Rick Riordan: Percy Jackson a egyptští mágové

Tři krátké magické crossoverové příběhy amerického spisovatele Ricka Riordana svedly dohromady řecké polobohy Percyho Jacksona, Annabeth Chaseovou a sourozence Kaneovy, egyptské mágy.

Zatímco se Apollón, padlý bůh slunce, věšteb, umění a dalších cool věcí, věnuje záchraně Olympu a opětovnému nabytí svého božství, čtyři mladí, zasloužilí hrdinové se věnují obyčejným každodenním povinnostem.

V prvním příběhu Sobkův syn Carter Kane řeší existenci vážně obřího krokodýla v obydlené oblasti. Tenhle speciální krokodýl by mohl mít cosi společného s egyptským bohem Sobkem. Při tom narazí na divného zelenookého, černovlasého kluka, který vládne „nadpřirozenými silami“, mluví o pegasech a je vcelku voděodolný. V příběhu nazvaném Serapisova hůl se Annabeth Chaseová vrací z pohovoru v architektonické kanceláři, kde si zkoušela domluvit letní praxi. Cestou v metru narazí na chaotickou dvouhlavou příšeru, která zjevně míří za nějakým tajným cílem. Jako správný a uvědomělý řecký polobůh Annabeth ví, že to nikdy nevěstí nic dobrého, a vydá se za příšerou. Brzy má společnost v podobě mladší, ale také blonďaté dívky, kterou existence příšery zajímá víc než dost. Poslední příběh Ptolemaiova koruna spojuje nitky ze dvou předchozích příběhů a svádí dohromady pár řeckých polobohů a sourozence Kaneovy. Na tenhle problém možná ani společné úsilí obou magických kultur nebude stačit.

Útlá knížka Percy Jackson a egyptští mágové potěší všechny fanoušky příběhů spisovatele Ricka Riordana, ovšem je lepší ji číst se znalostí prvních deseti knih o Percym Jacksonovi a trilogie o Kaneových. Sbírka tří příběhů je takovým příjemným odlehčením pro fanoušky Percyho Jacksona, ale zároveň uzavírá jednu dějovou linku, která zůstala v Kronice Cartera Kanea otevřená. Jednotlivé příběhy jsou vyprávěny vždy v první osobě, což znamená, že ubohá Sadie Kaneová přišla zkrátka, protože svůj prostor dostali všichni ostatní kromě ní.

Příběhy obsahují všechno, co mají čtenáři na Riordanových knihách rádi – pořádnou dávku mytologie, nadpřirozeno, svižný akční děj a sarkastické, odvážné hrdiny. Samozřejmě nechybí humor, který se občas objevuje v nečekaných formách. Zkrátka jestli máte ve své knihovně příběhy Percyho Jacksona, tato perla mezi nimi nesmí chybět.

V loňském roce po deseti letech znovu vyšla Rudá pyramida, první román z trilogie o sourozencích Kaneových. Zároveň to dodává naději, že v budoucnu vyjdou česky další kratší příběhy ze světa Percyho, což by bylo víc než skvělé, neboť se chystá nový seriál podle série Percy Jackson.

Vydal: Fragment, 2023
Překlad: Dana Chodilová
Vazba: vázaná s potahem
Počet stran: 176
Cena: 349 Kč