Vianoce, zas Vianoce – fantastický vánoční čas na slovenský způsob

Vánoční čas by mohl být časem zázraků. A co by tuto domněnku mohlo podpořit víc nežli antologie všech žánrů fantastiky, a navíc první ve slovenštině, krom jedné skromné výjimky. Milý čtenáři, vydej se na sváteční pouť slovenskými Vianocemi.

Slovenské žánrové vydavatelství Hydra se již na konci loňského roku odhodlalo a vydalo antologii vánočních povídek, kterou ve svátečním čase pokřtilo na FénixConu 2022. Co nabízejí samotné povídky?

Jana Tabačková – Tri listy Ježiškovi
Dojemný příběh o tom, že i obyčejná hračka v podobě panenky si může něco přát, jakmile se dozví o kouzlu Vánoc. Jedná se o příběh plný něhy.

Monika Kandriková – Malá prianočná hudba
I pro rodinu s minimem finančních prostředků se může otevřít možnost k splnění vánočních přání, obzvláště pokud to přání vzejde z čistého dětského srdce.

Anna Olejárová – Poľovačka na Santu
Skupinka nespokojených chlapců se svými vánočními dárky se rozhodne vystopovat Santu, aby si to s ním vyřídila. Komická, gangstersky drsná krvárna může začít.

Miňo Tichý – Do nekonečna a ešte ďalej
S humorem podobným Stopařovu průvodci Galaxií se odvíjí příběh o vyřešení reklamace vesmírné pošty kvůli nedoručenému dopisu Ježíškovi, což je něco u té české, natož slovenské úplně nepředstavitelné.

Ivana Molnárová Dubcová – Život na splátky
Život pokladní v obchoďáku není žádným peříčkem, ovšem o Vánocích se může přihodit prakticky cokoliv, včetně odvrácení pozornosti démonů od čerstvě poznané lásky.

Jana Plauchová – Ochladzovač
Dívka se zvláštní schopností, kterou má již od narození, se snaží i přes svoji odlišnost nějak zapadnout a aspoň trochu pocítit klid obyčejného života, když už jsou ty Vánoce.

Martin Šugár – Fľaša šnapsu
Kdesi v budoucnosti do jednoho zaplivaného baru přijde okouzlující žena a přiměje místní uzavřené štamgasty, aby mluvili o své minulosti a o svých snech.

Beáta Takáčová – Ten najlepší darček
Jedná se o přímé pokračování povídky z antologie Zajtra bude včera, v němž se autorka s humorem sobě vlastním vrací k taxikáři a hlavně k pošahanému robotovi, který chce vytvořit nejsrdceryvnější vánoční příběh. Ovšem jeho paměťová karta moc nefunguje.

Tono Stiffel – Odchýlka na západnom fronte
Časovka, která se následně objevila i v autorově knize Časonauti, pojednává o vánočním zázraku zákopové války z pohledu cestovatelů časem.

Pavel Skořepa – Nešťastné a neveselé
Jediný český příspěvek je můj. Ukazuju v něm, že vánoční idylka při vyprávění rodinného příběhu se může zvrhnout v něco fatálně strašlivého.

Lucia Braunová – Adventná návšteva
Přízrak staré grófky začne terorizovat mladou ženu. Nikdo jí bohužel nevěří, že jí o život usiluje přízrak, a navíc právě o Vánocích.

Ivan Kučera – Mama
Vánoční čas se pro dva chlapce stane noční můrou, obzvláště poté, kdy se chování jejich matky dramaticky změní. A společný výlet nápravě nepomůže, ba právě naopak.

Naďa Vojteková – Znamienko
Splněná vánoční přání budoucnosti mohou být frustrovaná ještě více než ti, co je vyřknou. Obzvlášť pokud se jedná o jeho přijetí, leč s drobnou estetickou vadou.

Marián Kubicsko – Jožo Fero a Dedo Mráz
Bizarní události se odehrávají v socialistické vlasti, kdy na povrch vyjdou pekelní čerti a jediný, kdo je může zastavit, je cikán Jožo Fero, který ke kostýmu Dědy Mráze přišel jako slepý k houslím.

Patrik Slanina – Vianočná nakládka
Vzít přesčas před Vánocemi se pro jednoho řidiče stane osudným. Jeho cesta vede nejen na Ukrajinu a zpátky, nýbrž rovnou do Pekla.

Miro Švercel – Kde je Ježiško?
Reality show budoucích let si na Vánoce vezme na paškál hledání Ježíška přímo v duchu biblických příběhů Nového zákona.

Katarína Soyka – Démonikine Vianoce
Život démonky není nijak zvlášť jednoduchý, zejména když ji vyvolá pomocí satanského rituálu jistý zoufalec o svátečním čase, protože chce získat zpět svou milovanou.

Lenona Štiblaríková – Aj v noci noc, aj vo dne noc, príďže mi voľakto na pomoc
Jeden firemní vánoční večírek se zvrhne, neb přestanou platit nejen pravidla světská, nýbrž i ta duchovní.

Fantastická antologie Vianoce, zas Vianoce je nabitá skvělými povídkami ze všech koutů fantastiky, a to neříkám jen proto, že jsem byl přímo u zrodu myšlenky, aby vydavatelství Hydra vydala žánrovou vánoční antologii. Různé žánry fantastiky si tam nádherně podávají ruce a těžko by se dalo povědět, že by součástí této knihy byl nějaký vyloženě špatný povídkový kus. Ba právě naopak! Příběhy vybrané a zařazené do této antologie se mohou pyšnit svou sílou, kvalitou i čtenářskou hodnotou. Pokud tedy holdujete čtení ve slovenštině a obzvláště slovenské fantastice, je pro vás tato antologie naprostou nutností.

Tato skvělá vánoční antologie vás přenese od sci-fi přes fantasy až k hororu. Prostě úžasný počin, který se ve slovenštině v čase vánočním dá vychutnat. A nejen v něm, neb i v létě zafunguje a zamrazí. A neříkám to jen jako milovník slovenské fantastiky a její propagátor, vždyť se mi tuto knihu podařilo přečíst až rok po jejím vydání. Avšak stále je v prodeji a jedná se o skvělý dárek k Vánocům.

Vydavatelství: Hydra; 2022
Jazyk: slovensky
Počet stran: 432
Obálka: Bea Tomash
Vazba: brožovaná
Cena: 25 € / 689 Kč