Hugh Howey: Přes písek

Písek v botách. Písek v očích. Písek v uchu, na celém těle, ve vlasech a hlavně všude kolem. Poušť je náročná na přežití, ale ve světě Hugha Howeyho je to jediné, co lidé znají. A hlavní hrdinové příběhu se musí vydat za pomstou – Přes písek.

Uběhly dlouhé tři roky od prvního dílu série Písek a nyní je tu titul Přes písek. Příběh začíná na východě, kde došlo k obrovskému výbuchu atomové bomby. Hlavní hrdinkou je malá Aňa, která přišla na svět až po něm. Jenže vybuchne další bomba (už ne atomová) a ona přijde téměř o všechny lidi, které měla ráda. Zbyl jí táta, se kterým se vydá na cestu za pomstou.

Druhá část příběhu se odehrává na západě a sleduje osudy rodiny, kterou známe z první knihy. Palmer byl slavný potápěč a jeho dcera Violet také. Jenže zmizeli, když putovali na východ. Violetini sourozenci to však nenechají jen tak být a vydají se je hledat.

Jaké budou osudy lidí z obou dějových linek, se dozvíte až v knize, ale protože je písečný svět velmi nebezpečný, je jasné, že procházka růžovým sadem to nebude.

Druhý díl je drsnější, ale zároveň dějově roztříštěnější. Může za to nepravidelné střídání dějových linií a také skoky v čase (někdy se kapitoly odehrávají o deset dní dříve, jindy o pět dnů později apod.). Po nějaké době se v knize však zorientujete. Zatímco první díl byl založen na potápění do písku a zkoumání toho, co je dole, v tomto románu bohužel autor tolik průzkumu písku nenabídne a soustředí se na charaktery postav a jejich konflikty. To s sebou přináší ale i větší propracovanost hrdinů. V poslední čtvrtině knihy pak přibude zejména akce. Hugh Howey jako by o světě, kde se román odehrává, řekl vše podstatné už v první knize a v této řeší především konflikt obou skupin lidí (východ x západ)

Hugh Howey je mistr čtivých vět. To předvedl už ve slavné trilogii Silo, která patří k tomu nejlepšímu, co postapokalyptický žánr nabídl. Na kontě má už mnoho dalších knih, na ty si ale v českém vydání ještě musíme počkat.

Na některé věci román Přes písek neodpověděl. Například na to, proč vlastně došlo k apokalypse. Je to trochu škoda, ale zůstalo tak ve hře i případné pokračování nebo prequel. Samotný závěr knihy není úplně uspokojivý, ale prozatím vypadá jako konec série.

Hugh Howey potvrdil, že má skvělé nápady, umí to s postavami a dialogy. Přesto mi Přes písek zdaleka nepřirostl k srdci tak jako první kniha. Nicméně i tak se jedná o silně nadprůměrnou postapokalyptickou knihu a nezbývá než se těšit na další Howeyho díla. Má jich v zásobě ještě věru hodně (série Wool, Beacon 23 nebo Wayfinding).

Vydal: Laser, 2023
Překlad: Lenka Faltejsková
Vazba: pevná
Počet stran: 344
Cena: 449 Kč