Princezna klamu si musí získat srdce nepřátelského krále

Pokud jste fanoušky romantické fantasy, určitě vám neuniklo vydání prvního dílu série Mostní království nazvaného Princezna klamu. V zahraničí je to velice kladně přijímaná série, která si získala mnoho fanoušků. Je ta chvála zasloužená?

Lara, princezna Maridriny, byla vybrána k tomu, aby se provdala za vládce znepřátelené Ithicany a zajistila tím mír. Král Aren panuje totiž ostrovním zemím, přes něž se táhne Most – víceméně jediné bezpečné spojení mezi dvěma kontinenty rozdělenými mořem, jež sužují nekonečné bouře a tajfuny. Podle Lařina otce Aren Maridrinu vykořisťuje a je třeba se ho zbavit. Lara tak není obyčejnou princeznou, ale cvičenou špionkou a vražedkyní, jejímž úkolem je zjistit o Ithicaně co nejvíc a naplánovat invazi. Jenže Lara brzy zjistí, že věci jsou možná jinak, než jí řekli.

Princezna klamu je v dnešní době tolik populárním mixem romantiky a fantasy. Danielle L. Jensen vytvořila zajímavý, byť krutý svět a zasadila do příběhu vcelku sympatické protagonisty. Pokud čtenáři přistoupí na její hru, zjistí, že tento svět je až překvapivě funkční na to, kolik toho do něj autorka namíchala. Prostředí ostrovní džungle je také relativně neokoukané, což přidává další plusové body.

Román obsahuje velké množství akčních scén – ty místy sice působí trochu přehnaně, ale jsou dobře napsané. Stejně tak různé šarvátky i větší bitvy zůstávají přehledné, mají logiku a jejich účastníci využívají strategické výhody, jaké jim dává například terén. V románu nechybí rozličné intriky a politikaření, ale i přesto zůstává Princezna klamu hodně jednoduchá.

Danielle L. Jensen využila ve svůj prospěch řadu klišé z romantických knih – takových, která mají čtenáři rádi (jako například to, že se o Arenovi říká, jak je krutý, ale on má srdce na pravém místě). Přesto se vývoj vztahu Arena a Lary zdá poněkud odbytý. Jejich vzájemné pošťuchování bylo příjemné, ale chybělo mi tam víc okamžiků, kde by bylo patrné, jak se jejich vzájemná náklonnost prohlubovala. Z principu věci je samozřejmě jasné, že ti dva musejí skončit spolu, ale autorka si s tím mohla dát víc práce, aby to vypadalo věrohodněji a postavy nepůsobily dojmem, že na ně zabraly jen hezké tvářičky jejich protějšků. V závěru Danielle L. Jensen bohužel opět sklouzla do vod klišé a tentokrát těch méně šťastných. Princezna klamu je tak stejná jako řada podobných titulů, které lze najít i na našem trhu.

Taky je nutné zmínit, že (prozatím?) jediným fantastickým prvkem v celém Mostním království je to, že se příběh odehrává ve smyšleném světě. Pokud tedy čtenáři očekávají bájné potvůrky či magii, mohou být v tomto směru trochu zklamáni. V tom román připomíná například Limeu od Lin Riny nebo Kroniky Dasnarie od Jeffe Kennedy.

První díl Mostního království je ve výsledku spíš průměrný. Je to oddechové čtení, které nakonec i přes mnoho zajímavých scén a nápadů nijak nepřekvapí. Uvidíme, jak s tím Danielle L. Jensen naloží ve druhém dílu, v němž by příběh Arena a Lary měl dospět ke svému konci (následující díly série se věnují jiným postavám a dalším osudům autorčina světa).

Ukázka

Vydal: Laser, 2023
Překlad: Alžběta Lexová
Vazba: brožovaná
Počet stran: 416
Cena: 499 Kč