Nové knihy za únor 2022

V únoru se dostaly na knižní pulty novinky českých i zahraničních autorů. Namátkou Válečník Miroslava Žambocha, fantasy Maková válka z nakladatelství Host nebo další díl YA série Dvory Sarah J. Maasové. Možná vás zaujmou horory z nakladatelství Golden Dog nebo nové komiksy.

R. F. Kuangová: Maková válka

Vyškolili ji pro válku. Ona ji hodlá ukončit.
Když Rin složila kche-ťü — zkoušky určené pro nejnadanější žáky v říši — na výbornou, byl to šok pro všechny: pro hodnotitele neschopné uvěřit, že válečná sirota z provincie Kohouta by mohla projít bez podvádění, pro Rininy poručníky, plánující svou svěřenkyni vhodně provdat a přijít touto cestou k bohatství, i pro samotnou Rin. Té došlo, že se konečně osvobodila ze života v porobě. To, že se dostala na Sinegard — nejprestižnější vojenskou akademii v Nikanu —, bylo ještě překvapivější.
Ale překvapení nejsou vždy příznivá. Být na Sinegardu snědá venkovská holka z jihu totiž není lehké. Rin při boji s předsudky soupeřících spolužáků zjistí, že oplývá smrtonosnou, nadpřirozenou mocí — vlohami pro bezmála bájné umění šamanství. Při důkladnějším poznávání svého nadání se navíc dozví, že bohové, považovaní za dávno mrtvé, jsou živí až příliš a na ovládnutí jejich schopností závisí víc než jen přežití ve škole.
V nikanské říši totiž vládne mír, ale za úzkým mořem stále číhá Mukenský svaz. Ten po první makové válce okupoval Nikan celá desetiletí a ve druhé prohrál vládu nad světadílem jen tak tak. A zatímco se většina obyvatel v klidu věnuje svým životům, někteří vědí, že třetí maková válka může vzplanout kdykoli…

Vydal: Host, 2022
Překlad: Daniela Orlando
Vazba: vázaná
535 stran / 549 Kč
Ukázka/recenze

Petra Martišková: Kouzlo obsidiánu

Anna se vzpamatovala ze šoku a konečně přijala fakt, že je součástí temného světa démonů a zaklínačů, o němž dosud neměla ani tušení. Zjišťuje, že do jejího světa patří také mágové a alchymisté, kteří ji mají chránit. Jenže to se zdá být téměř nemožné, zvláště když se objeví starodávné proroctví, které jak se zdá, má hodně co do činění právě s nově zasvěcenou Annou. Pomalu skládá jednotlivé díly skládačky, z nichž začíná být jasné, že k tomu, aby se proroctví naplnilo, budou potřebovat také démony… Damien už je unavený intrikami a nechutnými praktikami svého mocného otce – krále démonů. Jeho touha vymanit se z jeho područí a celý královský rod zlikvidovat, je každým dnem silnější. O to víc, když král nařídí Cedrikovi, aby Damienovi udělal posun a zapomněl tak na Annu. Dokáže vzdorovat mocnému kouzlu? Odpustí zradu svému příteli? A postaví se svému otci, aby ochránil svou lásku?

Vydalo: CooBoo, 2022
Ilustrace: Dorota Magdalena Bylica
Vazba: vázaná
272 stran / 369 Kč

Miroslav Žamboch: Válečník

Stará tajemství vyplula na povrch a přinesla s sebou zkázu pro celý lidský svět. Max Bronštejn se svou tankovou rotou v poslední chvíli opouští krvavou řež bratrovražedného boje dříve spřátelených armád a snaží se probít zpět do civilizace, aby přinesl záchranu, nebo alespoň naději na ni. Jediná cesta vede oblastmi, kde magie proměnila vše živé i neživé, kde člověk bez ochrany masivního pancíře nemá nejmenší šanci přežít. V zádech má tisíce pronásledovatelů vedených čaroději – pohrobky dávné minulosti. Na hrstce odhodlaných závisí osud světa lidí.

Vydal: Triton, 2022
Obálka: Petr Vyoral
Vazba: brožovaná
496 stran / 439 Kč
Ukázka

Jiří Sivok: Pár zbytků pro krysy

V roce 2020 se představil novelou Smrt bývá nehezká a rovnou předvedl, že je skvělým vypravěčem, ale nebere si servítky. Tentokrát v ruce držíte knihu, kde Jiří Sivok odhaluje svou povídkovou tvorbu.
Obestře vás temnota, kterou naleznete, jak ve své minulosti, tak v současnosti, na naší Zemi, ale i mimo ni. Autor se ve své tvorbě nesoustředil pouze na horor, kniha Pár zbytků pro krysy mapuje komplexně jeho dosavadní fantastickou tvorbu. Ale můžete si být jistí, že ani ty vědecko-fantastické příběhy se neobejdou bez pořádné dávky nepříjemných pocitů.
A třeba se i zasmějete. Sem tam. A trochu paranoidně…
Tak jaké zbytky pro krysy zůstaly pro vás?

Vydal: Golden Dog, 2022
Obálka: Dana Kápičková
Ilustrace: Zuzana Žbánková
Vazba: brožovaná
232 stran / 249 Kč

Rachel Vincentová: Rudý vlk

Vesnice Oakdale je odjakživa obklopena temnými hvozdy. Mezi stromy neproniká žádné světlo, zato jsou lesy plné smrtelně nebezpečných příšer. Proto se jim také vesničané, a mezi nimi i Adéla, důsledně vyhýbají. V den svých šestnáctých narozenin se však Adéla dozvídá, že patří k rodu, který již po staletí brání vesničany před zkázou. Aby dostála svým povinnostem, musí se vzdát muže, kterého miluje, a s ním i celé své vysněné budoucnosti. Adéla stojí před rozhodnutím, co všechno je ochotna obětovat, aby ochránila svou rodinu a sousedy.

Vydala: Grada, 2022
Překlad: Magdalena Farnesi
Vazba: brožovaná
320 stran / 379 Kč
Ukázka

Jonathan Stroud: Psanci Scarlett & Browne

Přírodní katastrofa změnila Anglii k nepoznání. Lidé přežívají v opevněných městech a do divočiny, která je obklopuje, raději nevycházejí. Je totiž plná krvežíznivých zvířat a také kanibalů. Scarlett si do divočiny troufá. Jako psanec, bankovní lupička a pistolnice v jednomu totiž moc na výběr nemá. Na průzkumné výpravě najde na osamělé cestě havarovaný autobus a v něm jediného živého pasažéra – Alberta Browna. Souhlasí, že nevinně vypadajícího mladíka dostane do bezpečí. Brzy se však ukáže, že to byla chyba…

Vydal: Fragment, 2022
Překlad: Václav Soukup
Vazba: brožovaná
352 stran / 369 Kč

Jeff VanderMeer: Kuňkadlení (Prapodivné potíže I)

Čerstvě osiřelý šestnáctiletý mladík zdědí panské sídlo po svém podivínském dědečkovi. Spolu s domem však musí přijmout i povinnost, že pořídí soupis nepřeberných kuriózních sbírek, jež jeho předek nashromáždil v rozlehlých sklepeních. Jonathan si přizve na pomoc dva spolužáky a srdnatě se pustí do díla. Záhy však zjistí, že šlo jen o záminku, jež ho má dovést k jeho pravému poslání – a tím není nic menšího než ochránit náš svět před vpádem černé magie.
Ta se totiž zhoubně šíří alternativním univerzem, do nějž vedou jedny ze dveří ukrytých v podzemí. Ve světě jménem Aurora je všechno vzhůru nohama, historické události i postavy se v něm bláznivě pomíchaly, Alt-Evropu drancuje okultistický diktátor Aleister Crowley a jeho moc stále sílí. Španělsko a Itálie leží v troskách, Paříž je dobyta a posledními ostrůvky odporu zůstává Anglie a Praha…

Vydalo: Argo, 2022
Překlad: Dominika Křesťanová
Vazba: vázaná
384 stran / 478 Kč
Ukázka

Amélie Wen Zhao: Rudá tygřice (Dědictví krve 2)

Ana je jedinou přeživší z cyrilské císařské rodiny. Nemá armádu, titul ani spojence. Navíc jí hrozí brutální pomsta samozvané císařovny Morganyi. Ta je odhodlaná ustanovit nový řád a prolévat přitom krev obyčejných lidí bez Přízně. Aně zbývá jí jediné: znovu se spojit s Ramsonem Sedmilhářem. On má však taky své plány. Jako vždycky. Přinese revoluce mír – nebo jen zbarví ulice do ruda další krví?

Vydalo: CooBoo, 2022
Překlad: Alžběta Kalinová
Ilustrace: Micaela Alcaino
Vazba: vázaná
384 stran / 399 Kč

Erik Hofstatter: Vzácný druh

Aurel a Zora Schwartzovi se snaží žít poklidný manželský život patchworkové rodiny. Jenže staré tajemství je ovlivní způsobem, který si ani jeden z nich nedokáže představit. Zořina dcera Livie se ocitá v pasti, která byla postavena dávno před jejím narozením. Připravte se křičet.

Vydal: Golden Dog, 2022
Překlad: Martin Štefko
Ilustrace: Jack Larson
Vazba: brožovaná
92 stran / 159 Kč

Sarah J. Maasová: Dvůr stříbrných plamenů

Nesta Archeron se marně snaží zapomenout na hrůzy války a vydobýt si své místo mezi vznešenými vílami. Na Nočním dvoře navíc stále potkává Cassiana, který ji přivádí k zuřivosti… a zároveň ji nebezpečně přitahuje. Mezitím zrádné lidské královny ohrožují křehký mír a jejich plány zhatí možná jen to, že se Nesta s Cassianem postaví své temné minulosti. Oba se budou muset utkat s démony všeho druhu, aby našli přijetí – a uzdravení – v náruči toho druhého.

Vydalo: CooBoo, 2022
Překlad: Ivana svobodová
Vazba: brožovaná
728 stran / 499 Kč
Ukázka/recenze

J. R. Ward: Odhalený milenec (Bratrstvo černé dýky 19)

Sahvage žil stovky let v utajení – a má jednoznačně v úmyslu zůstat „mrtvý a pohřbený“. Když ho ale žena z řad civilistů vtáhne do nebezpečné bitvy se zlem starým jako svět, ochranitel v něm převládne nad zdravým selským rozumem.
Mae přišla o všechno a zoufalství ji přivede ke střetu s osudem. Ve svém odhodlání zvrátit tragédii se vydá tam, kam by smrtelník neměl vkročit – a postaví se tváří v tvář novému nepříteli Bratrstva. Se Sahvagem také objeví lásku, již nikdy nečekala, že najde, která však nemůže mít žádnou budoucnost.
I když vědí, že se budou muset rozloučit, spojí se v boji proti zlu, jež Mae nevědomky pustila z řetězu – zatímco Bratrstvo nastupuje, aby znovu získalo do svých řad jednoho ze zatracených, a zlo se zapřísahá, že všechny zničí…

Vydal: Baronet, 2022
Překlad: Jana Pacnerová
Vazba: vázaná
480 stran / 479 Kč

Gege Akutami: Prokleté války 1 – Rjómen Sukuna

Júdži Itadori oplývá výjimečnou silou a fyzickou zdatností, jinak je to ale obyčejný středoškolák. V životě ho trápí pouze jediné. Starost o jeho nemocného dědu, kterého den co den navštěvuje v nemocnici. Když je však jednoho dne prolomena pečeť prokletého artefaktu uloženého na pozemcích školy a celou budovu zaplaví příšery, musí sebrat odvahu a vypravit se mezi ně. V sázce jsou totiž životy jeho přátel.

Vydalo: CREW, 2022
Překlad: Matyáš Anton
Vazba: brožovaná
Tisk: černobílý
196 stran / 229 Kč
Recenze

Mike Mignola, John Arcudi: Humr Johnson 3: Znamení smrti

Hellboyův nejoblíbenější maskovaný mstitel přenáší boj za spravedlnost na vzducholoď plnou nacistů i do křivolakých uliček Čínské čtvrti, kde svádí boj s armádou opic.

Vydalo: Comics Centrum, 2022
Kresba: Tonči Zonjić, Sebastián Fiumara
Překlad: Ladislav Niklíček
Vazba: vázaná
Tisk: barevný
144 stran / 599 Kč

Jody Houserová, Edgar Salazar: Stranger Things – Tábor mladých vědců

Dustin se ocitá na táboře mladých vědců a zvyká si na novou sociální hierarchii, a to všechno bez podpory své družiny dobrodruhů z Hawkinsu. Krom toho, že všichni musí čelit sígrům z řad šprtů, děsí mladé vědce i táborové vedoucí nová hrozba. Poklidnou lesní atmosféru naruší záhadná postava s maskou Alberta Einsteina a zlověstnými úmysly. Když se posléze začnou táboroví vedoucí ztrácet, nebude si řešení žádat žádného jaderného fyzika, ale Dustina. Ten se však bude muset naladit na stejnou vlnu jako Suzie a další táborníci, načež pak napětí dosáhne kritického bodu. Scenáristka Jody Houserová (Critical Role, Stranger Things: Křest ohněm) se spolu s Edgarem Salazarem a Keithem Champagnem (Stranger Things: Šestka) vrací s novou minisérií ze světa Stranger Things, která se odehrává mezi druhou a třetí řadou úspěšného netflixovského seriálu.

Vydalo: CREW, 2022
Překlad: Kateřina Tichá
Vazba: brožovaná
Tisk: barevný
112 stran / 299 Kč
Recenze

Mirka Andolfová: Proti přírodě 3 – Znovuzrození

Ve světě obývaném antropomorfními zvířaty Zákon povoluje jenom spojení mezi jedinci téže rasy. Ti, kteří zákon poruší, jsou potrestáni a uvězněni. Jsou obviněni z toho, že jednají… PROTI PŘÍRODĚ. Boj o Lesliinu duši dospěl do finále. Leslie uvízla daleko od civilizace a stále nezískala odpovědi, ve které doufala. Zůstala bez přátel v zoufalé bitvě proti vlčímu bohu, který se chce zmocnit jejího těla, aby se mu vrátila všechna jeho zlá síla. A mezitím organizace, která chce ovládnout celou populaci, získala figurky, se kterými může odehrát svůj poslední tah.

Vydalo: CREW, 2022
Překlad: Denisa Streublová
Tisk: barevný
Vazba: brožovaná
108 stran / 369 Kč

Kojoharu Gotóge: Zabiják démonů 5 – Do pekla

Tandžiró s ostatními vyrazili k Pavoučí hoře, kde se pustili do lítého boje s tamní rodinou pavoučích démonů. Zen’icu byl otráven pavoučím jedem a před Tandžiróem a Inosukem stanul hrozivý obří netvor. Jak se naši hrdinové dostanou z téhle zdánlivě bezvýchodné situace?

Vydalo: CREW, 2022
Překlad: Petr Kabelka, Eliška Kabelková Vítová
Vazba: brožovaná
Tisk: černobílý
196 stran / 229 Kč