Vláda vlků – dokonalé zakončení série o Nikolaji Lantsovovi

Vláda vlků je závěrečným dílem dilogie o Nikolaji Lantsovovi, ale také navazuje na trilogii Griša a na dilogii Šest vran a Prohnilé město.

Ravka je zadlužená, bez spojenců a stojí na pokraji války s Fjerdou, která ji mnohonásobně převyšuje počtem vojáků i palebnou silou. Navíc v zemi řádí podivná temnota, která ničí všechno živé – lidi, zvířata i přírodu. Zdá se, že se roztrhla samotná Vrása a že tento úkaz má něco společného s proradným bývalým vůdcem griš Temnyjem. Je vůbec možné takové nebezpečí odvrátit? Nebo je Ravka odsouzená ke zkáze?

Král Ravky Nikolaj Lantsov navíc čelí nařčení, že je nemanželským synem, a tudíž nemá na nárok na trůn. A co hůř, že ve Fjerdě se nachází skutečný dědic z rodu Lantsovů.

Zjistit, jestli je Vadik Demidov opravdu z lantsovské krve, dostává za úkol Nina Zenikovová, která se infiltrovala do domácnosti samotného velitele lovců griš Jarla Bruma. S jejím úkolem jí pomáhá dcera Jarla Bruma Hanne, sama tajná griša. Zúčastní se dvorských slavností, jejichž cílem je najít pro dívky vhodného manžela, aby tak Nině umožnila přístup k nejvyšší fjerdské šlechtě i samotné královské rodině.

Hanne ale ve skutečnosti netouží po manželství a rození dětí. Nina si navíc uvědomuje, že k Hanne chová jisté city a že si nepřeje její svatbu o nic víc než dívka samotná. Král Nikolaj se zase chystá uzavřít politický sňatek se šuhanskou princeznou Ehri Kir-Tabanovou, i když touží po jediné ženě, a tou je jeho generálka Zoja Nazjalenská.

Leigh Bardugo se od trilogie Griša, která spadala vesměs do průměrné fantasy pro mládež, neskutečně vypsala. V současné době patří právem mezi nejlepší autorky nejenom young adult žánru, protože všechny knihy po trilogii Griša tento žánr dalece přesahují.

Vláda vlků je opět skvěle napsaný, vymyšlený i propracovaný román.  Z drobných detailů vyvstávají nečekaná překvapení a zvraty, nechybí tu akce, úmrtí ani romantika. Milostná linka je velmi decentní a spíš se nenápadně proplétá mezi řádky. Objevuje se tu také téma LGBTQ, které tvoří důležitou součást zápletky a jejího rozuzlení. Leigh Bardugo závěr série navíc vyřešila poměrně překvapivě a originálně.

Vláda vlků není svižná akční jízda, ale pozvolný příběh založený na politikaření a intrikách. Leigh Bardugo navíc zpracovala téma války lidsky a citlivě a přináší morální otázky ohledně vývoje nových ničivých zbraní a důsledků násilných konfliktů.

Nechybí ani řada propracovaných vedlejších postav – například Mayu Kir-Kaatová, osobní strážkyně princezny Ehri, která se snaží zachránit svého bratra-dvojče, churavý fjerdský princ Rasmus a jeho osobní strážce Joran nebo šuhanská královna Mahki, která si uzurpovala trůn. Každý z nich hraje v příběhu svou roli a není tu jen tak do počtu. Objevují se tu i postavy z trilogie Griša, jako vynálezce David Kostyk nebo jeho manželka Žeňa Safinová. Malý prostor tu autorka věnovala i postavám z dilogie Šest vran. Všechny fanoušky nepochybně potěší přítomnost Kaze Brekkera a jeho gangu.

Čtenáři se dozvědí také víc o životě, minulosti a motivacích samotného Temnyje. Leigh Bardugo ho nijak neospravedlňuje a neromantizuje, ale Temnyj přestává být jen charismatickým zloduchem a stává se skutečnou živoucí a velmi komplikovanou postavou.

Vláda vlků je promyšleným, dotaženým a velmi uspokojivým závěrem dilogie Nikolaj Lantsov. A ačkoliv příběh Nikolaje, Zoji a Niny dospěl ke svému závěru, Leigh Bardugo si zručně otevřela dveře k novému dobrodružství – opět s proslulým zlodějem Kazem Brekkerem a jeho partičkou Gaunerů. Už se nemůžu dočkat.

Ukázka

Vydal: Fragment; 2021
Překlad: Dana Chodilová
Vazba: vázaná
488 stran / 499 Kč