V říši mrtvých – kořeny českého hororu devatenáctého století

Není ničeho více povznášejícího než poznávat vlastní kořeny. A není věru ničeho záslužnějšího, než když k tomu někdo jiný dá podnět. O to více potom člověk pozná sám sebe, ať už v životě, anebo v českém hororovém žánru.

Nadmíru plodný hororový autor Petr Boček provádí mezi českými čtenáři osvětu. Ať už jej k tomu vedlo jeho na hřebík pověšené učitelské řemeslo, nebo současná práce archiváře, po Umrlčím věnci, výboru hororových balad 19. století, přichází teď na přetřes a spatřuje světlo světa soubor hororových povídek ze stejné doby.

Rozepisovat se o jednotlivých povídkách by bylo poměrně zdlouhavé, neb kniha jich obsahuje opravdu nemalé množství. Daleko důležitější je říci, že každá povídka v této antologii tu má své pevné místo. Navíc objevování tvorby dávno zapomenutých autorů, i těch známých pouze z povinné četby je nádherným dobrodružstvím. Zejména ta libozvučnost archaické češtiny používané v devatenáctém století je naprostou laskominou. Pravda, občas i kratší text dá zabrat čtenáři více než ten delší, ale přesně o tomto to dobrodružství je! Poznává kořeny žánru, který pro českou kulturu nikdy nebyl cizí, natožpak neznámý.

Petr Boček navíc doplnil do knihy medailonky, aby každého autora přiblížil dnešnímu čtenáři. A ten si při čtení této knihy najednou uvědomí, že lidé se až tolik nemění, to jen doba je jiná.

Po kratičké předmluvě vysvětlující důvody a motivace k vydání antologie se čtenáři otevře celá kniha rozdělená do čtyř tematických okruhů, z nichž ten druhý si usurpuje skoro celou její kapacitu. Nelze říci, která zde vybraná a zveřejněná povídka je lepší a která horší. Jestli je to ta od Nerudy, nebo od Čecha. Zdali je důležitější vtip zesměšňující krvavou éru, anebo hrozba obrazu věštící smrt. Stejně to nakonec vždy bude návštěva pitevny nebo jen sdílení společných obytných prostor s mrtvolou. To lidská představivost dodává textům autentickou sílu.

Naši předkové mám odkázali kulturu a my to dlužíme těm, co přijdou po nás, dát jim odkaz minimálně stejné kvality. A to kniha V říši mrtvých s obětavou péčí Petra Bočka rozhodně hlásá. I jeho odhodlání a doslova fanatická láska k hororovému žánru je více než jen možnou frází, přímo vystupuje ze stránek.

Vydal: Golden Dog, 2023
Grafická podoba: Michal Březina
Počet stran: 420
Vazba: brožovaná
Cena: 399 Kč