Amie Kaufmanová: Ostrovy bohů

Dobrodružná námořní výprava se rychle zvrhává v noční můru a závod s časem. Je třeba zabránit staletí spícímu bohovi v probuzení a jeho přívržencům v rozpoutání války.

Pro Selly Walkerovou jsou moře, lodě a plavení se na nich vším. Od malička nezná nic jiného a k mořeplavbě má talent, což se už tolik nedá říct o magii, se kterou se narodila, ale nedokáže na ni dosáhnout. Zelené pruhy na rukách proto zakrývá koženými rukavicemi a soustředí se na to, aby co nejrychleji dosáhla postu první důstojnice na jedné z otcových lodí. Když se její otec i přes slib nevrátí z obchodní cesty včas do přístavu v Kirkpoolu, Selly se rozhodne vydat za ním. Jenže její plán nevyjde a ona se ocitá zpět na Lizabettě, lodi, na které sloužila poslední rok pod nevrlou kapitánkou Rensou.

Kromě ní a několika členů posádky se na palubě ocitá také Keegan, mladý šlechtic a učenec, který netouží po ničem jiném než dostat se do legendární Bibliotéky, a hlavně je tu i Leander, schopný kouzelník s rukama pokrytýma složitými magickými vzory, který zkřížil plány jim všem. To kvůli němu se kapitánka náhle rozhodla vyplout z přístavu a vydat se na tajnou a nebezpečnou misi k legendárním Ostrovům bohů.

Národům kolem Půlměsíčního moře kdysi vládla mocná Matka a jejích sedm potomků. Soužití to ale nebylo klidné a vyeskalovalo ve válku. Bůh Macean v ní byl nakonec poražen a uspán a ostatní bohové se ze světa smrtelníků stáhli. Jenže teď hrozí, že se spáč probudí a uvrhne všechno znovu do chaosu, pokud tomu výprava v čele s Leanderem nedokáže včas zabránit.

Amie Kaufmanovou máme spojenou především s jejími sci-fi trilogiemi pro mládež, které napsala dohromady s australským spisovatelem Jayem Kristoffem. Ostrovy bohů představují její první samostatný fantasy román. Kniha se veze na vlně popularity všech možných námořních dobrodružství z poslední doby, nevystupují v něm ale piráti, ani mořské víly. Hlavní hrdinka je namísto toho vcelku obyčejná námořnice, která se shodou náhod ocitá uprostřed událostí, jež můžou změnit chod historie. Příběh je to místy trochu předvídatelný a zejména uprostřed se lehce vleče, ale zároveň je plný akce, skutečně silných emocí a dokáže zasadit i nečekaně brutální a šokující rány.

Na Ostrovech bohů mě příjemně překvapila také lehkost, s jakou autorka dokázala svět národů Půlměsíčního moře vystavět. Nic zde není přehnaně dlouze vysvětlováno, a přesto jsem měla téměř okamžitě pocit, že vím, jak to kolem vypadá a funguje. Poměrně realisticky vykreslený život na lodi, boj s oceánem a jeho různými nástrahami, společně s krásnými místy, které hrdinové po cestě navštěvovali, to vše pomohlo udělat ze čtení skutečně velmi příjemný zážitek. Spojení klasických plachetnic s modernějšími vynálezy v podobě aut a lodí na motorový pohon mi připadá nápadité, stejně jako magický systém založený na kouzelném tetování umožňujícím komunikaci s duchy čtyř přírodních živlů.

Podobně jako ve zmiňovaných předchozích trilogiích i tady zůstala Amie Kaufmanová věrná vyprávění z pohledu několika postav. Těmi hlavními jsou Selly, Leander a Keegan, autorka ale nabízí i poměrně vzácný náhled na motivaci jejich protivníků. Součástí příběhu jsou totiž i kapitoly vyprávěné Laskií, dívkou, která udělá cokoliv proto, aby Leandera zastavila, a Judem, přesvědčeným o tom, že ho jeho přítel Leander kdysi zradil a opustil. Každá z postav má před sebou množství překážek, které musí překonat, jejich přátelství a spojenectví jsou uvěřitelná a dávají smysl. Objevuje se zde zatím pouze náznak romantické linky, ale je radost sledovat, jak Selly na Leandera mění názor a z jejich vzájemného pošťuchování se postupně stává něco silnějšího.

Amie Kaufmanová se může pochlubit opravdu skvělým fantasy debutem a já se moc těším na jeho pokračování.

Vydalo: CooBoo, 2023
Originální název: The Isles of the Gods
Stránky autorky: https://amiekaufman.com/
Překlad: Zuzana Stifterová
Vazba knihy: brožovaná
Počet stran: 384
Cena: 449 Kč