MYSTERIUM KIDS – POKLAD KAPITÁNA SKŘÍPA

O tom pokladu se vypráví legendy. I vám máma vyprávěla pohádku o kapitánu Skřípovi a jeho pokladu, který je ukrytý ve staré vile na okraji města. Spolu s kamarády si dodáte odvahu a v noci se do staré vily vydáte.

Stíny se natahují a pomalu padá na dům tma. A nikde nic. Když tu náhle se ze stěny vynoří duch kapitána Skřípa. Vypadá to, že vám chce pomoct, abyste poklad našli. Jen jako duch nemůže mluvit. Naštěstí má svou legendární tamburínu a vám se snad podaří rozluštit jeho nápovědy.

Mysterium kids je malý bráška hry Mysterium, pravidla jsou hodně zjednodušená. Hra vyšla v češtině díky vydavatelství BlackFire a je určena pro dva až šest malých hledačů pokladů, kterým bylo aspoň šest let, a jedna výprava do staré vily jim zabere zhruba 21 minut.

🎲 Co najdete v krabici

Herní plán zobrazuje starou vilu, kde je ukrytý poklad. K hernímu plánu se ještě přikládá ukazatel postupu hry, který je oboustranný – jedna strana slouží k jednodušší hře – za klidné noci a druhá k těžší variantě hry za bouřky. Po ukazateli pak posouváte žeton ve tvaru měsíce. Ve hře je celkem 78 karet hluku, což jsou karty s obrázky věcí, které dělají hluk, jenž budete napodobovat.

A protože duch nemůže mluvit, má zde tamburínu, díky které může vyluzovat libovolné zvuky.
K tomu je zde pět žetonů ducha s čísly a samozřejmě poklad, tedy rovnou 10 dílků pokladu.
A pak samozřejmě pravidla.

🎲 Jak se to hraje

Hra je kooperativní, všichni hrají spolu a snaží se najít ukrytý poklad kapitána Skřípa dřív, než měsíc docestuje po obloze a začne svítat.

Hraje se na šest kol a v každém se jeden z hráčů zhostí úlohy ducha kapitána Skřípa. Hráč za ducha zamíchá karty hluku a do každé místnosti položí jeden předmět. Následně si náhodně vybere jeden z žetonu, podívá se na číslo a dá ho bokem.

Co najdete v krabici

Teď si vezme tamburínu a vyzve ostatní, aby zavřeli oči. Vydá strašidelné “huuuuu” a na tamburínu začne vyluzovat zvuky, které co nejvíce připomínají obrázek v místnosti s pokladem. Může škrábat, vyťukávat různé rytmy, bouchat s ní o nějaké předměty či na ní vyluzovat jiné nespecifikované zvuky. Když skončí, hráči zase otevřou oči a společně hádají, co se jim duch snažil naznačit, tedy kterou z karet měl duch na mysli. Ten nesmí nijak mluvit ani jinak napovídat.

Pokud hráči uhodnou, získají kousek pokladu. Pokud ne, byla místnost prázdná. Pak hráč ducha předá tamburínu i svou roli dalšímu v pořadí a hra pokračuje.

Na konci šestého kola, když už se rozednívá, hra končí a malí dobrodruzi spočítají, kolik pokladů se jim podařilo ve starém domě najít. To porovnávají s tabulkou v pravidlech a zjistí, jak moc se jim hra povedla.

🎲Moje hodnocení

Hra splňuje to, co od dětské hry čekáte. Má jednoduchá pravidla, krátkou herní dobu a téma a s nim ladící vizuální podobu. Moc hezky provedené zjednodušení dospělácké verze na dětskou hru, která zachovává atmosféru původní hry.

Celá mechanika nápovědy pomocí tamburíny se mi moc líbí, když si jen tak prohlížíte karty, tak si říkáte “jak bych udělal hraní kuliček nebo šerm meči?”. Při hře jsem byl překvapený, kolik různých zvuků se dá na tamburínu udělat. Kromě toho, že na ni různě klepete, škrábete a podobně, vydává třeba úplně jiný zvuk, když si ji přitisknete na tělo.

Hraní s Aničkou

Velká znovuhratelnost je dána i tím, že ve hře je skoro 80 různých karet a vždy předvádíte jednu nebo dvě z pěti.

Děti okolo šesti let už jsou schopné v pohodě hrát hru samostatně, u menších dětí je omezení, že musejí poznat čísla. A celkově musejí znát to, co je na obrázcích. Zkoušeli jsme to i s naší tříapůlletou Aničkou, vždycky jsem jí karty vysvětlil, hádání zvuků bylo v pohodě a občas se jí podařila i nějaká nápověda. No ještě hru na chvíli schováme do skříně.

A závěr? Je to moc povedená dětská hra, atmosférická, lehce strašidelná. Pravidla jsou jednoduchá, krátká herní doba a navíc je tu možnost bušit do tamburíny. Rozhodně doporučuji.

Počet hráčů: : 2 – 6
Doporučený věk : od 6 let
Herní doba : 21 minut
Čeština : v balení hry
Vydavatelé: : Blackfire
Space Cow
Autoři: : Antonin Boccara, Yves Hirschfeld
Originální název : Mysterium Kids: Captain Echo’s Treasure
Rok vydání : 2022
Orientační cena : cca 650,-