Arkady Martineová: Pustina zvaná mír (Teikskalán 2)

Teikskalán, obrovské mezihvězdné impérium, dlouho nemělo důvod k obavám. Staletí bylo zvyklé expandovat a požírat své méně šťastné sousedy, jenže teď bude muset čelit mimozemské hrozbě, která jím může otřást v základech.

Mahit Dzmarová to neměla v uplynulých měsících zrovna snadné. Jako nová ambasadorka reprezentující malou těžařskou stanici Lsel těsně sousedící s Teikskalánem dostala za úkol ubránit nezávislost svého domova všemi možnými prostředky. Jenže nepočítala s tím, že její předchůdce Yskandr, jehož imago a vzpomínky nosí v hlavě, byl zavražděn a ona bude vtažena do nebezpečných politických her těch nejvyšších teikskalánských kruhů. A nemohla tušit ani to, že se stanice pokusila sabotovat její misi ještě předtím, než na ni vůbec vyrazila. Nyní je Mahit zase zpátky na Lselu a snaží se srovnat s tím, co nakonec provedla.

V čele Teikskalánu i její zásluhou stojí nová císařovna a říše ví o nebezpečí, které číhá na samém okraji jejích hranic. Neuchopitelném nebezpečí v podobě neznámé a nepřátelské mimozemské civilizace, se kterou si musí co nejrychleji poradit. Tento úkol je svěřen flotilní kapitánce Devateré Ibišce. Ona ani její podřízení ale nikdy nic podobného neviděli. Co jsou zač podivné mizející lodě se smrtícími zbraněmi, s nimiž nejde normálními prostředky komunikovat? Nikdo neví, proto se kapitánka s žádostí o pomoc obrátí na ministerstvo informací a vyžádá si přidělení expertky na xenolingvistiku a diplomacii.

A tím se do hry neočekávaně opět dostává Mahit. Zprávu totiž jako první zachytí její bývalá říšská kulturní prostřednice Trojí Posidonie, která má vlastní důvody, proč se na nebezpečnou misi osobně přihlásit. Cestou na frontu neodolá a Mahit navštíví. Udělá jí přitom nabídku, jaká se neodmítá: šanci podílet se na navázání prvního kontaktu s úplně novou civilizací. Mahit, která se na domovské stanici ocitla ve vážných problémech, dlouho neváhá a skutečně se do nebezpečného úkolu pouští. Je si přitom dobře vědoma, že její další kroky mohou rozhodnout o osudu Teikskalánu i Lselu na dlouho dopředu.

Pustina zvaná mír mě příjemně překvapila hlavně tím, jak nenuceně tematicky navazuje na předchozí díl Vzpomínka zvaná říše. Prostřednictvím Mahit se tu dál rozvíjí téma okouzlení cizí kulturou, která hrozí zničit vaši vlastní, ale zároveň autorka otevírá řadu dalších otázek a tón románu se od toho předchozího výrazně liší. Předtím šlo o vyšetřování vraždy a poznávání samotného Teikskalánu, jeho hlavního města a centrální vlády. Nyní se velká část děje odehrává na vesmírných lodích na samém okraji říšského prostoru. Myslím, že jde o perfektní ukázku toho, jak napsat dobrý sequel: pokračovat v tom, co zafungovalo minule, ale zároveň přinést něco nového a třeba přitom i trochu pozměnit žánr.

Jednou z autorčiných velkých předností je schopnost s neobyčejnou lehkostí vytvořit složitý a dopodrobna promyšlený svět, který je zároveň cizí i povědomý. Teikskalán dokáže okouzlit kulturou, technickým pokrokem, ale taky umí být krutý a nelítostný. Arkady Martineová se kromě ústředního tématu prvního kontaktu s neznámou civilizací a hrozby rozpoutání ničivé války zabývá kolonialismem a identitou, zkoumá paměť, možnosti jazyka a vztahů mezi lidmi z odlišných kultur. Nikdy přitom nejde jen o černobílý pohled a nikdy nejde ani o nudné filozofování.

Jde o poměrně dlouhý román a příběh se rozvíjí dost pomalu. Slušelo by mu víc napětí a lépe vygradovaný závěr, na druhou stranu mi nikdy nic nepřišlo natahované ani zbytečné. Jen zkrátka nejde o akční sci-fi, ale o více metodický přístup k žánru, který se soustředí spíše na postavy a jejich vývoj. Na rozdíl od minulého dílu se tentokrát vyprávění odvíjí hned z několika různých úhlů pohledu, kromě Mahit a Trojí Posidonie jde ještě o kapitánku Devaterou Ibišku a mladého následníka teikskalánského trůnu Osmerého Protijeda. A obzvlášť zajímavé jsou i kapitoly psané z perspektivy nepřítele. To umožňuje poznat svět Teikskalánu skutečně do hloubky a dělá to z Pustiny zvané mír snad ještě o něco lepší román, než byla předchozí Vzpomínka zvaná říše.

A mimochodem, zahrnout do příběhu mimozemská koťata byla od Arkady Martineová opravdu velká podpásovka.

Vydal: Host, 2023
Originální název: A Desolation Called Peace
Stránky autorky: https://www.arkadymartine.net/
Překlad: Vratislav Kadlec
Vazba: vázaná
Počet stran: 512
Cena: 549 Kč