Crueler than Dead – lahůdka pro fanoušky oživlých mrtvých

Smrt je na prd. Nemůžete dělat své oblíbené činnosti. Někdy ale chytnete virus a stane se z vás nemrtvý neboli zombie. Jenže máte pořád hlad. Je proto lepší dostat vakcínu a onen zombie virus vyléčit. Potom si života vážíte jako nikdy předtím.

Dvoudílný japonský komiks Crueler Than Dead (název českého vydání zůstal v anglickém jazyce) přináší další příběh, který těží z obliby tematiky zombie. V prvním díle se ve světě plném neživých probouzí v laboratoři plné mrtvol mladá dívka Maki. Je jedinečná, protože jí byla podána experimentální vakcína, která ji vyléčila. Maki byla totiž zombie. Stejně na tom byl i malý chlapec Šóto, se kterým se Maki vydá na nebezpečnou cestu skrze zamořené území do centra Tokia, do Dómu, kde se má nacházet město pro „živé“, kde je bezpečí.

Název Crueler Than Dead slibuje něco drsného. A tato manga opravdu drsná je. Do určité míry zde můžete zahlédnout inspiraci v Živých mrtvých (včetně kresby), japonští tvůrci jsou však syrovější a příběh ženou daleko rychleji vpřed. Místy je tempo zběsilé, stejně jako brutalita spojená se střety se zombie, kterým se tady říká Ozu.

Mezi menší negativa patří nevýrazné přechody mezi kapitolami. Na začátku knihy je sice obsah, ale kapitoly nemají žádné nadpisy, a tak si jich v knize ani nevšimnete. Maximálně díky prudké změně děje a lokality. Větším problémem jsou mnohdy nepřehledné až chaotické pasáže, kdy si nebudete jisti, co se vlastně děje.

Autory komiksu jsou scenárista Cukasa Saimura a kreslíř Kozo Takahaši. Pro oba se jedná o českou premiéru. Takahaši může kresbou a různými panoramaty lehce připomenout vizuální stránku Živých mrtvých, ale jinak má svůj styl, který se jeví jako příjemný na pohled. Snad jen těch citoslovcí (bum, křach, áááá atd.) je tu až příliš.

Celý příběh je rozdělen do dvou knih, druhá není tolik akční a autoři více ukážou, jak žijí ti, kteří měli to štěstí a unikli zombiím. Popis života v Dómu je jednou z nejsilnějších věcí v komiksu a příběh je zde nejen drsný, ale nutí i k zamyšlení.

Škoda je, že hlavní postavy Maki ani Šóto paradoxně nedostanou až tolik prostoru a neustále máte pocit, že o nich nevíte tolik, kolik byste chtěli. Autoři představí poměrně pozdě hlavního záporáka, který je skutečně sugestivní a působí krutě, ale velice brzy přichází vyvrcholení příběhu a jeho konec. Záporáka si tudíž tolik neužijete, a zrovna tak ve vás zůstane lehké zklamání, že Maki a Šóta jste viděli méně, než byste si přáli. Postavy jsou to sympatické a zajímavé, z jejich osudu však poznáte jen zlomek.

Z příběhu Maki i dalších postav jsem čekal víc. Je to sice jen komiks, přesto ve mně pocit, že příběh mohl být lépe propracovaný, přetrvává. Samotný závěr mě lehce zklamal, protože nepřinesl pořádné zadostiučinění, ani neposkytl potřebné dořešení celé situace.

I přes tyto výtky je však potřeba nakladatelství Zanir za vydání Crueler Than Dead pochválit, protože v jádru se jedná o povedený zombie komiks, který fanoušky oživlých mrtvol jistě potěší.

Vydal: Zanir, 2022
Překlad: Sabina Dudová
Vazba: brožovaná
Tisk: černobílý
Počet stran: 208 + 216
Cena: 498 Kč (komplet 2 knih)