Gege Akutami: Rjómen Sukuna (Jujutsu Kaisen – Prokleté války 1)

Střední škola. Místo pro vzdělání, sport, mládež. V Japonsku k tomu patří i nebezpečné kletby na školních pozemcích a mizející studenti. Představují se Prokleté války, první díl nové komiksové série.

Na Třetí Sugisawské střední škole se studenti mohou věnovat různým aktivitám. Jednou z nich je i členství v Klubu pro výzkum okultních jevů, jsou v něm však pouze tři studenti Júdži, Igoči a Sasaki. Jejich aktuální problém nepředstavuje nadpřirozeno, ale předseda studentské rady, který jejich klubu zrovna nefandí. Přesto trojice pátrá po tom, kvůli čemu muselo být za záhadných okolností uzavřeno ragbyové hřiště. Ve škole najdou i záhadný předmět. Jeho „výzkumu“ se věnují hlavně Igoči a Sasaki, protože Júdži má obavy o umírajícího dědečka. Trojice netuší, že kápla na prokletý artefakt, po kterém pátrá i Megumi Fušiguro.

První díl mangy Jujutsu Kaisen: Prokleté války přestavuje hlavně Júdžiho Itadoriho, prváka z Třetí Sugisawské střední školy, který oplývá výjimečnou silou, fyzickou zdatností a touhou nedělat žádný školní sport. Každý den navštěvuje v nemocnici dědu a zastává místo třetího a nejmladšího člena Klubu pro výzkum okultních jevů. Ve chvíli, kdy jsou v sázce životy jeho přátel, se neváhá po hlavně vrhnout do boje, i když ten vyžaduje veliké oběti – například sníst nechutně odpornou věc. Svým chováním upoutá pozornost studentů a učitelů z Metropolitní střední odborné školy zaklínačské.

Kletby, prokleté artefakty, divné věci jsou středobodem zájmu zaklínačů. Jsou to bývalí i současní studenti ze dvou škol v celém Japonsku. Tahle škola zároveň slouží jako základna pro zaklínače, kteří odtamtud vyrážejí na své mise.

Manga od mladého japonského autora píšícího pod pseudonymem Gege Akutami velmi volně navazuje na sérii Tokyo Metropolitan Curse Technical School, později přejmenovanou na Jujutsu Kaisen 0, která se dočkala zpracování do anime seriálu a ke konci minulého roku i filmové podoby.

Prokleté války jsou ten typ příběhu, který může bavit velkou škálu fanoušků mangy, či k ní dokonce přivést nové příznivce. Jede na podobné vlně jako Zabiják démonů, ale na rozdíl od něho je zasazena do současnosti a není to taková pánská jízda. Prokleté války v podstatě patří do té kategorie příběhů, jako byla svého času Buffy, přemožitelka upírů.

Vydala: CREW, 2022
Překlad: Matyáš Anton
Vazba: brožovaná
Tisk: černobílý
Počet stran: 196
Cena: 229 Kč