Larry Correia: Rod zabijáků (Sága zapomenutého válečníka 2)

Prorokyně Thera a bývalý ochránce Zákona Ashok Vadal se vracejí v druhém dílu Ságy zapomenutého válečníka. Jejich hlavním protivníkem není nikdo jiný než Ztracený rod, skupina zabijáků, která se neštítí nejpodlejších činů.

Život Ashoka Vadala, ostříleného ochránce Zákona a nositele posvátného černého meče Angruvadala, se změnil šokujícím způsobem. Zjistil, že se narodil jako bezkastý, nejnižší z nejnižších, ale jako dítě se stal náhodou nositelem černého meče, který si pečlivě vybírá, kdo je ho hoden. Rod Vadalů, aby se vyhnul pohaně, malému Ashokovi za pomoci kouzelníka upravil vzpomínky, vštěpil mu oddanost Zákonu a poslal ho jako kadeta k Řádu ochránců. Nejvyšší členové rodu doufali, že Ashok brzy zemře, ale jejich přání se nevyplnilo. Tento čin naopak odstartoval události, které vedly k tomu, že Ashok dostal od nejvyššího inkvizitora Omanda zákeřný úkol. Musí chránit proroka, jenž hlásá učení Zapomenutého, přesně proti Zákonu, kterému je Ashok oddán. Bohužel ani v tomhle se Ashokovi nedaří, protože prorokyně Thera byla unesena kouzelníky vedenými Sikassem ze Ztraceného rodu, z rodu nájemných vrahů. Jako by těch špatných zpráv nebylo málo, meč Angruvadal se roztříštil a jedna střepina se Ashokovi zabodla do srdce, což přežil, ale ztratil ceněnou zbraň předků, jednu z mála, která je schopná proniknout bez odporu kůží démonů.

Rod zabijáků nabízí několik dějových linek, které se na konci z velké části spojují. Ta hlavní sleduje unesenou Theru v tajuplném a dobře ukrytém sídle Ztraceného rodu. Sikasso, jejich vůdce, by ji s chutí předal Inkvizici, ale nejdřív chce zjistit, jestli by ji nemohl využít k vlastnímu prospěchu. Mezitím se Ashok a Synové černého meče věnují pátrání pro unesené prorokyni. Vrchní inkvizitor Omand se věnuje svým ušlechtilým plánům na genocidu bezkastých. A velmistr ochránců Devas neví, jestli má dřív zastavit Ashoka, spolupracovat se proradným Omandem nebo se věnovat archivářce Radě, která začíná pronikat do prastarých tajemství, která by mohla otřást celým výkladem Zákona a životem všech kast.

Larry Correia v prvním díle Syn černého meče vykreslil svět, který se řídí přísným Zákonem. Na jeho prosazování dohlížejí soudci, inkvizitoři a ochránci. Kouzelníci, démoni i proroci Zapomenutého jsou tvrdě a bez milosti postihováni. Lidé se dělí do několika různých kast a úplně nejníže jsou bezkastí, nazývaní rybožrouti (v moři sídlí démoni a voda je považována za nečistou), kteří se živí rybolovem nebo zajišťují dopravu po řekách. Podle některých členů první kasty jsou méně než dobytek. Životní směr všech určuje Zákon, a kdo se mu bude protivit, v lepším případě se potká se zbraní ochránce a v horším si ho vezmou do parády inkvizitoři. Nadarmo se neříká, že vítězové píšou dějiny – v časech před Zákonem to bylo úplně jinak, než je všem členům rodů vtloukáno do hlavy. Svět Zákona je totiž krajně prohnilý a někteří se v něm pohybují lehce jako démoni v oceánu, čehož je zářným příkladem nejvyšší inkvizitor.

Rod zabijáků nabízí středověký fantasy svět s netvory, magií a intrikami. Larry Correia samozřejmě servíruje i usekávání končetin, podřezávání krků a jiné vypečené lahůdky. Autor sice střídá dějové linky, ale pořád vypráví velmi svižný příběh, a pokud zrovna hrdinové nepouštějí někomu žilou, věnují se pletichám, plánům na genocidu a všeobecně dál rozvíjejí hlavní zápletku.

Sága zapomenutého válečníka bude mít minimálně další dva díly, což znamená, že čtenáři zatím ani zdaleka neznají všechna tajemství, co budou muset hrdinové rozlousknout, a příkoří, která budou muset překonat.

Vydal: FantomPrint, 2022
Obálka: Kurt Miller
Překlad: Kateřina Niklová
Vazba: brožovaná
Počet stran: 384
Cena: 389 Kč