Březnová Pevnost ve znamení druhé Duny (PR)

Spáč se probudil a přijíždí na písečných červech. Rozhodně ale nesetrváme jen v dunách. Všechny tváře fantastiky si dávají high five na stránkách novotou vonící Pevnosti.

Kořeněné vizuální hody od Denise Villeneuva vstupují do druhého dějství, vyhlížené pokračování DUNY se během pár dnů přesype i do českých kin. Ve šlépějích posledního z Atreidů proto kráčí i nové vydání vašeho průvodce fantastickými světy.

Zároveň také rádi upozorňujeme na NEVIDITELNÉ ZLO a připomínáme, že se kvapně blíží březnový FESTIVAL OTRLÉHO DIVÁKA.

Ze seriálového světa se hlásí nečekaně vyvedený nový PERCY JACKSON A OLYMPANÉ a hodně si toho povíme o strašidelném fenoménu AMERICAN HORROR STORY.

V literární sekci odhalí svoji existenci PŘÍSNĚ TAJNÝ SPOLEK SVÉRÁZNÝCH ČARODĚJEK, Petr Urban vystavěl PRÁH MEZI PŮLNOCÍ A ĎÁBLEM, určitě nesmí zapadnout nové vydání POSLEDNÍHO JEDNOROŽCE od Petera S. Beagla, a hlavně je na světě parádní novinka od Martina Paytoka, ambiciózní a do nádherného vydání oděný román LÁSKA, SMRT A VŠECHNO ZLÝ. A co na to Jakub Mařík, jehož vyzbrojené lidstvo uvázlo V JÁMĚ LVOVÉ? Do hry ale promluví i Pavel Fritz a jeho PŘÍSTAV U ŘEKY STYX.

Povídkami přispěli Jana Pavloušková a René Vaněk.

A v komiksové sekci si pozornost zaslouží jak ENIGMA, tak novinka od Tonyho Sandovala POHOVKA A MRTVOLA. Nezapomeneme ani na to nejlepší z malovaného světa z loňského roku v povinné TOP 10 a obdobný sumář nás čeká i v herní sekci.

Mezi deskovkami v tomto čísle vítězí OBLEVA.

Historická sekce nabízí KEITHA a MALINDU, příběh lásky z americké občanské války.

Samozřejmě nechybí novinky z COMIC-CONU PRAGUE 2024.

V hranatém vesmíru LEGO se poohlédneme po kostičkách ve stylu STAR WARS.

A ani to zdaleka není vše. Vrhněte se proto po hlavě do čtení. Nová Pevnost je tu jen a pouze pro vás!

Příloha Pevnosti:
Fuse & Taiki Kawakami: Jak jsem se reinkarnoval coby sliz 1
Rosolovité dobrodružství. I sliz může mít spřízněnou duši!
Hlavní hrdina v našem světě umře, ale místo věčné smrti se probudí v nějaké hře nebo knížce jako vedlejší postava – nebo záporák – nebo vedlejší záporná postava s blížící se smrtí na krku – prostě klasické isekai, to už tu bylo tisíckrát, popojedem. Akorát že v naší příští manga příloze se hrdina, jak už název napovídá, probudí do svého nového života jako… sliz. Přesně takové to monstrum na levelu 1, na jakém expí zelenáči v MMOčkách.
A co tak může dělat sliz bez zraku a ostatních smyslů, ale zato se silně rozvinutým sebeuvědoměním? No, může třeba… rozkládat a požírat věci ve svém okolí. A tím z nich získávat nové zdroje a schopnosti. Akorát že to pořád neřeší fakt, že koule slizu nemá ani oči, natož hlasivky… Nebo snad jo?
Převtělit se do humanoida umí každý. Autor Jak jsem se reinkarnoval… na to jde jinak; někdo s lidskou myslí a vcelku přívětivou náturou skončí ve fyzické formě, která člověku nemůže být vzdálenější. A tak se Rimuru musí potýkat s úplně jinými potížemi než většina isekai hrdinů; problém je už pohyb, natož komunikace s ostatními tvory. Je to překvapivě fascinující a zábavné čtení, zvlášť když Rimuru nezná některé podstatné zákonitosti svého nového světa. Má ovšem na své straně kreativitu a postupně přibývající spojence. A taky potenciál stát se tím nejvíc OP slizem v historii fantasy… Přiznejme si – levelovat čistě jen požíráním všeho, co člověku (nebo tedy slizu) přijde do cesty, je rozhodně hodnotný posmrtný cíl!

Časopis Pevnost 3/2024
www.pevnost.cz