Sadistova bible – nic pro bigotní křesťany a moralisty

Všelijaké mohou být cesty boží, obzvláště pokud je Bůh sadista a my lidé jsme jen jeho submisivní figurky na jakémsi zvráceném hracím poli. To samo o sobě mění všechna do této chvíle myslitelná pravidla hry.

Nakladatelství Carcosa otevřelo novou ediční řadu Tenebrae novelou s příznačným názvem Sadistova bible. Americká autorka Nicole Cushing napsala velmi žánrově specifický příběh. V něm se seznámí lesbicky orientovaná, ze svého manželství více než frustrovaná Ellie kdesi v sociální skupině s Lori. A obě vymyslí plán odchodu z tohoto světa. Jak už to bývá, vše dopadne úplně jinak, než by si obě ženy mohly přát.

Neboť Bůh je sadista a jeho nejnovější evangelium se tak odlišuje od ekumenicky schváleného textu, že obsah této útlé novely není rozhodně pro každého. Bůh je zde ztvárněn jako neobyčejný sadista se zálibou v postižených a zdegenerovaných potomcích, které pro svůj nový svět tvoří.

Ani Lori s Ellie jeho záměrům neuniknou, neboť ač se to nezdá, cesty boží jsou nevyzpytatelné. Jejich snaha o společnou sebevraždu jim bude zatržena, navíc získá dalece vyšší rozměr.

Nakladatelství Carcosa touto útlou knížkou ukázalo, že se nebojí experimentovat s českým čtenářem. Bizarnost příběhu dává silný náhled do lidské duše, oproštěné od všech nabalených existenciálně morálních hodnot. Jde o knihu, co se dá vychutnat jen bez všech předsudků a jen plně, anebo vůbec.

Sadistova bible boří mýty a zabíjí i tu nejposlednější myšlenku na spasení skrze Bibli a její evangelia. Vše je prostě jen sadistickou představou toho jednoho jediného Boha. No, smůla pro křesťany, že i toho jejich.

Vydala: Carcosa, 2023
Původní název: The Sadisťs Bible (2016)
Edice: Tenebrae (Svazek 1.)
Překlad: Milan Žáček
Obálka: Marcela Bolivar
Počet stran: 166
Vazba: brožovaná
Cena: 259 Kč