Prokletá uzavírá ponurou sérii

V létě se milovníci retellingů mohli konečně dozvědět, co si pro svou hrdinku vymyslela oblíbená autorka Marissa Meyerová. Vzhledem k celkovému ladění knihy je to ale příběh vhodný i do nadcházejících sychravých podzimních dnů.

Serilda slíbila Králi duchů, že si ho vezme a po porodu mu dá své dítě. Král ale nehodlá nechat nic náhodě a dál pracuje na vlastních plánech. Serilda se snaží zbavit prokletí, které na ni Král uvalil, a zachránit všechny, na kterých jí záleží. Král je ale vždycky o krok napřed a ani odhalení dávných tragédií, z nichž Serilda získává důležité informace, na tom nic nemění. Možná svého věznitele odhadla špatně a možná že odhadla špatně i jeho plány…

K druhému dílu dilogie Zlatá jsem upírala naděje, že se autorka konečně rozhodne, jestli píše young adult příběh nebo hororový thriller pro dospělé. Vzhledem k tématům, jež jsou v knize rozebírána, a celkové atmosféře se jednoznačně nabízí, že jde o příběh pro dospělé. Dekadentní temnota vylézající ze stránek, ponurost a místy syrovost, která se nebojí jít až na dřeň… Z toho všeho mrazí a nezbývá než před autorkou smeknout, protože čtenářům přinesla detailně promyšlený příběh koketující s gotickou baladou. Jenže v tom je právě ten háček. Prokletá – stejně jako Zlatá – si onu ponurost a nádech epické tragédie nedokáže udržet. Je jedno, kolik hrůz Marissa Meyerová v příběhu vrství, kolik slz se snaží ze čtenářů vymámit…, vždycky sklouzne zpátky k young adult pojetí.

Jde jak o způsob vyjadřování hrdinů, jejich chování, tak ale i o samotný autorčin styl vyprávění. Některé scény jsou výtečné a čtenář si je vychutnává plnými doušky, ale místo aby atmosféra houstla a příběh se prohluboval, dojde vždy jen k nějakému zkratkovitému řešení či naivnímu dialogu. Což je vzhledem k tomu, jak precizně promyšlená a různými příběhy pospojovaná dilogie ve výsledku je, opravdu nepochopitelné. Řada drobných detailů se postupně spojuje do finálního obrazu, který je krásným propojením klasické pohádky o Rampelníkovi a pochmurného německého folklóru. Marissa Meyerová výtečně zkombinovala několik různých příběhů a v Prokleté využila narážky, které si připravila v prvním dílu. Všechno do sebe perfektně zapadne…

Přesto z celého vyprávění čiší naivita, která místy hodně ubírá čtenářskému zážitku. Ve výsledku to asi není nic proti ničemu – věřím, že čtenáři young adult knih si tuto temnou pohádku nejspíš užijí. Kvalitativní nevyvážeností scén a dialogů pro mě však Prokletá představuje promarněný potenciál a vyprávění, které zůstalo někde na půl cesty k tomu, čím mohlo být – jak hloubkou, tak atmosférou – a nefunguje úplně ani jako young adult, ani jako příběh pro dospělé. 

Román Prokletá sice má výtečný námět, ale tuctové zpracování. I tak jsem zvědavá, s čím Marissa Meyerová přijde příště.

Vydal: Egmont, 2023
Překlad: Petra Jelínková Babuláková
Vazba: brožovaná
Počet stran: 448
Cena: 469 Kč