James Tynion IV, Guillem March, Arif Prianto: Joker – kniha druhá

„Jste starý muž. Měl jste dlouhý život. Udělal jste pro tento svět mnoho dobrého, nebo jste se o to alespoň pokoušel. A teď stejně jako já lovíte Jokera.“

Před časem byl spáchán bombový útok na Arkham, rukopis tohoto zločinu odpovídá Jokerovu modu operandi, a tak se bývalý komisař Gordon vydává po jeho stopě. Po Jokerovi jdou ale i další hráči, a tak Gordon musel spojit síly s mocnou organizací, která má na klauna také spadeno.

Vzhledem k tomu, že James Tynion IV v této sérii navazuje na svůj komiks The Joker War, zahustil první díl Jokera flashbacky, v nichž je mnoho odkazů na tento grafický román. Scénář první knihy byl tedy spíš příslibem věcí budoucích, neboť pavučinu intrik kolem Jokera a Jima Gordona autoři jen lehce naznačili.

Kniha druhá vzbuzuje ještě více otázek než předchozí díl. Joker prchl do Evropy a James Gordon ho hledá v Paříži. Bývalý policista se dostane do hledáčku místního podsvětí. Ne snad proto, že je bývalým policistou, ale z mnohem prozaičtějšího důvodu. Někdo povraždil vědecký tým, který v tajné laboratoři pod Montmartrem pracoval na projektu pro supertajnou zločineckou organizaci Síť. Rukopis opět odpovídá Jokerovi. Gordonovi se tedy po několika střetnutích s místní mafií dostane péče vrchního detektiva Isabelly Hallowsové. Než mu však tajná vládní agentka stačí učinit nabídku, vstoupí do hry další mocná figura – Vengeance. I tohle vražedné monstrum jde po Jokerovi. Na rozdíl od většiny ostatních pátračů však ví, kde se klaun ukrývá a co tam dělá.

Mezitím jsou v Gothamu Oracle, Batgirl a Batwoman konfrontovány s někým, kdo je oblečen do kostýmu Sovího strážce. Tentokrát se dočkáme v malé míře i Jokera, a to nejen ve flashbacích. Zároveň je příběh nabitý tolika divokými zvraty, že z toho může jít nejednomu čtenáři hlava kolem.

Sešity 6–9 tedy přinášejí další záhady a otázky, které si kladou Gordon i čtenáři. Snad budou zodpovězeny ve třetím svazku.

Mezi bonusy můžeme počítat rozsáhlou galerii alternativních obálek a také povídku, v níž se dozvíme, jak Gordon vyčistil gothamský policejní sbor od úplatných kolegů a co z toho všechno povstalo. Jestli bude mít tento příběh vliv na děj třetí knihy, zjistíme snad brzy.

Vydala: CREW, 2023
Scénář: James Tynion IV, Matthew Rosenberg
Kresba: Francesco Francavilla, Guillem March, Stefano Raffaele
Překlad: Štěpán Kopřiva
Tisk: barevný
Vazba: brožovaná
Počet stran: 160
Cena: 399 Kč