Kapitula: Duna – neodvratná ničivost konfliktu míří do finále

Nemilosrdné destruktivní síly není možné prakticky žádným způsobem odvrátit, natož změnit, neboť jsou vedeny fanaticky zaslepenou vůlí. Dokážou přece jen vyvolat reakci vedoucí k nečekaným novým začátkům?

Ctěné matre po tom, co byla odmítnuta jejich velkorysá nabídka svrchovanosti a nadřazenosti nad Bene Gesseritem, vyhlásily Sesterstvu totální válku. Jejich způsob vedení války byl naprosto impulzivní, až fanaticky zaslepený. Zničily planetu Rakis, jediný zdroj koření ve vesmíru. Duna se stala spáleným, mrtvým kusem skály. Následně svou zlobu obrátily proti Tleilaxanům a vyhladily tento národ až na jednoho posledního přeživšího z Pánů Bene Tleilaxu. Ovšem nejdůležitějším cílem běsnění Ctěných matre bylo úplné zničení Bene Gesseritu, k čemuž ovšem potřebovaly znát souřadnice jejich centrální planety Kapitula. Na té zatím pod přísným drobnohledem sester dochází k postupné terraformaci celé planety, aby se z Kapituly stala nová Duna a na jejích nově vznikajících pouštích mohl opět neohroženě plout majestátní Šaj-hulúd.

Matka představená Darwi Odradová samozřejmě hledá možná východiska k záchraně Sesterstva a ukončení nesmyslné války, do níž byl Bene Gesserit tak nekompromisně vržen. Kromě životů sester ztrácí i jeden svět za druhým, tudíž svou sílu i moc. K tomu jí mají dopomoci poslední ghola Duncana Idaha se svou družkou, bývalou Ctěnou matre Murbellou, nyní studující na Ctihodnou matku, a jako divokou kartou ukořistěný poslední z pánů Bene Tleilaxu, Pán Scytale. Tato trojice až do odvolání obývá domácí vězení nekorábu kotvícího na povrchu Kapituly. Svou roli mají sehrát i mladistvý gholy, největší stratég ve službách Sesterstva, bašára Milese Tega a nyní již Ctihodná matka Sheeana. I oni mají v otázkách budoucnosti Bene Gesseritu a celé lidské rasy ve vesmíru svou nepopiratelnou roli v pokračování Tyranovy Zlaté stezky.

Mistr svého řemesla Frank Herbert ve své labutí písni o planetě Duna opět ukázal naprosté mistrovství. Oproti předchozí knize Kacíři Duny opět vsadil na to, co se skrývalo za texty jeho předchozích děl. V Kapitule: Duna autor nejen vypráví dobrodružný příběh, řeší příčiny a následky, nýbrž zde rozehrál úchvatně epickou hru plnou rozhodování a přijímání důsledků těchto nelehkých voleb. Dokonce zmínil i paradigma karmy vyvoleného židovského národa, jehož zachování v prakticky nezměněné podobě zakomponoval do děje. Vše má svou příčinu a následek. Dokonce i to, co celé věky dodávalo sílu k přežití svou stabilitou neměnnosti ve víře, se v jeden klíčově silný moment musí vědomě změnit, nebo to nakonec povede k neodvratitelnému konci a vše zdánlivě do té doby získané takovými postoji zanikne v prachu nenávratna a nicoty.

Tyranova Zlatá stezka pokračuje! To, co se skrývalo v Rozptylu, způsobilo návrat Ctěných matre do míst bývalého Impéria, se nenápadně připomíná jako síla, s níž je třeba počítat. Odhalit, poznat a pojmenovat, aby se ozřejmilo, že Ctěné matre nejsou příčinou, nýbrž jen neodvratným důsledkem této Zlaté stezky. V Rozptylu se skrývá něco, co tuto sílu vyhnalo. Síla daleko ničivější, převyšující možnosti obrany čehokoliv rozděleného, tím pádem oslabeného.

Opět se v této knize jedná o symfonii hlubokých úvah a myšlenek vedoucích prakticky až k základním tématům, kterými měrou více než hojnou přetékala první kniha Duna. Tato série je natolik silnou nejen díky neskutečně poutavému příběhu, nýbrž i kvůli archetypální zakotvenosti. Čtenářům s otevřenou myslí poskytují tyto knihy dotek něčeho slovy nevyjádřitelného. Je to jako pomyslný dotek mystického prozření, v němž je naprosto jasně dané a zřejmé působení i jiných sil ve vesmíru, jejichž vědomí ani motivaci my lidé nemůžeme rozumět. Alespoň prozatím nerozumíme… .

Otevřený záměr i závěr ságy z fantaskního světa, kterou sám Frank Herbert za svého života nebyl schopen dokončit, je možná sám o sobě důsledkem nějakého vyššího záměru, kdo ví?

Vydal: Baronet, 2022
Autor obálky: Emil Křižka
Překlad: Dana Chodilová
Počet stran: 496
Vazba: vázaná s přebalem
Cena: 549 Kč