Nové knihy za únor 2024

Které knihy z fantastiky se objevily v únoru na knižních pultech? Můžete si vybrat knihy českých autorů, ale taky překladové novinky i další díly rozběhlých sérií.

Pavel Fritz: Přístav u řeky Styx

Pod ledovým krunýřem Jupiterova měsíce Europy se rozprostírá tajuplný oceán. Skupina vědců s nadšením zahajuje jeho průzkum, aniž tuší, čemu stane v blízké budoucnosti tváří v tvář. Temné vody ukrývají zahnívající tajemství a vyslance lidstva očekává poznání, že nejen život, ale i smrt mohou nabývat ve vesmíru netušených podob.
Království plynného obra není místem pro slabé…

Vydala: Epocha, 2024
Obálka: Žaneta Kortusová
Vazba: brožovaná
456 stran / 399 Kč

Michal Sirotek: Znamení padlých

Mezi lidmi zuří válka, to nejhorší však teprve přijde… Dva národy – jeden nekončící svár. Po deseti letech křehkého míru se rozhořel nový konflikt a nemilosrdně zasáhl do životů všech lidí. Styr a a Lišja se snaží odhalit viníky strašlivých jatek, každý z nich však z jiného důvodu. On chce pomstít své milované, ona zachránit svou sestru. Svět ale není takový, jak se na první pohled zdá. V propastech času se skrývají tajemné stíny z cizích Sfér, jejichž moc i cíle jsou děsivější než hrozící válka…

Vydal: Fragment, 2024
Ilustrace: Michal Řezníček
Vazba: brožovaná
432 stran / 469 Kč

Miroslav Pech: Program Nosferatu

Josef „Goblin“ Štěpán je uznávaný autor hororových příběhů. Vlastně… byl.
Kristýna se musí vyrovnat s tátovým nečekaným odchodem. Štěpán dceru miloval a ona milovala jeho. Probírá se vzpomínkami, otcovými věcmi, až jednou pustí jeho počítač a zjistí, že smrt je opravdu relativní. A že lidské vztahy mohou dostat nový rozměr…

Vydal: Golden Dog, 2024
Obálka: Michal Březina
Vazba: brožovaná
150 stran / 179 Kč

Ramsey Campbell: Půlnoční slunce

Ben Sterling přivádí svou ženu a děti do městečka, v němž vyrůstal. Na okraji rozsáhlého lesa stojí starý dům, který by mohl být splněním všech jejich snů. Avšak zdá se, že se mezi borovicemi cosi shromažďuje a třpytí v ledovém vzduchu.

Vydal: Golden Dog, 2024
Obálka: Michal Březina
Vazba: brožovaná
392 stran / 399 Kč

Rick Riordan, Mark Oshiro: Slunce a hvězda

Hrdinská výprava dvou polobohů ze světa Percyho Jacksona Nico di Angelo jako Hádův syn zažil víc hrůz než kdokoli jiný. Ale i jeho dny prosvětlil paprsek slunce v podobě milovaného Willa Solace, Apollónova syna. Spolu dokážou překonat jakoukoli překážku. Poslední dobou ale Nika volá hlas z Tartaru. Zdá se, že patří napravenému Titánovi, kterého Percy s Annabeth museli opustit během úniku z Hádovy říše. Nico se mu hodlá vydat na pomoc a Will trvá na tom, že ho doprovodí. Přežije ale bytost světla v nejtemnější části podsvětí? A čeho se tam Nico bude muset vzdát?

Vydal: Fragment, 2024
Překlad: Dana Chodilová
Vazba: vázaná
464 stran / 499 Kč

Carissa Broadbent: Zmije a křídla noci

Zakázaná láska chutná po krvi! Upíří fantasy, která si podmanila miliony čtenářů.
Oraya si vydobyla místo ve světě, který ji chce zabít. Aby adoptovaná lidská dcera upírského krále přestala být pro ostatní jen kořistí, musí se zúčastnit Kejari: legendárního turnaje bohyně smrti. Spojenectví s tajemným upírem Raihnem může naklonit misky vah na její stranu, ale také ji může zničit. Je to nemilosrdný zabiják, nepřítel koruny jejího otce… a její největší konkurent. Ještě víc však Orayu děsí to, jak neodolatelně ji přitahuje. V tomto království totiž není nic víc smrtícího než láska.

Vydalo: CooBoo, 2024
Překlad: Alžběta Kalinová
Vazba: brožovaná
528 stran / 499 Kč
Ukázka

Kate Armstrongová: Noční ptáčata

Zakázaná magie, intriky a tajemství v blyštivém fantasy světě inspirovaném dvacátými lety O Nočních ptáčatech se ve městě Simta mluví jen šeptem – jsou to dívky s výjimečnou magií v krvi. Jediným polibkem mohou změnit lidský osud. Jejich identita je přísně tajná, ale žádné tajemství nemůže zůstat skryto navždy. Když Matilde a její sestry zjistí, že jejich schopnosti jsou daleko silnější, než jim mocní tvrdili, budou se muset rozhodnout. Zůstanou ve zlaté kleci, nebo zkusí změnit prohnilý systém od základu? Ve světě, kde ženám za jakýkoli projev magie hrozí upálení, může být každá chyba smrtící…

Vydalo: CooBoo, 2024
Ilustrace: Adéla Stopka
Překlad: Tereza Schlöglová
Vazba: brožovaná
480 stran / 499 Kč

Aiden Thomas: Strážci slunce

Jednou za deset let je potřeba obnovit energii Slunce a kamenů, které drží na uzdě zlá božstva. Proto je božstvem Sol vyvoleno deset dospívajících polobohů, kteří se utkají ve Slunconošských zkouškách. Vítěz si vyslouží slávu a místo mezi Hrdiny, poražení poslouží na ochranu svého lidu jako obětina Sol. Teo patří mezi obyčejné Jadeitové, a tak se o sebe nebojí – ale má strach o svou kamarádku Niyu nebo Aurelia, se kterým je to zkrátka… komplikované. Jenže pak Sol vybere poprvé za sto let dva nečekané Jadeitové kandidáty: třináctiletého Xia a právě Tea. Musí se postavit proti favorizovaným Zlatým polobohům a porazit je v pětici zkoušek. Nejde totiž jen o slávu, ale především o jejich životy.

Vydalo: Yoli, 2024
Překlad: Kateřina Hajžmanová
Vazba: brožovaná
416 stran / 429 Kč

Vanessa Len: Nikdy hrdinka

Budoucnost mají v rukách nestvůry!
Joan se podařilo nemožné: zresetovala časovou linii, zachránila svou rodinu a zničila hrdinu Nicka. To všechno však za příšernou cenu. Aaron, její nelehce získaný přítel – a snad i něco víc –, je pro ni teď protivníkem, který se ji snaží zabít. A z Nicka, do kterého byla tak zamilovaná, je najednou naprostý cizinec. Jen Joan si pamatuje, že venku pořád číhá nemilosrdný nepřítel. Když ji smrtící útok zažene zpět do světa nestvůr, ocitne se před osudovou volbou. Dokáže zachránit ohroženou časovou linii?

Vydalo: CooBoo, 2024
Překlad: Petra Badalec
Ilustrace: Eevien Tan
Vazba: vázaná
528 stran / 469 Kč

Na neVěčné časy

Ponořte se do světa romantiky a magie. Osm příběhů o druhých šancích, které vám ukáží, kde všude je možné najít svou spřízněnou duši, pravou lásku nebo sílu začít znovu. Poznejte magický realismus, který si ve světě získal tisíce srdcí a v této jedinečné sbírce máte možnost se s ním seznámit i vy.
Autorky: Štěpánka Horáková, Rina Vevesi, Martina Holešinská, Júlia Matulová, Marie Domská, Tereza Kadečková, Rosana Zvelebilová, Leandra Sold

Vydal: Canc, 2024
Obálka: Zuzana Valková
Ilustrace: Jana Kvičerová
Vazba: brožovaná
156 stran / 390 Kč

Sophie Andersonová: Zámek z pavučiny kouzel

Magie je všude kolem nás, stačí jen věřit…
Když třináctiletá Olja projde kouzelnou bránou ukrytou na rodném zámku, na druhé straně najde úplně jiný svět: zakletou magickou říši plnou zoufalství a beznaděje, kterou ovládá všemocný černokněžník. V nebezpečí se brzy ocitá nejen ona sama, ale i její rodina a noví přátelé. A čas se krátí. Dokáže v sobě Olja objevit čarovnou moc a zachránit tak magickou říši, svůj vlastní domov i všechny, na kterých jí záleží?
Podobně jako v Chaloupce na muřích nožkách nebo v Dívce v medvědí kůži napsala Sophie Andersonová i tentokrát pohádkový, dojemný a hřejivý příběh o hledání sebe sama, o síle přátelství a nalézání odvahy.

Vydal: Host, 2024
Ilustrace: Saara Katariina Söderlund
Překlad: Jana Hejná
Vazba: brožovaná
418 stran / 399 Kč

Adrian Tchaikovsky: Děti vzpomínek

Země padla. Kosmická loď Enkidu a její kapitán Heorest Holt se zoufale snaží uniknout i se vzácným lidským nákladem a najít nový ráj. O mnoho generací později kolonie jen tak tak přežívá. Život je tvrdý, a hodně technologických vědomostí bylo ztraceno.
Po čase se objevují cizinci z jiného světa. Mají jedinečné znalosti i nové technologie a chtějí lidské kolonii pomoci. Všechno ale není takové, jak se jeví. Cenou za pomoc cizinců se může stát i kolonie samotná…
Moderní space opera, která začala knihou Děti času a pokračovala románem Děti zmaru, opět přináší mimořádné čtení o boji a přežití lidstva na terraformované planetě.

Vydal: Triton
Překlad: Zdeněk Uherčík
Vazba: vázaná
408 stran / 429 Kč

Nicholas Sansbury Smith: Vykoupení (Do pekel 3)

Nejdrsnější současné post-apo se vrací v nejlepší formě a bude i nadále pokračovat v boji za přežití lidstva! Je tu nový úkol… A s ním i nové krveprolití. Poté, co se Michael a jeho tým dozvědí, že Xavier může být stále naživu, zahájí záchrannou misi. Na obloze se jeden z posledních stále kroužících orbitrů sice rozpadá, ale kapitán Jordan je odhodlanější než kdy jindy udržet lidstvo ve starých kolejích. Nová mise zní jednoduše: Zabít odpadlíky a přivlastnit si jejich zdroje!

Vydal: Laser, 2024
Překlad: Jiří Jaňák
Vazba: brožovaná
384 stran / 499 Kč

Arkadij a Borist Strugačtí: Útěky z pekla

Jedním z hlavních témat, kterým se bratrská dvojice ve své tvorbě věnovala, bylo tzv. progresorství – pomoc poskytnutá vyspělou civilizací civilizaci zaostalé. A právě toto téma se vine sbírkou, jež čítá dvě novely a dvě povídky.
V novele Pokus o útěk se mladíci z dvacátého druhého století v doprovodu podivínského společníka ocitají na středověké planetě, kde se střetávají s lhostejnou krutostí. Novela Kluk z pekla přichází s opačným scénářem: Mladý voják, původem ze světa zmítaného ustavičnými válkami, je dopraven na šťastnou a radostnou Zemi. Místo toho, aby se těšil z jejích výdobytků, přistupuje ke zdejším obyvatelům i technickým zázrakům ostražitě a jeho největším přáním je dostat se zpátky domů. Povídka Ubozí zlí lidé zase líčí selhání jednoho pokusu o „otevřené progresorství“, zatímco v Prvních mužích na prvním prámu je pozemšťan, současník autorů, konfrontován se zástupci podivné civilizace, zaostalé i nesmírně vyspělé zároveň.
Má pokročilejší civilizace právo zasahovat do vývoje méně vyspělé společnosti? Má se pokusit ovlivnit její vývoj, anebo raději nechat dějiny plynout po svém?
Novely Pokus o útěk a Kluk z pekla byly dosud česky publikovány pouze jednou, a to v různých antologiích z 80. let minulého století. Nyní si je lze konečně přečíst v podobě založené na necenzurovaném a plně zrestaurovaném originálu. A co se týče povídek První muži na prvním prámu a Ubozí zlí lidé , jedná se dokonce o jejich vůbec první české vydání.

Vydal: Triton, 2024
Překlad: Konstantin Šindelář
Vazba: vázaná
336 stran / 429 Kč

Gina Chen: Trnová královna

Země rudě rozkvete krví, růžemi a válkou. Princovo srdce se stane zkázou, nebo spásou. Jeho volba nás může všechny zachránit. Jeho nevěsta – na té to všechno závisí!
I když je věštkyně Violet oddanou služebnicí krále, v žádném případě nemá na růžích ustláno. Mazaná manipulátorka je trnem v oku zejména pohádkově krásnému, ale také neskutečně otravnému princi Cyrusovi. Následník trůnu přitom stojí ve středu strašlivého proroctví Violetiny předchůdkyně. Lid Slunečního kontinentu totiž zanevřel na své bohyně, a ty si za trest žádají jeho krev.
Na maškarním plese, kde si má princ vyvolit svoji nastávající, všechny okouzlí tajemná dívka v masce motýla. Hovoří snad věštba o ní? Anebo je vše úplně jinak?

Vydal: Cosmopolis, 2024
Překlad: Dana Chodilová
Vazba: brožovaná
344 stran / 479 Kč

Peter S. Beagle: Poslední jednorožec

Dnes již legendární fantasy román pro mládež i dospělé možná znáte ze stejně oblíbené animované podoby, druhé české vydání však nepřináší pouze působivý a dojímavý příběh jednorožky, která pátrá po osudu svého druhu, ale mimo jiné i cenami ověnčenou novelu Dvě srdce, která zde plní funkci cody.
Vydalo: Argo, 2024
Překlad: Daniela Binderová, Michael Bronec, Jan Kantůrek
Vazba: vázaná
208 stran / 398 Kč

Brian Herbert, Kevin J. Anderson: Historie Duny 2 – Křížová výprava strojů

Od událostí, popisovaných v předchozím díle, uplynuly více než dvě desítky let. Tažení proti myslícím strojům se táhne už roky, ale síly vedené Serenou Služebnicí a Iblisem Ginjem dosáhly jen nevelkého pokroku. Lidské světy už jsou unaveny válkou, krvavým, bezvýchodným potácením od vítězství k porážkám…

Vydal: Baronet, 2024
Překlad: Veronika Volhejnová, Dana Chodilová
Vazba: vázaná
736 stran / 599 Kč

Brian Herbert, Kevin J. Anderson: Historie Duny 3 – Bitva o Corrin

Padesát šest let po událostech známých jako Válka strojů, po smrti Sereny Služebnice, nastalo nejkrvavější desetiletí Džihádu. Synchronizované světy a Nepřipojené planety se ale osvobozovaly, až po dlouhých létech bojů začal svět lidí doufat, že se konec války proti myslícím strojům blíží. Naneštěstí má Omnius v zásobě ještě jeden smrtící trumf. Galaxií se šíří zákeřná choroba decimující populace celých planet… a ještě jednou se blíží záplava Titánů.
Vydal: Baronet, 2024
Překlad: Veronika Volhejnová, Dana Chodilová
Vazba: vázaná
632 stran / 599 Kč

Robert Jordan: Oheň z nebes (Kolo času 5)

Svět se přiblížil Poslední bitvě… Rand al’Thor, aneb Drak znovuzrozený, kterému je předurčeno porazit Temného, narušil rovnováhu sil v celé zemi. Shaido Aiel jsou na pochodu a pustoší vše, co jim stojí v cestě. Amyrlin Bílé věže byla sesazena, což poštvalo Aes Sedai proti sobě. Zakázané město Rhuidean ovládli Stínoví plazi. Navzdory chaosu, který kolem něj víří, se Rand dál učí ovládat své schopnosti, odhodlán osvojit si Jedu sílu – a za cenu velkých ztrát ignoruje i moudré rady Moiraine Damodredovny.

Vydal: Laser, 2024
Překlad: Dana Krejčová
Vazba: pevná
808 stran / 999 Kč

Neil Gaiman, P. Craig Russell: Severská mytologie 2 a 3

Severská mytologie v podání Neila Gaimana je ještě mytičtější než kdy předtím. Je proto pochopitelné, že autorův dvorní adaptátor Philip Craig Russell neváhal a převedl bestseller do komiksové podoby. Setkejte se znovu s Ódinem, Freyjou, mocným Thórem, zlotřilým Lokim a všemi dalšími. Druhou a třetí knihu vydáváme v jednom svazku, takže dostáváte dvojitou dávku severských mýtů.

Vydalo: Argo, 2024
Překlad: Viola Somogyi
Vazba: vázaná
Tisk: barevný
308 stran / 998 Kč

Naoja Macumoto: Kaidžú č. 8, 3. díl

Kafka se opět přeměnil do své nestvůrné podoby, aby zachránil Ičikawu s Furuhašim před záhadnou humanoidní nestvůrou. Své spolubojovníky možná ochránil, ale jak dlouho před nimi ještě udrží své tajemství? Je totiž čím dál tím jasnější, že ostrému zraku nadporučíka Hošiny jen tak něco neunikne…

Vydala: Crew, 2024
Překlad: Matěj Vozábal
Vazba: brožovaná
Tisk: černobílý
192 stran / 249 Kč

Jacek Rembiś, Andrzej Sapkowski: Zaklínač – Zrnko pravdy a Menší zlo

ZRNKO PRAVDY
Geralt objeví odlehlé sídlo, kde ho přivítá neobvyklý majitel – netvor s lidskými způsoby. Toto stvoření ho pozve dovnitř a povypráví mu příběh své rodiny, svou minulost a své prokletí. Pokud ho tíha jeho zločinů odsoudila k podobě netvora – to je rozsudek jako z pohádek – mohlo by se v těch fantastických příbězích nacházet zrnko pravdy s radou, jak uniknout osudu a dosáhnout vykoupení?

MENŠÍ ZLO
V zapadlé vsi požádá Geralta místní čaroděj, skrývající se ve věži, o službu. O život mu usiluje stvůra, mladá žena narozená pod kletbou Černého slunce, a zaklínač ji má zabít. Ona dívka pak Geraltovi vypráví úplně jiný příběh, ve kterém je opravdovým netvorem sám čaroděj. Spáchal totiž nevýslovné činy na základě svých pověrčivých představ. Vzhledem k tomu, že se tvář zla neustále mění, musí Geralt – ať už z vlastní volby nebo z donucení – učinit rozhodnutí, které může vést jedině k tragédii.

Vydala: Crew, 2024
Překlad: Kristina Komárková
Vazba: brožovaná
Tisk: barevný
112 stran / 349 Kč
Recenze

Zapovězené země – Krypta melifikovaného mága

Svatyně letitého světce osvětlená odkapávajícími svíčkami je pořád cítit po spálených obětech. Nehybným vzduchem víří sádrový prach z mozaiky pukající pod vašimi kladivy. Roztloukaný výjev zachycuje zázračného léčitele, který svým medovým dotekem ošetřuje rány – oči se rozjasňují, seschlé údy nabývají na síle, mrtví vstávají z hrobů a tančí kolem léčitele. Když se pod ráznými údery stěna s mozaikou rozpadne, objevíte zčernalé železné dveře zdobené rytinou včely. Vzduch za nimi je zatuchlý, prosycený hnilobným puchem zkaženého masa, ale zároveň i podivnou vůní květin…
Tento sborník přináší čtyři dobrodružná místa pro Zapovězené země, napsaná jedněmi z nejlepších současných autorů v oboru. Na jeho stránkách navštívíte kobku plnou odkapávajícího medu, prozkoumáte vypalovací jámu na magickou keramiku, ustrnete v úžasu nad chrámem opičího krále a vydáte se na strhující cestu do mysli šíleného mága.
Kniha obsahuje:
Krypta melifikovaného mága od Fiony Maeve Geistové (Mothership)
Vypalovací jáma Llaa-Yutuye od Davida McGrogana (Yoon-Suin)
Chrám šestiúdého pána od Zedecka Siewa (A Thousand Thousand Islands)
Snový oblak E’loka Thira od Adama Koebela (Dungeon World)

Vydalo: Mytago, 2024
Překlad: Radim Trčálek
Vazba: vázaná
80 stran / 399 Kč

Ian Livingstone: Návrat do Ohňové hory

Zlý čaroděj Zagor znovu povstal! Jsi připraven vydat se do Ohňové hory a zabránit černokněžníkovi ve zničení Allansie?
Návrat do Ohňové hory je volným pokračováním příběhu Čaroděj z Ohňové hory a patří ke stěžejním dílům gamebookové tvorby Iana Livingstona. Nyní poprvé v češtině! Ke hře není třeba znát události předchozí knihy. Návrat do Ohňové hory funguje jako samostatný příběh.
Součástí knihy jsou mapy, které vám pomohou se zorientovat v čarodějově sídle.
Můžeš se těšit na napínavé dobrodružství plné netvorů, cenných pokladů a temné magie. Na cestě do Ohňové hory tě čeká nejedna zkouška, která otestuje tvé schopnosti a důvtip!

Vydalo: Mytago, 2024
Překlad: Bára Vaňková
Vazba: vázaná
192 stran / 499 Kč