Larry Correia

Larry Correia je autorem akční fantasy série Lovci monster, jejíž první díl u nás nedávno vydalo nakladatelství Fantom Print. Je mu 35 let (*1977), žije v Utahu a sám sebe popisuje slovy: velmi velký, velmi plešatý.

Larry Correia vyrostl v malém městě El Nido v Kalifornii na mléčné farmě, kde bylo daleko víc krav než lidí. Protože v El Nidu nebylo krom práce moc co dělat, hodně četl a střílel ze zbraní – a tyhle dvě věci se s ním táhnou celý život.

Měl rád knihy Louise L’Amoura a první fantasy, co četl, byl Shannarův meč od Terryho Brookse. Pak objevil R. E. Feista a Davida Eddingse, otevřel se před ním celý nový svět a uvědomil si, že by chtěl psát fantasy. Psal krátké příběhy do školního sešitu, které si i ilustroval. Dětem se to líbilo a on zjistil, že dokáže vymýšlet příběhy a bavit tím lidi. Trvalo ale dalších 25 let, než zjistil, že se tak dají vydělávat peníze.

Kromě krmení krav a přehazování sena se na farmě staral také o hubení drobných hlodavců. Takže jak rostl, postřílel spoustu králíků a veverek, kterých se nešlo jinak zbavit. Farmářská rodina zažívala dobré i špatné roky, a Larry si vzpomíná, že jednou na Vánoce dostal jen nový pár pracovních rukavic a krabičku nábojů. Rád střílel. Nešlo ani tak o požitek z lovu, neužíval si zabíjení zvířat, ale byla to součást jeho práce a byl v tom dobrý. Pro dítě z farmy tenhle životní koloběh, kdy se zvíře narodí, pak se o něj staráte a krmíte ho, abyste ho nakonec zabili, naporcovali a snědli, byl úplně běžný. Střílení pro něj znamenalo porozumění si se zbraní. Pokud provede vše správně, ten mechanický zázrak udělá, co má. Miloval zbraně, což mu zůstalo dodnes.

Když byl na střední, rodina přišla o farmu a přestěhovala se do Utahu. Na univerzitě pracoval v knihovně, bohužel měl na starosti učebnice, a ne fikci. Začal brát lekce karate a zajímal se o náboženství. Zabýval se svou osobní vírou a filozofií a díky přátelům, které respektoval, se dal k Mormonům. Protože nedokázal dělat nic napůl, pracoval pro církev jako dobrovolník. Poslali ho do Alabamy a Jih si zamiloval. Čtyři měsíce cestoval přes Alabamu, Tennessee a Mississippi, viděl spoustu krajiny. Podle Larryho mají Jižané špatnou reputaci, ale on je považuje za hrdé, chytré, tvrdě pracující, dobré lidi. Proto z Lovců monster udělal jižanskou organizaci.

Po dvou letech se vrátil zpět do Utahu a začal studovat účetnictví. Přišlo mu to jako zajímavá práce, jako nerdovská verze Batmana. A krom toho, přece se nemohl živit psaním nebo zbraněmi, že?

Pak přišla událost, která z rekreačního střelce udělala tvrdého zastánce zbraní. Byl svědkem situace, při níž se kdosi pokoušel zabít nevinného člověka. Larry vytáhl zbraň a zasáhl. Nikoho nestřelil, ale chybělo málo, aby zmáčkl kohoutek. Všechno dobře dopadlo, ale on si uvědomil, že nemuselo, že měl prostě štěstí. Po této smutné události začal brát hodiny střelby a snažil se o zbraních zjistit co nejvíc. Když se seznámil se svou budoucí ženou Bridget, pozval ji na střelnici a vyklubalo se z toho rande. Ona byla krásná, chytrá, zábavná a talentovaná, on byl nezaměstnaný, ošklivý a začínal plešatět. Po dvou dnech věděl, že si ji chce vzít. Jí to trvalo o něco déle, asi týden.

Uvědomil si, že práce pro federální vládu není vhodná pro člověka, který má problém s autoritami. Získal pak místo na místním policejním oddělení, ale brzy bylo kvůli rozpočtovým škrtům zrušeno. Potřeboval rychle práci. Rozhodl se pro účetnictví, i když to nebyla kariéra, o níž by snil. Po pěti letech zjistil, že práce pro velkou korporaci užírá lidského ducha, a tak zkoušel psát. Miloval béčkové filmy, ale postavy v nich byly vždycky hloupé. Jaké by to bylo mít epický příběh o monstrech, ale s chytrými protagonisty?

V té době stále rozvíjel své znalosti o zbraních. Stal se instruktorem a byl v tom dobrý. Účastnil se řady soutěží a psal články do časopisů o zbraních. Pak mu zavolal přítel, který sloužil v Afghánistánu, že si chce s pár kamarády otevřít obchod se zbraněmi. Obrátil se na Larryho, protože kromě zájmu o zbraně uměl i počítat. Tak se stal spoluvlastníkem a získal spoustu svobody. A obchod se rozrůstal a přibývala zodpovědnost.

Dokončil román Lovci monster s.r.o. a hodně lidem, kterým ho ukázal, se kniha líbila. Obcházel s ní agenty a vydavatele a čekal a sbíral odmítnutí. Vykašlal se proto na vydavatelský průmysl a rozhodl se vydat knihu sám. Využil své kontakty z internetové zbrojní komunity, lidé věděli, že umí psát a knihu kupovali. Věděl, že musí prodat aspoň 500 výtisků, aby se to prolomilo. No… a prodalo se několik tisícovek kopií a kniha se umístila na seznamu bestsellerů EW. A pak přišla smlouva s Baen.

Trpěl nespavostí a stresem, přišly neshody se spoluvlastníky v byznysu, a tak toho nechal. Začal psát další knihy a našel si práci finančního manažera.

Když vyšli Lovci monster s.r.o. v Baenu, znovu se stali hitem. Prodal jim další čtyři knihy.

 

Tvorba:
Lovci monster (Monster Hunter)
1. Monster Hunter International (2007) – Lovci monster s.r.o. (Fantom Print, 2012)
2. Monster Hunter Vendetta (2010) – Lovci monster – Vendeta (2013)
3. Monster Hunter Alpha (2011) – Lovci monster – Alfa (2013)
4. Monster Hunter Legion (2012) – Lovci monster – Legie (2014)
5. Monster Hunter Nemesis (2014) – Lovci monster – Nemesis (2014)
6. Monster Hunter Siege(2017) – Lovci monster – Invaze (2018)
7. Monster Hunter Guardian (2019) – Lovci monster – Ochránce (2020)
The Monster Hunters – omnibus (2012)

Paměti lovce monster (se spoluautorem Johnem Ringem)
1. Grunge (2016) – Grunge (Fantom Print, 2017)
2. Sinners (2016) – Hříšníci (Fantom Print, 2017)
3. Saints (2018) – Světci (Fantom Print, 2019)

Grimnoirské kroniky
Urban fantasy o soukromém očku s magickým talentem.
1. Hard Magic (2011) – Drsná magie (Fantom Print; 2015)
2. Spellbound (2011) – Magické pouto (Fantom Print; 2015)
3. Warbound (2013) – Okovy války (Fantom Print, 2016)

Dead Six (2011) – thriller o tajné vojenské operaci v Perském zálivu

Povídky:
Tanya, princess of the elves – MHI
Detroit Christmas – GC
The Christmas Noun

Poznámka: Tohle je jen zestručněný výtah autorova zajímavého životního příběhu, podrobněji je k přečtení na jeho webu.

Aktualizováno 3. 7. 2020