Živí mrtví, odpočívejte v pokoji

Komiksoví Živí mrtví jsou již (jenom) mrtví. Série skončila a uzavřel se příběh, který fenomén zombie pozvedl do netušených výšin zájmu. V češtině se počet vydaných knih zastavil na čísle 32. Poslední kniha má takřka symbolický název: Odpočívej v pokoji.

Zombie vždy patřily do hororových příběhů, a to ještě do těch spíše „béčkových“. Zkrátka mainstreamové publikum, ať už filmové nebo knižní, příběhy s oživlými mrtvolami příliš dobře nepřijímalo. Svého času šokovala brutální Noc oživlých mrtvol, ale žádný podobný úspěch jiná látka s touto tematikou nezaznamenala. Až v roce 2003 si americký scenárista Robert Kirkman usmyslel vydávat komiksový časopis Živí mrtví. V počátcích „Živáky“ kreslil Tony Moore a jeho černobílé pojetí komiksu mohlo být jedním z důležitých prvků pozdějšího úspěchu série.

Robert Kirkman se ukázal jako brilantní scenárista, neustále přicházel s nečekanými zvraty, a to mnohdy natolik krutými, že to štve i čtenáře. Jen málokterý autor se nebojí v sérii nechat zemřít hlavní postavy. U Živých mrtvých jsme tak stále v napětí, kdo přežije, a kdo ne.

Základem masivního úspěchu komiksu však byla jiná věc. Zombie samy o sobě tak zajímavé nejsou, což Kirkman dobře věděl. Své hrdiny vystavil naprosté apokalypse, kdy tato nemrtvá stvoření ovládnou Zemi, ale místo aby se celý děj soustředil na boj proti nim, sleduje především život oněch přeživších lidí. Příběh táhnou vztahy mezi lidmi, jejich snahy o znovuvytvoření civilizace, a především autor jasně říká důležitou věc: To nejhorší pro člověka nejsou zrůdy, ale zas jen jiný člověk. Záporáky série jsou tedy lidé – nejčastěji samozvaní vůdci.

Ačkoliv je komiks kreslený černobíle, postavy v něm rozhodně takové nejsou. Robert Kirkman sleduje psychologii lidí v náročné situaci. Naprosto fascinující je proměna asi té nejikoničtější postavy celé série – obyčejného policisty Ricka Grimese – v chlapa, který má na starosti nejprve skupinu přeživších a později celé město. Sledujeme jeho obavy z vlastního vůdcovství. Vidíme jeho dobrá i špatná rozhodnutí. Jeho výčitky i krutost. A co je důležité, jeho psychologický vývoj skrze celou sérii je naprosto uvěřitelný. Tím, že se Živí mrtví soustředí především na lidi, a ne na zombie, získávají hloubku a lákavost i pro čtenáře, kteří horor až tak nemusí.

Poslední kniha s podtitulem Odpočívej v pokoji je zároveň nejobsáhlejším příspěvkem do série. Oproti většině předešlých dílů má takřka dvojnásobný rozsah. Čtenář sleduje narůstající konflikt ve Společenství, který eskaluje opravdu překvapivě. Kirkman zde zase dokáže, že překvapivé zvraty mu jdou na jedničku. Ani v posledním díle nenechá čtenáře v klidu. Autor ještě nabídne tak trochu z nostalgie jednu poslední zombie „zabijačku“. Ta je ale spíše kořením k dramatu, které se odehrává mezi obyvateli Společenství.

V poslední čtvrtině příběh poskočí v čase dopředu a ukáže, jak si hlavní hrdinové vedou po mnoha letech, a hlavně jaký je vztah lidí k zombiím. Samotný konec pak zahraje na emoce. Po všech těch letech jsou poslední stránky zkrátka velice působivé. Jako čtenář se podvědomě poohlídnete zpět a říkáte si, jak úžasnou cestu tahle parta kolem Ricka Grimese ušla. Takhle končí legenda.

Živí mrtví vycházeli mezi lety 2003-2019 (u nás 2009-2020) a celkově vzniklo 193 čísel (32 knih). Kolem Roberta Kirkmana se točilo více kreslířů. Kromě Tonyho Moorea to byli Charlie Adlard a Cliff Rathburn. Od roku 2010 se začal natáčet stejnojmenný seriál, který si vzala pod křídla televize AMC, přičemž pilotní díl natočil slovutný režisér Frank Darabont. Seriál slávu komiksu notně rozšířil a stal se skutečným mainstreamovým fenoménem.

S poslední knihou fanoušek série dostane naprosté maximum. Jistě, některé věci čtenáři jistě budou vrtat hlavou a rozhodně by některé dějové linky mohly pokračovat, ale autoři se rozhodli skončit sérii v plné síle, nikoliv při sestupné tendenci. Rozhodně potěší i závěrečné povídání Roberta Kirkmana, ze kterého doslova sálá láska k dílu a také pokora. Byla to jízda. „Živáci“, teď odpočívejte v pokoji.

Ukázka

Vydalo: CREW, 2020
Scénář: Robert Kirkman
Kresba: Charlie Adlard
Překlad: Martin D. Antonín
Vazba: brožovaná
Tisk: černobílý
Počet stran (32. díl): 224
Cena (32. díl): 449 Kč