Nové knihy za leden 2020

Nakladatelství už v lednu pro čtenáře připravila pestrou řádku fantastických novinek. Zkusíte literárními cenami ověnčenou novelu Každé srdce je bránou, nebo možná vsadíte na osvědčenou Hřbitovní královnu či Žambochova Baklyho? Nebo snad nahlédnete do Ćwiekova Grimm City?

Seanan McGuireová: Každé srdce je bránou (Wayward Children 1)

Děti za správných podmínek vždycky mizely: proklouzly stínem pod postelí nebo šatníkem, propadly se králičí norou či do staré studny a vynořily se… někde jinde.
Ale kouzelné světy nemají pro ty, co se už nehodí, pochopení.
Nancy se kdysi zatoulala, ale teď už je zpátky. A to, co prožila, ji změnilo. Ostatní děti v péči slečny Westové tomu rozumí až příliš dobře. A každé z nich hledá způsob, jak se vrátit zpátky do toho svého světa.
Ale Nancyin příjezd znamená pro celý Domov změnu. Za rohem číhá temnota, a když na sebe tragédie nenechá dlouho čekat, jen Nancy a její noví spolužáci mohou zjistit, co se vlastně děje. Bez ohledu na cenu, jakou budou muset zaplatit.
Vydal: CooBoo, 2020
Překlad: Karolina Medková
Vazba: vázaná
168 stran / 229 Kč
Ukázka/recenze

Jakub Cwiek: Vlk! (Grimm City 1)

Město Grimm – ponurá, oblaky mastné černoty zahalená metropole je místem, kde je spravedlnost stejně vzácná, jako bezmračná obloha. Vystavěná na těle obra, živená jeho smolnatou krví a úlomky uhelného srdce dlouho žila v dávno ustanoveném řádu. Až doteď. Na zločineckou scénu právě nekompromisně vstupuje Nový hráč, a policejní důstojník Wolf je brutálně zavražděn ve vlastním bytě. Mají tato fakta spojitost? A červený plášť s kapucí, viděný u hlavní podezřelé z vraždy, činí z případu zločin s náboženským pozadím?
Ćwiek vytvořil vlastní svět, vycházející z pohádek bratří Grimmů. Město Grimm je postaveno na mrtvém těle obra shozeného z oblak „nějakými bratry Grimmovými“ a je poháněno jeho krví, která se těží jako u nás ropa. Město je ponuré, špinavé, připomíná americká města 30. let, prosáklé zločinem. Bibli zde nahradily Pohádky, bohem je Vypravěč (Andersen je považován za apokryfního autora) a Obchodník je Ďáblem. Život každého člověka je příběh, který má smysl, jen pokud je uzavřen a vyprávěn.
Jakub Ćwiek nám nabízí hořkou, brutální noirovou detektivku v nezvyklém světě inspirovaném americkým zločineckým podsvětím dvacátých a třicátých let. Ve městě, kterému vládne strach a… příběh.
Vydal: Argo, 2020
Překlad: Robert Pilch
Vazba: vázaná
328 stran / 298 Kč

Amanda Stevensová: Probuzení (Hřbitovní královna 6)

Jmenuji se Amelia Grayová a povoláním jsem restaurátorka opuštěných hřbitovů, která žije s mrtvými. Anonymní dárce si mě najal, abych provedla obnovu Loubincového hřbitova, místa, kde svoje tajemství pochovávají bohatí a mocní. Před čtyřiceti lety zmizela beze stop desetiletá holčička. Její duch se nyní probudil a žádá po mně, abych zjistila pravdu o její smrti. A jedině já vím, že byla zavražděna, takže bych měla vraha vydat spravedlnosti. Avšak vodítka, která sleduji – vtíravá melodie a hrob neznámého batolete –, mě vedou k několika podezřelým, z nichž opravdu nemám dobrý pocit.
Po celé generace patřila k charlestonské elitě i rodina Devlinových. John Devlin, s nímž jsem donedávna chodila, se k tradicím i očekáváním, pojícím se s jeho původem, sice kdysi obrátil zády, ale teď zjevně opět zaujal své právoplatné místo a zasnoubil se s další příslušnicí místní smetánky. Rodinná tajemství z něj činí spojence dost sporného. Když mě moje pátrání přivede k bráně honosného sídla jeho rodiny, musím si položit otázku, zda se z kdysi milovaného muže nestal můj smrtelný nepřítel…
Vydal: Ikar, 2020
Překlad: Věra Klásková
Vazba: pevná
344 stran / 379 Kč
Ukázka

Anna Starobiněcová: Člověk nula

Děti za správných podmínek vždycky mizely: proklouzly stínem pod postelí nebo šatníkem, propadly se králičí norou či do staré studny a vynořily se… někde jinde.
Ale kouzelné světy nemají pro ty, co se už nehodí, pochopení.
Nancy se kdysi zatoulala, ale teď už je zpátky. A to, co prožila, ji změnilo. Ostatní děti v péči slečny Westové tomu rozumí až příliš dobře. A každé z nich hledá způsob, jak se vrátit zpátky do toho svého světa.
Ale Nancyin příjezd znamená pro celý Domov změnu. Za rohem číhá temnota, a když na sebe tragédie nenechá dlouho čekat, jen Nancy a její noví spolužáci mohou zjistit, co se vlastně děje. Bez ohledu na cenu, jakou budou muset zaplatit.
Vydal: Kniha Zlín, 2020
Překlad: Adéla Koutná
Vazba: vázaná
376 stran / 389 Kč
Ukázka

Theodora Gossová: Případ alchymistovy dcery

Mary Jekyllová, po smrti rodičů osamělá a bez peněz, se začne zajímat o záhadnou minulost svého otce. Objeví stopu, která naznačuje, že Edward Hyde, otcův někdejší přítel a vrah, je možná stále nablízku. Na informace vedoucí k jeho dopadení je vypsána odměna… Odměna, jež by vyřešila všechny její tísnivé finanční potíže. Pátrání ji dovede k Hydeově dceři Dianě, divokému dítěti, zanechanému na výchovu u jeptišek. S pomocí Sherlocka Holmese a doktora Watsona se Mary dál snaží najít tajemného Hydea, a zakrátko se spřátelí s dalšími ženami, které jsou poznamenané děsivými experimenty svých stvořitelů – s Beatricí Rappacciniovou, Catherine Moreauovou a Justinou Frankensteinovou. Když spolu odhalí tajnou společnost nemorálních vědců posedlých touhou po moci, hrůzy jejich minulosti se vracejí v plné síle. A nyní je na nestvůrách, aby zvítězily nad nestvůrnými…
Okouzlující a duchaplný příběh o nepředstavitelné síle přátelství vynesl autorce nejen zaslouženou přízeň mnoha čtenářů, ale také cenu Locus pro nejlepší románový debut a nominace na prestižní žánrová ocenění Nebula a World Fantasy Award.
Vydal: Argo, 2020
Překlad: Petra Diestlerová
Vazba: vázaná
344 stran / 348 Kč
Ukázka

Crystal Smithová: Krvavý lístek

Princezna Aurélie vidí duše zemřelých a praktikuje krvavou magii. I když nosí na hlavě korunu, za obojí by mohla skončit na hranici jako čarodějnice. Proto v přestrojení za služku uteče do sousedního království.
Pocit štěstí z nově navázaných přátelství, lásky k tajemnému cizinci a ze svobodně provozované magie však netrvá dlouho. Minulost je jí v patách, stejně jako duše pradávné královny, která jí odhalí pravdu o plánovaném spiknutí, jemuž jen ona může zabránit. Pomůže království, kde by ji bez okolků odsoudili k smrti, nebo dá přednost svobodě, kterou teprve nedávno získala?
Vydal: Fragment, 2020
Překlad: Pavla Kubešová
Vazba: vázaná
368 stran / 299 Kč
Ukázka

Jan Marvel Horn: Valard a vejce na draka

Převážně nevážná fantasy kořeněná přirozeně nadpřirozenými bytostmi, krví, chtíčem a halucinogeny.
Prvotina libeňského kováře, Jana M. Horna, popisuje pouť Valarda a jeho drakonického přítele – z bodu A do bodu B -, zatímco vnáší do žánru humor, absurdno a moment překvapení.
Vydal: Straky na vrbě, 2020
Obálka: Vláďa Satran
Vazba: brožovaná
456 stran / 290 Kč

Sally Greenová: Svět démonů (Zloději dýmu 2)

Čas bojovat, nebo se skrýt? Svět démonů změní všechno… Po dramatickém útěku zlodějů dýmu z Rossarbu je všechno vzhůru nohama: princeznu Catherine všichni vidí jako zrádkyni. Tash má zlomené srdce, protože přišla o svého jediného přítele. Edyona hledají pro vraždu. March v srdci skrývá zradu svého nového milence. Ambrose touží po odplatě. Do toho všeho je armáda brutálního krále Aloysia při chuti a chce se zmocnit Pitorie i Calidoru. Svět hoří… a démoni mezitím spřádají vlastní plány.
Vydal: CooBoo, 2020
Překlad: Jana Jašová
Vazba: vázaná
344 stran / 369 Kč

Miroslav Žamboch: Bakly – Armáda

Bakly na minulost nezapomněl, smířil se s ní. Žije stranou od lidí, stará se o jediného člověka na světě, na kterém mu ještě záleží, o svou dceru Zuzanu. Někdo udělá chybu a ohrozí její život. Byla to jeho poslední chyba, nezastavitelné monstrum je zpět. Čím víc nepřátel zabije, tím má Zuzana větší šanci na přežití. A zabíjení – v tom je nejlepší.
Souborné vydání povídek:
Návrat zabijáka
Anděl bez slitování
Krátká zastávka na dlouhé cestě – první knižní vydání
Holýma rukama
Inkognito – dosud nepublikováno
Vydal: Triton, 2020
Obálka: Petr Vyoral
Vazba: brožovaná
288 stran / 329 Kč
Ukázka

Světlana Glaserová: Osiánův cestovní kotlík aneb s Kelty nejsou žerty

Chcete vědět, jak to bylo doopravdy se Smolíčkem a proč to dítě bydlelo mírnyx týrnyx uprostřed lesa s nějakým jelenem? Zajímá vás, kolika let se dožívají skřítkové měňavci ze Železných hor, nebo z jakého důvodu se o nejvýznamnější vykopávce z doby železné nikdy nepsalo v žádných novinách, ba dokonce, ani v Blesku? Tohle všechno a taky mnoho jiného, třeba o Keltech a králi Marabudovi a taky o jednom klukovi ze současného městečka Bojanov, se dočtete v nové knížce Světlany Glaserové.
Honzík Hrnčíř nosí hodinky s Harry Potterem, má rád fantasy knížky a baví ho prohlížet si encyklopedie. Ale do té doby, než navštíví o prázdninách keltský skanzen, ho nenapadne, že se sám stane hrdinou úžasného příběhu. Vypraví se s Osiánovým cestovním kotlíkem do tajemné země Keltů, a dokonce zvrátí průběh jedné války a pomůže svému praprapraprapředkovi. A mezitím mimochodem právě odhalí, kdo byl doopravdy Smolíček pacholíček, kterého známe z dětských pohádek. A jak se bude líbit keltskému chlapci Aedánovi v naší době? Neumí si sice poradit s řadou věcí, jako je třeba příbor, ale naštěstí kamarádi z Honzíkovy party jsou tu pro něj a pro to, aby ono báječné dobrodružství mělo šťastný konec!
Vydal: Albatros, 2020
Ilustrace: Světlana Glaserová
Vazba: vázaná
200 stran / 299 Kč

Diane Setterfieldová: Byla jednou jedna řeka

V zapadlém hostinci na břehu Temže se schyluje k výjimečným událostem. Štamgasti si nad pivem vypravují historky, když tu se rozrazí dveře a v nich stojí cizinec s tělíčkem mrtvé dívenky v náručí. O několik hodin později se dítko opět vrátí mezi živé. Je to zázrak? Kouzlo? Nebo lze vše racionálně vysvětlit? Dívky se chtějí ujmout tři rodiny. Nemůže však patřit všem – a proto dřív, než se ukáže její pravá totožnost, vyplavou na povrch mnohá další tajemství…
Vydal: Vyšehrad, 2020
Překlad: Olga Walló
Vazba: vázaná
472 stran / 399 Kč

Arthur Machen: Temnota nepomíjí

Nový výbor z příběhů velškého vizionáře, který věřil, že „hmota je ve skutečnosti příšernější než duch“, přináší 13 dosud českému milovníkovi imaginativního hororu neznámých povídek a nový a úplný překlad legendární novely Bílý lid. Mezi povídkami jsou i novinářské skicy, které propojují (ne)obyčejný svět Machena novináře se snovým světem mistra makabrózní prózy, jehož tvorbu obdivoval i H. P. Lovecraft.
Vybrané prózy vznikaly mezi polovinou 90. let XIX. století a polovinou 30. let století následujícího a odehrávají se mezi „divadelně strašidelným“ Londýnem plným troglodytů a Walesem, kde za nocí zní řeč čarodějnic, Tylwyth Teg. Jak praví jedna z Machenových postav: „Zda to bylo děsivé, nebo jen zábavné, je věc názoru…“
Vydal: Malvern, 2020
Překlad: Patrik Linhart
Vazba: brožovaná
254 stran / 320 Kč

Johan Theorin: Hon na vittry (Příběh o Jarmalandu 2)

Bitva o hrad Salajak proběhla, ale boj proti vittrům nekončí. Mnozí z nich po bitvě utekli do propasti Jarmaland, do říše temnoty a životu nebezpečných bytostí. Vitterská bojovnice Ristin a princ Dhor, kteří jen o vlásek unikli smrti, se pomalu vydávají do jejích hlubin, pronásledováni skupinou vojáků, rytířů a elfů. Vedou je bratři Niklis a Jöran, protože k tomu mají velmi osobní důvod: chtějí se pomstít. Jarmaland je pro ně zcela neznámý svět, kde vane ledový vítr a ve stínech číhá zlo. Všichni se musí ze všech sil snažit, aby tuto náročnou výpravu přežili.
Vydal: Moba, 2020
Překlad: Jaroslav Bojanovský
Vazba: pevná
312 stran / 319 Kč

 

 

Ben Guterson: Tajemství hotelu Winterhouse

Druhý díl trilogie plný tajemna, magie a rébusů. Alžběta se vrací zpět do hotelu Winterhouse a společně s Freddym se tentokrát pokusí přijít na kloub případu tajemného hosta a jeho magické knihy, jíž se kdysi chtěla zmocnit Gracella. Zatímco se věnují pátrání, neujdou pozornosti nové obyvatelky hotelu, která se možná pokouší oživit zlý přízrak. Čas je neúprosný a Alžběta s Freddym budou muset použít všechen svůj důvtip, aby vyřešili záhadu hotelu Winterhouse!
Vydal: CPress, 2020
Překlad: Eva Kadlecová
Ilustrace: Chloe Bristol
Vazba: vázaná
384 stran / 349 Kč

 

Elly Blakeová: Temná krev (Ledová krev 3)

Rubyin svět se změnil víc, než ona sama čekala – zamilovala se do Ledového krále a sama je dědičkou ohnivého trůnu. Ale místo idyly se dostavila noční můra. Hrozí, že se po stovkách let osvobodí temná stvoření, která touží ovládnout svět lidí a živit se jejich bolestí a utrpením. Ruby spěchá, aby jim v tom zabránila, ale k tomu potřebuje, aby spolu Mraziví i Ohniví spolupracovali. Dokáží se však po generace znepřátelené národy spojit, aby společně čelily temnému nepříteli?
Vydalo: CooBoo, 2020
Počet stran: 392
Formát: epub, pdf, mobi
Cena: 199 Kč (na Palmknihy.cz)
Ukázka