Drak Znovuzrozený se vydává na výpravu za bájným mečem

„Kolo času se otáčí, věky přicházejí a odcházejí a zanechávají po sobě vzpomínky, z nichž se stávají pověsti.“
Dnes již takřka ikonická slova, jimiž začíná každá první kapitola nového románu série Kolo času. A ani Drak Znovuzrozený v tomto směru není výjimkou.

Rand se prohlásil Drakem Znovuzrozeným a tato skutečnost otřásá známým světem. Někteří se přidávají na jeho stranu, jiní se proti němu postavili. Moirain Sedai se snaží Randa udržet dál od dění, mladík z Dvouříčí ale nesnese pomyšlení, že za něj ostatní bojují jeho bitvy a umírají. Proto se navzdory přáním Aes Sedai vydává sám získat bájný Callandor – meč v Kameni, jenž není mečem, a kterého se nedokáže dotknout nikdo jiný než Drak. Moirain to ale nenechá jen tak a spolu se svým strážcem Lanem, Perrinem a ogierem Loialem se vydává po Randových stopách.

Nyneiva s Egwain a Elain mezitím odhalily spiknutí mezi Aes Sedai v Tar Valonu a snaží se zabránit Randovu dopadení – i jejich cesta nevyhnutelně směřuje ke Callandoru. A do toho všeho se ještě připlete Mat, který s tím vším vlastně nechce pořád mít nic společného.

Vzhledem k názvu třetího dílu série Kolo času je to celkem s podivem, ale Rand – Drak Znovuzrozený – se v knize vyskytuje naprosto minimálně. Stránky, kde ho čtenáři mohou potkat, by se skoro daly spočítat na prstech. Oproti tomu ale dostali velký prostor jeho přátelé – především Mat a Perrin, ale také Egwain a Nyneiva. Postavy se přesouvají z místa na místo, pletichaří a konečně některé z nich procházejí vývojem.

Nejvíc je to znát na Matovi. Nemůžu úplně souhlasit s tím, že si knihu ukradl pro sebe, jak se tvrdí v krátké předmluvě věnované jeho postavě, rozhodně ale jeho činy a rozhodnutí jsou v textu nejvýraznější – a to právě proto, že konečně překročil svůj stín. Zajisté, pořád je to protivný, sobecký mladík, ale jeho charakter se začíná ukazovat v jiném světle a Robert Jordan nutí pohlížet čtenáře na Mata jinak. Přese všechno, co se zatím událo, tak nakonec z Mata ještě může být ten nejhrdinštější klaďas, na jakého v knize narazíme.

Nicméně tam, kde by postavy měly projít pořádným výcvikem, aby dokázaly lépe pracovat se svými schopnostmi, se vše odehrává velice rychle a hrdinové získávají dovednosti – a s nimi spojené postavení – často jen na základě předurčení a nadprůměrného nadaní. Tohle je prvek, nad kterým dnes většina čtenářů ohrne nos, protože působí jako vyčpělé klišé. Když nevidíme postavy dřít v potu tváře, jako by se jejich – byť zanedbatelné – úsilí vůbec nepočítalo. Zde je ale opět třeba přihlédnout k době vzniku knihy a skutečnosti, že tehdy podobná práce s takřka deus ex machina prvky ještě klišé nebyla.

Robert Jordan sází hodně na osudovost a proroctví – Rand je Drak a jeho přátelé mají pro vzor tkaný Kolem času velký význam, a tudíž je vzor dotlačí tam, kam potřebuje, a taky je patřičně vybaví. Sem tam čtenáři dostanou ochutnávku nějakého tréninku, aby se neřeklo, ale jinak se autor soustředí spíš na putování a získávání artefaktů pro boj s Temným – a těch přibývá.

Drak Znovuzrozený posunul postavy a s nimi i čtenáře blíž ke konečnému střetu s Temným. Zároveň je však třetí díl Kola času zaměřený spíš na události bezprostředně ovlivňující postavy – a to, jaký dopad to bude mít na boj proti zlu, se teprve ukáže.

Vydal: Laser, 2023
Překlad: Dana Krejčová
Vazba: vázaná
Počet stran: 648
Cena: 699 Kč