Pan Nikdo – velice svérázný způsob řešení manželské krize

Mezilidské vztahy bývají dost často komplikované, o tom se přesvědčíte i v novele Pan Nikdo.

Anna ukončila dlouhodobý, bolestivě jednostranný vztah, ve kterém už víceméně jen trpěla. Uzavřela se do sebe a pomalu se začínala smiřovat se životem v osamělosti a smutku, tedy do chvíle, než se seznámila s Pawłem. A i když oba pocházeli z odlišných sociálních poměrů – ona vysokoškolsky vzdělaná příslušnice vyšší střední třídy, on pouhý vyučený zedník – věřila jeho slibům o krásné společné budoucnosti a i přes nesouhlas rodiny a přátel se za něj provdala.

Idylka zamilovanosti vyšuměla prakticky záhy při zjištění, že vlastní dům oni dva nikdy mít nebudou, a po neustálých konfliktech s tchyní, při kterých se jí Paweł nejenže nezastal, ale ještě si sám a rád přidal. Když při jedné hádce inkasovala ránu, utekla k jedinému člověku, který ji mohl pochopit a poradit jí – k babičce Jance. Ta skutečně přijde s velice netradičním řešením vzniklé krize.

Autorská dvojice Graham Masterton a Karolina Mogielska se pustila do vyprávění příběhu klasického rozpadu toxického vztahu, ovšem s notně netradiční pointou. Útlá knížečka vyšla v nakladatelství Golden Dog v edici Zrnka temnoty, v již standardně skvělém překladu Martina Štefka.

Příběh je výjimečný už tím, že hlavní silou, která má sloužit k potrestání nehodného manžela, je slovanská mytologie, zde konkrétně v podobě pohanské bohyně Devany, křesťanským kánonem přijaté jakožto Matka Boží Hromniční. A její pojetí pomsty je opravdu krutě zaměřeno proti mužům. To je na příběhu současně silným i slabým místem, ta černobílá jednostrannost.

Příběh je vystavěn zajímavě a poměrně přímočaře, tudíž rychle ubíhá stejně svižným tempem od začátku až po hořký konec, v němž je kruté pomstě učiněno zadost.

Škoda, že neznáme míru spolupráce autorské dvojice – takto to vypadá, že Karolina Mogielska pouze dala zajímavý námět z polského prostředí, který daleko zkušenější Graham Masterton utvořil do konečné podoby novely s názvem Pan Nikdo. Každopádně se jedná o zajímavé čtení, které ovšem rozhodně necílí na machistickou část čtenářské populace.

Vydal: Golden Dog, 2023
Originální název: Mr. Nobody (2023)
Překlad: Martin Štefko
Edice: Zrnka temnoty (svazek 11)
Autor obálky: Michal Březina
Počet stran: 90
Vazba: brožovaná
Cena: 179 Kč