Troll – nádherně vtipná bizarro záležitost

Může být internetová šikana vtipná? Může takovýto způsob nenávistných projevů zabřednout až do žánru bizarro fiction? Ano, může a Troll je toho jasným důkazem.

Scotty je ušlápnutý teenager s minimálním sebevědomím a ještě menšími úspěchy u opačného pohlaví. Navíc jej sužuje syndrom nepřítomného, reklamou proslaveného otce, který si jednou jen tak odskočil, a čistotou posedlé matky. Až posléze zjistí, že nejde o její závislost. K tomu poprvé pozná upřímný zájem ženy na internetu. A to, co se následně začne dít, je už jen čisté bizarro.

Britský spisovatel Matthew A. Clarke umožňuje čtenáři na skromném rozsahu necelých osmdesáti stran pocítit, co je to internetová šikana a co je to bizarro. Třinácté dílo z edice Zrnka temnoty se ihned začlenilo na pomyslný kvalitativní vrchol celé edice. Nejedná se o tuctový příběh a ani hrdina není tuctovým.

Dospívající teenager bez přátel, až na jednoho jediného, bez otcovského vzoru a se svými osobními problémy transformace těla je najednou vržen do světa, který je i přes danou bizarnost pro Scottyho zcela jiný a nový. Uvědomělý čtenář a současně milovník hororové fantastiky si tuhle útlou knížečku prostě zamiluje. A i když bude mít permanentní potřebu hlavní postavu po každé přečtené stránce profackovat, stejně si ji i celý příběh prostě zamiluje.

Autor vypráví neuvěřitelně barvitě a bezprostředně. Na celkem malém prostoru stran rozehraje příběh, který by chtěl číst každý. A možná by byl rád i Scottym, anebo by chtěl napsat něco podobného. Takhle lehký a černohumorný žánrový příběh by měl být možná i v čítankách. Prostě se to velmi povedlo.

Vyšlo opět v bezchybném překladu Martina Štefka a s obálkou Michala Březiny, která zaujme na první dobrou.

Vydal: Golden Dog, 2023
Původní název: Troll (2022)
Překlad: Martin Štefko
Autor obálky: Michal Březina
Grafická úprava: Michal Březina
Počet stran: 84
Vazba: brožovaná
Cena: 179 Kč