný tvor s děsivě žlutýma očima, který jen zřídkakdy opouští hluboký les Pochmurného kraje, ač tomu kdysi dávno tak nebývalo. Do jeho lesa se však právě blíží lovci v očekávání vzrušujícího honu. Ti netuší, že nakonec dostanou víc, než si zaslouží. Ema se zatím seznamuje s dalšími bytostmi z jiného světa, odhaluje nová tajemství o své minulosti a zjišťuje, co je podstatou jejího vlastního domova.
Obsahuje sešity č. 17–20 jižanské gotické pohádky Pochmurný kraj od scenáristy série The Sixth Gun Cullena Bunna s překrásnou a strašidelnou kresbou od výtvarníka Tylera Crooka.
Vydal: Comics Centrum, 2020
Překlad: Alexandra Niklíčková
Vazba: vázaná
128 stran / 599 Kč