Nové knihy za únor 2023

V únoru doputovaly na knižní pulty fantastické novinky české i překladové. Například sbírka povídek českých autorů Jiný kraj nebo už osmý díl space opery Legie. Fanoušci Marissy Meyerové se dočkali novinky Zlatá a nakladatelství Laser připravilo oceňovaný horor Kniha nehod.

Tereza Matoušková, Tereza Kadečková (eds.): Jiný kraj

Jiný kraj může znamenat exotickou přírodu, ale také odlišné mravy, neobvyklé zvyky a zákonitosti, jiné lidi, myšlenky, osudy. Antologie Jiný kraj je výběrem povídek žánru fantasy, sci-fi a hororu, ale přesto se věnuje tématům, která hýbají současným světem. Problémy osobní identity, ochrana životního prostředí, potíže v rodině nebo intenzivní chov drůbeže. Mořské panny plavou mezi igelitovými sáčky, mágové experimentují na mentálně postižených dětech, kmen žijící na obří kře prchá ze své domoviny, protože přichází doba tání… Obsah povídek je často kritický a varující, ale nejednou se na konci mihne jiskřička naděje. Nebo aspoň rozkošné koťátko.

Vydal: Golden Dog, 2023
Obálka: Alena Kubíková
Vazba: brožovaná
312 stran / 399 Kč

Michal Březina: Zlé časy

Dušan Hofírek se nechal naverbovat k POST FINEM – agentuře pro cestování časem, kterou má pod palcem generál Schneider. Události na sebe nenechaly dlouho čekat a hned první úkol ho pěkně semlel. Však, kdo mohl tušit, že se průzkum časoprostoru tak fatálně zkomplikuje? A že bude třeba zfackovat Vinnetoua? Ve vyprávění líčí své spletité toulky chodbami dějin a také něco málo o tom, jak mu najednou ležel celý osud světa na bedrech či jak potkal skvělého přítele… Původní český román o tak trochu jiném cestovateli časem.

Vydal: Laser, 2023
Vazba: brožovaná
248 stran / 329 Kč
Ukázka

Madla Pospíšilová Karasová: V pekle jsme všichni Hébert

Pro dítě chce přece každý to nejlepší. A tak když už se matka o své ratolesti starat nedokáže, bude pro ně tím správným řešením ústavní péče, bez ohledu na to, že otec stále žije.
Vše je posvěceno vírou, takže je to v pořádku. Nebo by mělo být…
Jak to vypadalo v kanadských křesťanských sirotčincích v ne až tak vzdálené minulosti? Ne, nejedná se o lehké čtení. Někdo jim uloupil dětství a vlastně i zbytek života.
Madla Pospíšilová Karasová se na českém knižním trhu představila zatím jako autorka humoristické knihy Kronika rodu Příšeráků. Rodinné čtení ale od novely V pekle jsme všichni Hébert nečekejte. Tohle je příběh, který je krutý, je brutální, ale to nejhorší na něm je, že se opravdu mohl stát. A pokud ne přímo takto, tak ve velmi podobném duchu…

Vydal: Golden Dog, 2023
Obálka: Michal Březina
Vazba: brožovaná
114 stran / 179 Kč

Martin Sládek: Železné srdce

Žoldák, rváč a dobrodruh Harald ví, že ke své smůle umí být dobrý i ve špatných věcech. Někdy tak dobrý, až je to úsměvné, ale tady není nic, čemu by se dalo smát.
Tou první věcí je nechtěné zaplétání se do politiky, a té se Harald obvykle snaží vyhýbat jako viking kříži. Když je však politika vyvážena více než příjemnou odměnou za zajímavou zakázku, zradí Haralda jeho vlastní zvědavost. Maurští velvyslanci se ztrácí jen jednou za život a co by jinému zlomilo hřbet, bere Harald jako výzvu.
Druhou věcí je naplňování temných předtuch. To, co se původně zdálo být zajímavým pátráním v ulicích letní Paříže, se v rámci dvou horkých, napjatých a krajně hektických dnů změní v noční můru plnou plamenů, bolesti a těžkých rozhodnutí.
Nic není zadarmo a Harald musí jít přes mrtvoly, protože zůstat pozadu za světem, který se mění rychleji, než kdo tuší, znamená jediné: rychlou smrt.

Vydal: Mystery Press, 2023
Obálka: Michal Suchánek
Vazba: brožovaná
352 stran / 349 Kč
Ukázka

František Kotleta: Operace Petragun (Legie 8)

Přišel čas spojit síly. Na konci vesmíru se nachází mocná civilizace, která vede se Společenstvím dlouhou a tvrdou válku a formující se lidské legie si potřebují získat své místo na slunci a ukázat, že mohou být platné v boji. Plukovník Batista a kapitán Moravec se proto rozhodnou pro riskantní akci v místě, kde to enlilové nejméně čekají. Sázky jsou totiž zatraceně vysoké. Ví to i Rudý vrabčák, jehož tajemství bude na čase rozlousknout. A také umíchat pár opravdu dobrých drinků.
Posádku Kraksny čeká tvrdá práce a opětovné setkání s petragunem, tancem, který je prý starý jako vesmír sám.

Vydal: Epocha, 2023
Obálka: Jiří Arbe Miňovský
Ilustrace: Lenka Tarwari Jandová
Vazba: brožovaná
320 stran / 339 Kč

Amanda Foodyová, C. L. Herman: My všichni neřádi

Nestvůry vám nemůžou ublížit — pokud jste jedna z nich.
Když vyjde Krvavý měsíc, potomci sedmi zakladatelů města Ilvernath vyberou své zástupce, aby se mezi sebou utkali v turnaji na život a na smrt. Vítěz získá neomezenou vládu nad tajným zdrojem vysoké mágie, nejmocnějším na světě — o němž se traduje, že už je dávno vyčerpaný. Nelítostný souboj o moc a postavení probíhal po generace v utajení. Zatímco nejmladší potomci umírali, jejich rodiče spřádali plány, jak získat výhru pro sebe a svůj rod. Ovšem tentokrát je všechno jinak. Někdo zasvěcený promluvil a světlo světa spatřila kniha plná detailů o krutém klání. Na jednu stranu jsou tak šampioni bez varování vrženi do centra pozornosti celého světa, na druhou stranu však kniha každému z nich poskytuje jistou výhodu — představuje totiž cenný zdroj poznatků o soupeřích a ty zase můžou být klíčem k vítězství. Krvavý měsíc vychází. Turnaj začíná.

Vydal: Host, 2023
Překlad: Agáta Hamari
Vazba: brožovaná
432 stran / 479 Kč

Edward Ashton: Mickey 7

Mickey7 je postradatelný člen lidské výpravy vyslané kolonizovat ledový svět Niflheim. Kdykoliv je nějaká mise příliš nebezpečná, pošlou Mickeyho. Když zemře, prostě se vyrobí nové tělo, do jehož paměti se nahraje většina Mickeyho starých vzpomínek. Po šesti zmrtvýchvstáních už Mickey7 dobře ví, jak to chodí… a taky chápe, proč bylo v době, kdy se rozhodl připojit k expedici, volné právě tohle jediné místo.
Když se během rutinní průzkumné mise ztratí, je považován za mrtvého. A než se stihne vrátit na základnu, už je ve službě Mickey8. Souběžná existence duplicitních lidských bytostí je zakázaná a jestli na to ostatní přijdou, oba je nechají zrecyklovat.
A tak musí Mickey7 existenci svého dvojníka před zbytkem kolonie tajit. Život na Niflheimu však není žádný med. Atmosféra je pro lidi nedýchatelná, jídla je málo, teraformace postupuje pomalu a velitel Marshall je z toho značně nervózní. Přežití nakonec záleží právě na Mickeym. Pokud ovšem neumře nadobro.

Vydal: Triton, 2023
Překlad: Vladimír Nový
Vazba: vázaná
Počet stran: 320
Cena: 389 Kč
Ukázka/recenze

Marissa Meyerová: Zlatá

Obyčejná mlynářova dcera Serilda má neobyčejný dar: spřádat uhrančivé a fantazijní příběhy, ve kterých zdánlivě není ani špetka pravdy. Jedním z nich však upoutá krutého Krále duchů, pána nemrtvých lovců a přízraků v temném světě plném záhadných bytostí. Dostane od něj nesplnitelný úkol: upříst zlato ze slámy. Pokud neuspěje, zemře. Zoufalá dívka bezděčně přivolá zvláštního chlapce. Ten jí pomůže… ale za jistou cenu. Dokáže Serilda odhalit tajemství hradu Krále duchů a přežít v magickém světě?

Vydal: Egmont, 2023
Překlad: Petra Jelínková Babuláková
Vazba: brožovaná
416 stran / 449 Kč

KayLynn Flandersová: Pod štítem magie

Hálendijské království má potíže. Prohrává válku na hranicích a proslýchá se, že brzy bude čelit ještě vražednější hrozbě. Princezna Jennesara by se ráda zapojila do bojů, otec s ní však má jiné plány. Jelikož, na rozdíl od svého prvorozeného bratra, postrádá magické schopnosti, král přislíbil její ruku princi sousední Turie – výměnou za zdroje, jež Hálendie potřebuje.
Cestou za snoubencem a do nového domova je však královská karavana přepadena a Jenna si uvědomuje, že zvěsti o novém nebezpečí nebyly přesné. Skutečnost je horší, než si kdo uměl představit. Dokáže odhalit děsivé tajemství dřív, než bude příliš pozdě pro ni i pro celé království?

Vydal: Fragment, 2023
Překlad: Zdík Dušek
Vazba: vázaná
384 stran / 449 Kč

Chuck Wendig: Kniha nehod

Kdysi dávno žil Nathan v domě na venkově se svým násilnickým otcem – a nikdy své rodině neřekl, co se mu tam stalo. Kdysi dávno byla Maddie malá holčička, která vyráběla panenky ve své ložnici, když uviděla něco, co neměla – a dodnes se snaží vypořádat se se svým traumatem vytvářením strašidelných soch. Kdysi dávno se něco zlověstného a hladového procházelo tunely pod horami a uhelnými doly jejich rodného města na venkově v Pensylvánii. Nyní jsou Nate a Maddie Gravesovi manželé a se svým synem Oliverem se do svého rodného města vrátili. Jenže to, co se dělo kdysi, se nyní opakuje. Oliver potkává podivného chlapce, který se stane jeho nejlepším přítelem, chlapcem s vlastními tajemstvími a zálibou v temné magii. Tato temná magie je postaví do středu bitvy dobra se zlem a boje o duši rodiny – a možná i o celý svět. Ale rodina Gravesových má v této bitvě tajnou zbraň: vzájemnou lásku.

Vydal: Laser, 2023
Překlad: Roman Lipčík
Vazba: pevná
504 stran / 599 Kč
Ukázka

C. S. Pacat: Úsvit temna

Prastarý svět magie již neexistuje. Hrdinové dávno zemřeli, z velkolepých paláců se staly ruiny a bitvy mezi dobrem a zlem jsou zapomenuty. Minulost si pamatují jen Správcové, kteří přísahali chránit lid, pokud se Temný pán někdy vrátí. Šestnáctiletý Will je na útěku. Pronásledují ho vrahové jeho matky. Když se ale od starého sluhy dozví, že jeho osudem je bojovat po boku Správců, Will začne pronikat do tajuplného umění magie, v němž musí být vycvičen, aby mohl sehrát svou roli v nadcházející bitvě proti Temnému pánu.

Vydal: Yoli, 2023
Překlad: Anna Vrbová
Vazba: brožovaná
472 stran / 499 Kč

Frank Schätzing: Vzpoura oceánů 2

V Peru zmizí rybář. Beze stopy. Norští experti na těžbu ropy narazí na podivuhodné organismy, které ovládly stovky čtverečních kilometrů mořského dna. Mezitím se v Kanadě odehraje hrůzná proměna velryb u břehů Britské Kolumbie. Nic spolu zdánlivě nesouvisí. Ale biolog Sigur Johanson nevěří na náhody. A indiánský ochránce velryb Leon Anawak dojde k znepokojivým závěrům. Blíží se katastrofa. Pátrání po jejím původci konfrontuje vědce s těmi nejhoršími nočními můrami.

Vydal: Laser, 2023
Překlad: Vítězslav Čížek
Vazba: brožovaná
320 stran / 459 Kč

Natalie C. Parker: Oko hurikánu (Seafire 3)

Brutální tyran Aric Athair je po smrti. Ale boj o moře tím ani zdaleka nekončí. Velení nad Aricovou armádou převzal Lir, člověk zodpovědný za smrt celé Kaledoniiny rodiny. Statečná kapitánka a její posádka uprchly do Mrakolomu, kde se s nasazením všech sil připravují na totální válku. A nejsou samy: připojí se k nim vzbouřenecké lodě, a dokonce i pár zběhlých Střel. Ale Lir je neustále jeden krok před Kaledonií, předvídá každý její pohyb a moře řídí stále pevnější rukou… V naprosto beznadějné situaci nemá Kaledonie jinou možnost než uzavřít spojenectví s novým nepřítelem, který nenávidí Lira téměř tak moc jako ona. Je to hrozný risk, který jim může přijít hodně draho, ale kapitánka má v rukou osud celých moří, tak jí nic jiného než riskovat nezbývá. Může přijít o všechno a o všechny, které miluje. Dokáže nakonec Lira porazit, nebo bude největší bitva jejího života zároveň tou poslední? Pokračování námořní trilogie Seafire, pro všechny, kdo mají rádi pirátské příběhy a touží po spravedlivějším světě.

Vydal: Slovart, 2023
Překlad: Jana Hlávková
Vazba: měkká
352 stran / 349 Kč

Brian Herbert, Kevin J. Anderson: Lovci Duny (Duna 7)

Lovci Duny jsou první kniha ohromujícího velkého finále původní celosvětově úspěšné ságy Franka Herberta.
Lovci Duny a závěrečný svazek Píseční červi Duny přinášejí velké dějové linie s oblíbenými postavami klasického vesmíru Duny Franka Herberta od dob Služebnického džihádu až po původní sérii Duny a dále. Tyto dva svazky, přímo založené na závěrečném náčrtu Franka Herberta, který ležel deset let ukrytý ve dvou bezpečnostních schránkách, konečně odpoví na naléhavé otázky, o nichž fanoušci Duny neustále debatují.
Na konci románu Kapitula: Duna – poslední knihy cyklu z pera Franka Herberta – uniká nekoráb s gholou Duncanem Idahem, Sheeanou (mladou ženou, která dokáže ovládat písečné červy) a směsicí dalších uprchlíků do nezmapované galaxie. Prchají před zrůdnými Ctěnými matre, temnými protějšky benegesseritského Sesterstva. Téměř neporazitelné Ctěné matre zaplavily Staré impérium, vyhnány ze svého domova děsivým a záhadným Nepřítelem.
Základním příběhem Lovců Duny je exotické putování Duncanova nekorábu, nuceného unikat ďábelským nástrahám neznámého krutého Nepřítele. Aby posílili své šance, využijí uprchlíci genetickou technologii získanou od Scytalea, posledního tleilaxanského Pána, a oživí klíčové postavy z minulosti Duny – včetně Paula Muad’Diba a jeho milované Chani, lady Jessiky, Stilgara, Lieta-Kynese, Thufira Hawata a dokonce i doktora Wellingtona Yueha. Každá z těchto postav využije své speciální schopnosti, aby zdolala nadcházející náročné zkoušky. Neúspěch nepřichází v úvahu – v sázce je nejen jejich přežití, ale i osud celé lidské rasy.

Vydal: Baronet, 2023
Překlad: Dana Chodilová
Obálka: Emil Křižka
Vazba: vázaná
544 stran / 649 Kč

Brian Herbert, Kevin J. Anderson: Píseční červi Duny (Duna 8)

Píseční červi Duny jsou druhá kniha ohromujícího velkého finále původní celosvětově úspěšné ságy Franka Herberta. V závěru posledního díla z pera Franka Herberta, románu Kapitula: Duna, uniká nekoráb s posádkou uprchlíků do neprobádané galaxie, prchá před krutými Ctěnými matre a děsivým a záhadným Nepřítelem. Její osazenstvo oživilo pomocí genetické technologie klíčové postavy z minulosti Duny – včetně Paula Muad’Diba a lady Jessiky – aby mohlo využít jejich zvláštních schopností a čelit nadcházejícím výzvám. Román Píseční červi Duny přímo vychází ze závěrečného náčrtu Franka Herberta, který ležel deset let ukrytý ve dvou bezpečnostních schránkách, a konečně odpoví na naléhavé otázky, o nichž fanoušci Duny neustále debatují, odhalí původ Ctěných matre, dráždivou budoucnost planety Duna, Kwisatze Haderacha i rozuzlení dávné války mezi lidmi a stroji. Tento napínavý román ze série Duny přináší nespočet překvapení a dějových zvratů, jimiž uspokojí i ty nejnáročnější čtenáře.

Vydal: Baronet, 2023
Překlad: Dana CHodilová
Obálka: Emil Křižka
Vazba: vázaná
568 stran / 659 Kč

Joe Benitez: Lady Mechanika 5

Nejznámější steampunková hrdinka se vydává do Španělska, aby vyřešila případ ještě podivnější než všechny předchozí. Mladého dědice panství totiž posedl démon a při jeho vymítání upadl do kómatu. Vše je ale ještě podezřelejší, než to na první pohled vypadá. Lady Mechanika musí z jednotlivých dílků sestavit celou skládanku, v níž má svou roli prastará magie jižní Ameriky, nadpřirození krvesajové, předsudky a hlavně láska. Lady Mechanika ale musí zachovat chladnou hlavu a rozhodnout se, na čí stranu se postaví. A když bude mít štěstí, získá další indicii k tajemství vlastního původu.

Vydal: Argo, 2023
Překlad: Richard KLíčník
Ilustrace: Joe Benitez
Vazba: vázaná
148 stran / 698 Kč

Michael Moreci: Stranger Things – Kamčatka

Když je přední sovětský vědec unesen a přinucen pracovat na supertajném projektu, ocitne se tváří v tvář nové ultimátní zbrani Kremlu: demogorgonovi! Jeho supertajní věznitelé však nepočítali s odhodlaností doktorových dětí. Protože byl jejich otec odvlečen, aby netvora přivezeného ze Spojených států proměnil ve zbraň, musí se dva teenageři vydat na trýznivou a nebezpečnou cestu za jeho nalezením. Pomáhá jim přitom nečekaný spojenec: starý, ale velice smrtící vysloužilý agent KGB. V Rusku přituhuje a naši čtyři hrdinové budou muset bojovat o přežití proti nepředstavitelnému. A kdoví, zda se jim to vůbec podaří.
Tato děsivá minisérie od úspěšného autora Michaela Moreciho (The Plot, Barbaric) se zemitou kresbou Todora Hristova (Stranger Things: Halloween Special) v sobě spojuje sci-fi tvory ze světa Vzhůru nohama se špionážními intrikami studené války, ze kterých mrazí, a vetkává tak další část do osnovy světa Stranger Things!

Vydal: CREW, 2023
Překlad: Kateřina Tichá
Vazba: brožovaná
Tisk: barevný
96 stran / 299 Kč
Recenze

Gege Akutami: Jujutsu Kaisen – Prokleté války 5

Přátelské klání s kjótskou sesterskou školou konečně začalo. Z první disciplíny se vyklubal souboj týmů, v němž zvítězí strana, která jako první najde a odstraní prokletého ducha druhé třídy. Krvelačný Tódó však místo toho vyrazil přímo k tokijskému týmu, kde se pustil do křížku s již připraveným Itadorim. Jenže ve hře je i zbytek kjótského týmu a všichni jeho členové mají jediný úkol – sprovodit Itadoriho ze světa.

Vydal: CREW, 2023
Překlad: Matyáš Anton
Vazba: brožovaná
Tisk: černobílý
196 stran / 229 Kč

Ken Wakui: Tokyo Revengers 4

Ztroskotanec Takemiči cestuje 12 let zpátky do minulosti, aby zachránil svoji milovanou bývalou přítelkyni Hinatu. Chce zabránit Drakenově smrti, ale Kijomasovo ostří Drakena nakonec zasáhne. Takemiči má před sebou zhrouceného Drakena a propadá beznaději. Je vážně nemožné změnit budoucnost? Začíná Takemičiho skutečná pomsta.

Vydal: CREW, 2023
Překlad: Vít Ulman
Vazba: brožovaná
Tisk: černobílý
204 stran / 229 Kč