Therion: dvojitá dávka a (možná poslední) koncert

Skladatel a hudebník Christofer Johnsson dostál svému slovu a k CD Leviathan zkomponoval další dvě pokračování nazvaná jednoduše Leviathan II a Leviathan III. Skupina vystoupila 15. března 2024 v Praze (možná na několik let naposledy), kde vše korunovala dechberoucím vystoupením.

Druhý Leviathan (2022) atmosférou navazuje na svého předchůdce. Tón starších alb prosycený novými motivy je velice příjemný a okamžitě zaujme. Setkáváme se se směsicí mnoha zajímavých, naplno využitých mytických témat.

V týmu hostujících osobností opět vynikají špičkové zpěvačky – kromě staronové stálice Lori Lewis také mezzosopranistka Rosalia Sairem, sopranistka Chiara Malvestiti (přezdívaná též „italská Valkýra“) a něžná Taida Nazraić. Zajímavostí je účast flétnistky pagan metalové skupiny Haggard Cătăliny Popy, nepřeslechnutelná je viola Ally Storch (hostovala mj. v kapelách Alestorm či Xandria) v působivé skladbě Alchemy Of The Soul. Všechny bicí si v tomto albu vzala pod paličky bubenická hvězda Björn Höglund.

Zajímavých hostů je jako vždy více. Všichni nebudou českému posluchači známí, ve stínu nepřeslechnutelného skladatele a vokalisty Thomase Vikströma na první poslech ani vždy nevyniknou. Skladby se při letmém poslechu můžou zdát jako více či méně podobné – jako kdyby se Christofer Johnsson naladil na určitou vlnu a chtěl v ní setrvat. Ale při hlubším poslechu každá něčím uchvátí, něčím inspiruje, najdou se i chytlavé a zapamatovatelné melodie.

Třetí Leviathan (2023) začíná pěkně zostra – parádní deathmetalovou peckou Ninkigal (Paní velké země/Paní podsvětí), následuje zvolnění a navázání na náladu předchozích dílů, přerušené především španělsky laděnou skladbou Duende, v níž exceluje nová pěvecká dvojice David Morris García a Dani Romero. Co se týká řady hostujících hudebníků, zmínila bych ještě zpěváka Piotra Wawrzeniuka, který je zároveň známým polským historikem, dřívějšího člena kapely Therion Sowyho Shawa, který se vrací (opět bohužel) jen částečně za bicí, a skvělého zpěváka Matse Levéna (jako host se zapsal i v kapelách jako jsou HammerFall či Apocalyptica). Ten se ujal vokálů ve velkolepé šestiminutovce Twilight of the Gods, jež celou trilogii uzavírá.

Tvůrci – jako vždy především Johnsson a Vikström – přichystali poslechově atraktivní mix vzpomínek na nejlepší dřívější díla a zajímavých, byť nenásilných překvapení. Možná sázeli na jistotu, každopádně jim to vyšlo. Jak dokazuje několik verzí songu Tuonela z prvního dílu Leviathana, kdy byly sloupávány jednotlivé vrstvy nástrojů a zpěvů, v hudbě skupiny Therion se dá slyšet mnoho…

Vzhled všech tří CD nosičů není uspořádán podle jednotné šablony. Každý booklet je koncipován jinak, různorodé jsou i doplňující grafické motivy, společný je tedy jen název a hlavní symbol. Digipacky druhého a třetího dílu už na rozdíl od prvního bohužel neobsahují ani žádný bonustrack.

Koncert v Praze se konal letos v příjemném prostředí klubu MeetFactory na Smíchově. I po třech vystoupeních, které jsem v minulosti navštívila, musím přiznat, že byl vynikající. Ani mě nestihla znovu mrzet nepřítomnost některých dřívějších nepřehlédnutelných aktérů, jako byli Snowy Shaw, Mats Levén či Katarina Lilja. To, čeho jsem byla svědkem, mi nedovolilo jakkoli pochybovat o tom, že se dívám na poctivě a perfektně sehranou show.

Prim hrály skladby z alba Vovin a prvního Leviathana a obešly se bez velkolepějších kulis, pozornost na sebe strhávali samotní hudebníci. Zajímavě sehraný byl milostný trojúhelník při písni Mon amour, mon ami a nakonec jsme se dočkali i hitů The Rise of Sodom and Gommorah a To Mega Therion. Navíc k snad až nepředstavitelným pěveckým i hudebním výkonům zaujaly divadelní výstupy Thomase Vikströma, půvabné Lori Lewis (ta právě na letošní tour slaví návrat ze studia na pódium) a dračice Rosalii Sairem.

O to více mě mrzí, že Christofer Johnsson chce od živého koncertování upustit, což nelibě nese sám klíčový showman a zpěvák Thomas Vikström. Chápu skladatelovy pohnutky, ale budu doufat, že ani tento koncert nebyl tím posledním. Protože právě ona pódiová show, onen rituál je to, co hudbu skupiny Therion spolehlivě vpravuje přímo do duše i nezasvěceným.

Leviathan II
1. Aeon Of Maat 2:37
2. Litany Of The Fallen 4:11
3. Alchemy Of The Soul 4:11
4. Lunar Coloured Fields 5:40
5. Lucifuge Rofocale 4:43
6. Marijin Min Nar 5:46
7. Hades And Elysium 4:23
8. Midnight Star 4:43
9. Cavern Cold As Ice 3:26
10. Codex Gigas 4:07
11. Pazuzu 4:28
12. Aeon Of Maat (Alternative Vocals Version) 2:38
13. Pazuzu (AOR Version) 4:26

Leviathan III
1. Ninkigal 3:06
2. Ruler of Tamag 6:44
3. An Unsung Lament 6:58
4. Maleficium 3:34
5. Ayahuasca 7:57
6. Baccanale 3:52
7. Midsommarblot 3:04
8. What Was Lost Shall Be Lost No More 3:59
9. Duende 4:18
10. Nummo 2:30
11. Twilight of the Gods 6:23