Pád Númenoru – Tolkienova smutná píseň nad potopenou Atlantidou

Tam, kde dávné zpěvy o potopené Atlantidě zní kdesi v lidském podvědomí, tam nastoupil J. R. R. Tolkien s vlastní verzí bájného Númenoru zařazeného do druhého věku Středozemě.

Jedná se o první knihu, kterou z archivu svého otce nesestavoval Christopher Tolkien, o to je tato publikace pro českého čtenáře zajímavější. Neboť Brian Sibley použil i texty dosud do češtiny nepřeložené. A sestavil nádherný chronologický přehled o epicky a úžasně vyčerpávající historii bájného Númenoru a celého druhého věku Středozemě.

Celá dechberoucí chronologie vzestupů a následného neodvratného úpadku númenorejských králů i celého lidu ostrova, darovaného a nakonec v lidské pýše ztraceného, čtenáře naprosto pohltí a opět ho přenese do světa, jenž stvořil jeden zanícený lingvista. Od té chvíle je přítomný ve všech aspektech milovníků fantastiky.

Není lepší knihy, která by v poslední době vyšla s tématem prstenů, i zde je cítit ten tlak víceméně neúspěšného seriálu Prsteny moci, který nakonec paradoxně dal podnět ke vzniku této knihy. Čtenář se v ní může nádherně ztratit, ještě než přijde samotný příběh o zničení toho jednoho prstenu, co vládne všem. A rozhodně není náhodou, že k zániku Númenoru a úpadku lidí došlo s příchodem Saurona, který podpořil jejich pýchu. A lidé padli, stejně jako padl Númenor.

Ti, co se zachránili, se stali součástí historie plné mýtů a současně mohli utvářet nový svět temného třetího věku, věku Saurona, konce věku elfů a začátku věku lidí. Víc už o této knize není co říct, než že je dokonalá, včetně dechberoucích atmosférických ilustrací Alana Leeho.

Ač někdo nemá zcela oprávněně rád seriál Prsteny moci, tuto knihu si naprosto zamiluje, vždyť je čistou esencí J. R. R. Tolkiena. Lépe už by Pád Númenoru sestavil jen J. R. R. Tolkien, kdyby sám chtěl. Každopádně není lepší ukázky vzestupů a pádu lidského rodu v jeho přirozenosti, než čtenáři předkládá tato kniha. Navíc v exkluzivním světě Středozemě.

Vydalo: Argo, 2023
Původní název: The Fall of Numenor (2022)
Překlad: Stanislava Pošustová-Menšíková
Obálka a ilustrace: Alan Lee
Počet stran: 328
Vazba: vázaná s přebalem
Cena: 498 Kč