Jody Houserová: Tábor mladých vědců (Stranger Things 4)

Většina z nás asi někdy byla na dětském táboře. Některým se říkalo „letní“, jiným „zálesácké“ a někdo mohl jet i na „hudební“. Ale co takový Tábor mladých vědců?

Čtvrtý komiks ze světa Stranger Things se právě na táboře odehrává. Časově se řadí mezi druhou a třetí řadu oblíbeného seriálu. A nyní pozor na jeden malý spoiler! Ve třetí řadě se diváci poprvé setkali s dívkou Suzie a v tomto komiksu se dozvědí, jak se poznala s Dustinem. Právě Dustin je hlavním hrdinou příběhu a je jedinou postavou ze seriálu, která zde vystupuje.

I čtvrtý komiks ze série Stranger Things je poměrně krátký a děj samotný je velice jednoduchý. Dustin přijíždí na tábor mladých vědců, tedy dětí, které jsou doma považovány za podivíny a lůzry. Myslíte si, že se zde budou chovat k sobě pěkně? Kdepak. I zde vznikají partičky „frajírků“. A Dustin, který je o dost sebevědomější, než si ho diváci pamatují ze začátku seriálu, se ujímá role ochránce slabých a stává se z něho neuvěřitelný oblíbenec tábora. Vymýšlí pro ostatní příběh do Dračího doupěte a působí na všechny obdivuhodně, protože má doma partu kamarádů. Jenže v táboře se začnou ztrácet vedoucí. Za jejich zmizením stojí neznámý člověk, který nosí masku Alberta Einsteina. Vše tak vypadá jak vytržené ze scénáře nějakého slasheru. A Dustin tomu musí přijít na kloub.

Tábor mladých vědců je zatím nejméně dramatický díl série a působí čistě jako čtivo pro mladé čtenáře. A to o dost mladší, než kteří sledují seriál nebo četli minulé díly. Zaměření na děti se projevuje jak ve zjednodušeném ději, tak i v dialozích a ostatně i ve vyvrcholení celého příběhu. Některé scény jsou povedené (například ty se záhadnou postavou v převleku A. Einsteina), jiné pro dospělého čtenáře vyznívají poněkud infantilně či nezáživně. Dustin je zde lehce odlišný od toho seriálového. Působí sebevědoměji, někdy až příliš.

O kresbu se již podruhé v sérii postaral Edgar Salazar a odvedl slušnou práci. Nejhezčí jsou kresby rozdělující kapitoly a pak především ty na úplném konci knihy od dalších autorů.

Jako bonus je zde ještě krátký příběh Eričina výprava, který je skutečně jen rozvernou kapitolkou s postavami ze seriálu, s kresbou Gabrielly Antaliové. Tento styl kresby mi vůbec nesedl a působil na mě opět „dětským“ dojmem.

Scénář i tentokrát napsala Jody Houserová. Ač nerad, musím konstatovat, že se jedná o trochu slabší díl série. Neznamená to, že by šlo o špatný komiks. Seznámení Suzie a Dustina je sympatické, příběh také není k zahození, jen celkové vyznění komiksu je jiné než u těch předešlých. Patrně si ho víc užijí o něco mladší čtenáři.

Vydala: CREW, 2022
Scénář: Jody Houserová
Kresba: Edgar Salazar, Viktor Kalvachev
Překlad: Kateřina Tichá
Tisk: barevný
Vazba: brožovaná
112 stran / 299 Kč