V italské Kalábrii byli spatřeni jednorožci!

Americký spisovatel Peter S. Beagle se po letech vrátil k bájnému stvoření, které ho proslavilo po celém světě – k jednorožci. Na sto čtyřiceti stranách přináší příběh zasazený do prosluněné Itálie, který nabídne nejen pohlazení po čtenářské duši, ale možná i trochu zamyšlení.

Přestože kniha u nás vyšla už v roce 2017, vracím se k ní v rámci připomenutí děl tohoto literárního barda, jelikož se nyní nakladatelství Argo podařilo získat po dlouhé době práva na jeho další knihy.

Claudio Bianchi je mrzutý bručoun, který hospodaří na svém statku daleko od ruchu civilizace. Navštěvovat ho chodí jen pošťák, jenž si ho dobírá kvůli jeho poezii. Přesto je Bianchi v rámci možností šťastný. Nebo si to alespoň namlouvá. Pak ale jednoho dne uvidí na své vinici jednorožce a od té doby je jeho život vzhůru nohama. Jeho statek se stává centrem dění a všechno kolem se mění. I sám Bianchi najednou čelí nejedné výzvě a zkoušce vlastního charakteru. Ale může za to opravdu jen jednorožec? A pokud ano, proč si vybral zrovna Bianchiho statek?

Peter S. Beagle dokáže kouzlit se slovy. Opřede vás pavučinou lyrického vyprávění, v němž se snoubí symbolika s všedností každodenního života. Ačkoliv se jeho příběhy mohou zdát jednoduché a nekomplikované, skrývá se v nich hloubka. Pod zdánlivě triviálním povrchem se schovává silný příběh o strachu ze změny, odvaze tento strach překonat, o odhodlání, lásce a důvěře, o nalézání zázraků v běžných věcech. Možná to zní na někoho až příliš filozoficky nebo jako snaha o motivační knihu zabalenou do hávu beletrie, ale není tomu tak. Tyhle věci z textu nekřičí, musíte se pod ten povrch nejdřív podívat, a když je v tom nechcete hledat, ani je v tom nemusíte najít. To je na dílech Petera S. Beagla právě to kouzelné – jak mnohovrstevnaté ve skutečnosti jsou, a každý si v nich může najít to svoje. V případě knihy V Kalábrii k tomu ještě připočtěte jako bonus krásné ilustrace Tomáše Kučerovského, které příjemně doplňují atmosféru a celkové vzezření knihy.

Je zajímavé sledovat, jak se autor rozhodl pracovat s tématem jednorožců novým způsobem. Zasadit je do jiného světa, než kde bychom je čekali – do toho našeho, současného. Díky tomu nehrozí, že by mohl sám sebe (byť třeba nevědomky) vykrádat. Přináší nejen zbrusu nový příběh, ale také jiné pojetí bájných bytostí. Ovšem ani novela V Kalábrii nepředstavuje jednorožce jako bezchybné tvory – i zde se setkáme s myšlenkou, že jsou lhostejní a místy možná až trochu necitelní.

Peter S. Beagle znovu dokázal, že je výtečným vypravěčem, který vás dokáže dojmout i rozesmát (leckdy oboje zároveň). Přestože Poslední jednorožec je a vždycky bude jen jeden, V Kalábrii je vlídný, ale zároveň silný příběh s lehce nadzemskou atmosférou, který nám připomíná, že nemusíme na svých pozemcích najít zrovna jednorožce, abychom udělali něco se svým životem a byli šťastní.

Vydal: Argo, 2017
Překlad: Milan Žáček
Ilustrace: Tomáš Kučerovský
Vazba: vázaná
Počet stran: 144
Cena: 238 Kč