Nevoľnosť – YA fantasy na slovenský způsob

Nevoľnosť je první román slovenské spisovatelky Denisy Kancírové, přesněji první část plánované trilogie. Příběh vznikal v době, kdy autorka končila studium na vysoké škole, tudíž by se dalo nalézt mnoho podobného mezi ní a její hlavní ženskou postavou.

Karolína končí předposlední rok vysokoškolského studia a hledá si brigádu na období studijního volna. Prazvláštní náhoda ji zavede do uzavřené komunity kdesi v lesích nedaleko okresního města Pezinok, asi dvacet kilometrů od Bratislavy. Okamžitě po příchodu začíná pociťovat podivnou, nevysvětlitelnou nevolnost. Potkává zde nejobletovanějšího spolužáka z vysoké, tajemného Lea, kterého znala pouze od vidění. Karolína sama sebe vnímala jako takovou pomyslnou šedou myš, takže ani nepředpokládala, že by o ni projevil zájem někdo jako Leo, kterého dívky ve škole považovaly za záhadně přitažlivého. Avšak „nečekané“ se opravdu stane skutkem a mezi oběma zanedlouho přeskočí jiskra. Kdyby se to odehrálo kdekoli jinde než právě v této uzavřené osadě, jednalo by se o klasickou prázdninovou romanci.

Karolína pomalu začíná poodhalovat tajemství místní komunity. To ji donutí, aby se s Leem rozešla, ukončila brigádu o něco dřív a vrátila se zpět do rodné Bratislavy. Její snaze zapomenout na Lea a na city k němu jako by stálo v cestě úplně vše, včetně samotného Lea. A obyčejná romance se nově přesunuje do hlubších rovin. Což s sebou přináší další odhalování mnoha tajemství, pro běžné smrtelníky úspěšně skrytých, spojených s Leem i komunitou, jíž se Karolína stává součástí.

Charaktery postav jsou svou přirozeností uvěřitelné, zrovna jako jejich dialogy. Jedním příkladem za všechny je Leova tajemnost. To, co mladé naivní dívce na školním sex symbolu přijde zajímavé a přitažlivé, pro zkušenějšího člověka jasně vypovídá o jisté machistické natvrdlosti. Právě jako v reálném životě.

Většina záležitostí i problémů, které spolu oba protagonisté řeší, by byla naprosto běžná, nebýt fantastické linky příběhu, která vtáhne hrdinku do úplně jiného světa, o jehož existenci neměla do té doby nejmenší potuchy, a postupně ji vzdaluje tomu jejímu.

Denisa Kancírová jasně dává najevo svůj literární potenciál, protože i z mnohokrát použitých motivů je schopna vytvořit příběh, který sice skoro do samotného závěru ničím nepřekvapí, ovšem ani nenudí. Navíc těm, kdo vydrží do posledních stránek, naservíruje pro tento žánr docela nečekaný hororový konec. V něm by se dala dokonce najít i kritická paralela, ať již cílená či necílená, o stavu a vývoji slovenské společnosti.

Román Nevoľnosť je primárně cílen, jak už bylo naznačeno v nadpise, na mladší čtenáře. A především náctileté čtenářky. Děj, i když nikterak originální, je velice solidně vystavěný a i přes všechna užitá klišé je příběh čtivý a rozhodně nenudí.

Poznámka na závěr: Autorka je šéfredaktorkou elektronického amatérského měsíčníku Abdon. Ten sama založila a pod jeho hlavičkou organizuje každoročně několik literárních i jinak tvůrčích soutěží. V červenci vyjde román Nevoľnosť znovu v jejím nakladatelství Art Floyd.

Hodnocení: 59 %

Vydal: Nová Forma, 2016
Vazba: měkká
Počet stran: 241
Cena: 155 Kč