Juraj Červenák: Pekelníci (audiokniha)

Povídka Pekelníci se řadí do série Dobrodružství kapitána Báthoryho. Vyšla v roce 2010 ve sbírce Kámen a krev v překladu Roberta Pilcha a v časové ose příběhů s udatným turkobijcem se dá zařadit zhruba mezi čtvrtý a pátý díl. Má však tu výhodu, že si ji čtenář či posluchač užije, i když je touto sérií nepolíbený.

Horní zemi terorizují bandy Turků a poturčenců a nejhorší z nich jsou Martalovci. Báthory má s nimi nevyřízené účty a je jim na stopě, zároveň však pase po těch, kdo stojí za sérií požárů, jež se šíří krajem. Po boku mu stojí věrný přítel Stěpan Voronin a překvapivě také mytická bytost, které naši hrdinové svorně přezdívají Blivajz. Hodinu dlouhá povídka nedává prostor na velké detektivní pátrání, zato nabízí spoustu drsné akce a v neotřelém souboji ukáže, zda je silnější voda či oheň.

Tympanum povídku vydalo jako samostatnou audioknihu. Role vypravěče se ujal herec Ernesto Čekan, jenž už načetl první dva díly série. Po technické stránce nelze nahrávce nic vytknout, interpret je v přednesu suverénní a ani zvukové efekty, které lehce deformují Blivajzův hlas, poslech nijak neruší.

Pekelníky mohu doporučit jako hezkou vstupní bránu pro ty, kdo chtějí zjistit, zda by se jim příběhy z dob, kdy uherští hrdinové v sedlech vraných koní stínali hlavy v turbanech, mohly líbit. Nesmí se však zaleknout fantasy prvků, které hrají v tomto příběhu mnohem větší roli než v samotné sérii. Pro fanoušky Kornélia Báthoryho je pak tahle pěkná jednohubka povinností.

Příběh: 95 % Interpretace: 90 % Celkový dojem: 90 %

Vydalo: Tympanum; 2024
Autor: Juraj Červenák
Překlad: Robert Pilch
Interpret: Ernesto Čekan
Režie: Jan Koukal
Délka: 1:02 h
Cena: 125 Kč