Karin Novotná: Okřídlení tvorové v bouřkových mračnech

To, co vidíme, je pro nás skutečné. Jenže co kdybychom najednou viděli něco, co do námi dosud známé reality vůbec nepatří? Například něco děsivého, živého, a přesto naprosto cizího?

Rebece není ještě ani třináct, ale její život není úplně bezstarostný, jak by si dospělý člověk mohl myslet. Rebeka se potýká s posměchem okolí. Spolužáci si ji dobírají za to, že má rozštěp rtu. Dívka se setká s malou holčičkou, která má však mnohem horší problém – Downův syndrom. Holčička jí povídá o nějakých okřídlených tvorech v bouřkových mračnech. Když se Rebeky dotkne, ta uvidí něco, co ji naprosto vyděsí. Začne pátrat po tajemné knize, která nese onen název odkazující na okřídlené tvory. Pohled do oblak už nebude jako dřív.

Okřídlení tvorové v bouřkových mračnech jsou jednohubka na jeden večer, která nemá ani sto stran. Přestože jde o hororovou novelu, je vhodná i pro mladší čtenáře. Autorka dokázala vykouzlit opravdu temné a hrůzné scenérie, ale netlačí tolik na pilu. Přeci jen se příběh odehrává z pohledu dospívající slečny.

V knize najdete i popkulturní odkazy, třeba i na slavný seriál (a knihy a komiksy) Stranger Things. Okřídlení tvorové v bouřkových mračnech jsou mu žánrově velmi podobní a pohybují se i na podobném levelu „hrůznosti“.

Autorka dala do krátké knihy hodně emocí, proto se čtenář velmi rychle s Rebekou sžije. Hrdinka je uvěřitelná, ačkoliv na svůj věk se může zdát velmi vyspělá a hodná. Není to rebelka, nýbrž dívka, která hledá své místo na světě, a najednou na ní závisí životy mnoha lidí.

Ač je novela krátká, nabídne hodně děje: Rebečino pátrání po knize, konfrontaci s tím, co je v mračnech, i závěrečnou akční pasáž, v níž vyprávění hezky vygraduje. S tajemnem i postavou Rebeky by se dalo pracovat více a rozpracovat příběh do podoby románu. Ale jako svižná a čtivá novela chytne a nepustí, dokud ji nepřečtete na jedno posezení.

Karin Novotná má za sebou spolupráci s jinými autory, její díla se objevila v knize Trojpovídky a také ve velmi povedené povídkové sbírce Červi v hlavě. Tato novela je tak její první samostatnou knihou.

Okřídlení tvorové v bouřkových mračnech jsou dalším výborným příspěvkem do edice Zrnka temnoty. Příběh je dobře vygradovaný a čte se velmi snadno a příjemně. Nechybí pořádně temné a hororové scény, ačkoliv je novela vhodná i pro dospívající čtenáře.

Karin Novotná potvrdila svůj talent a můžeme se jen těšit, s čím přijde příště. Okřídlené tvory v každém případě doporučuji všemi deseti. Však si na ně vzpomenu při každé další bouřce.

Vydal: Golden Dog, 2023
Obálka: Petr Štich
Vazba: brožovaná
Počet stran: 102
Cena: 179 Kč